Finlandiya’da hükümet iş güvencesini ortadan kaldırmak istiyor
Finlandiya’da küçük işyerlerinde çalışan emekçilerin iş güvencelerini ortadan kaldırma girişimi tepki gördü. Hükümet, konuyu parlamentoya taşıyor.
Fotoğraf: Pixabay
Murat KUSEYRİ
Stockholm
Küçük işyerlerinde çalışan emekçilerin iş güvencelerini ortadan kaldırma girişimi sendikaların yoğun tepkileriyle karşılanan Finlandiya Hükümeti, yeni bir manevra yaparak konuyu parlamentoya götürme ve güven oylamasına dönüştürme kararı aldı.
Merkez Partili Başbakan Juha Sipila, salı günü hükümetin iş piyasası politikasını bir rapor halinde parlamentoya sunacağını ve çarşamba günü de parlamentoda güven oylaması yapılmasını isteyeceğini söyledi.
Eğer hükümetin parlamentoya sunacağı rapor kabul görürse yasa tasarısı ele alınacak. Çoğunluğun hayır oyu vermesi durumunda ise hükümet istifa etmek zorunda kalacak. Büyük bir olasılıkla erken seçimlere gidilecek.
Sipila’nın amacı koalisyon hükümeti içinde yer alan tüm partileri tasarıyı savunmaya zorlamak ve anlaşmazlığı çalışanlar ile hükümet arasındaki bir sorun olmaktan çıkarıp tüm parlamentoya mal etmek.
BAŞBAKAN SENDİKALARIN DİRENİCİNİ KIRMAK İSTİYOR
Parlamentoda yaptığı basın toplantısında Sipila, çalışanların grev haklarını kısıtlama düşüncesinin olmadığını savunarak, “Finlandiya’da çalışanların saygı duyduğumuz siyasi grev hakları var, ama bizim izlediğimiz politika için parlamentonun desteğini istiyoruz. Hükümete karşı protestolar yapmak bir gelenek ama parlamentoya karşı protestolar olağan değil” dedi.
Sipila’nın bu sözleri koalisyondaki partilerinin açıktan yasaya destek vermelerini sağlayarak onları suç ortağı haline getirmeyi ama aynı zamanda da çalışanları parlamentoyla karşı karşıya getirerek sendikaların direncini kırmayı amaçladığını gösteriyor.
TASARI GERİ ÇEKİLENE KADAR SENDİKALAR DİRENECEK
Sanayi Federasyonu Başkanı Riku Aalto, başbakanın açıklamalarının daha önce almayı kararlaştırdıkları protestoları etkilemeyeceğini ve yasa tasarısı geri çekilene kadar direneceklerini söyledi.
Finlandiya Sendikaları Merkez Örgütü (FFC) Başkanı Jarkko Eloranta da, hükümetin konuyu parlamentoya taşımasının kendisine güvenmediğini gösterdiğini ve emekçi örgütleriyle parlamentoyu karşı karşıya getirmek istediğini belirtti. Eloranta, “Biz hükümete de parlamentoya da karşı değiliz. Sorun iş güvencesini zayıflatan yasa tasarısıdır. Tasarı henüz parlamentoya sunulmadı. Bunlar hükümetin parlamentodan beyaz bir kağıda imza atmasını istediğini gösteriyor.” dedi.
SOSYAL DEMOKRAT PARTİ’DEN BAŞBAKANA TEPKİ
Başbakanının manevrası muhaleffetteki Sosyal Demokrat Parti’nin de tepkisiyle karşılaştı. Sosyal Demokrat Parti lideri Antti Rinne, hükümeti parlamentondaki oylamayı iş güvencesinin zayıflatılmasından iş olanaklarının yaratılması sorununa dönüştürerek kamufle etmekle suçladı.
Parlamentonun koridorlarında sendikalar ve hükümet arasındaki kavgayı ve yeni yasa tasarısını akılcı bulmayan hükümet ortağı partilerin milletvekilleriyle karşılaştığını söyleyen Rinne, “Artık bu hükümetin yaptığı hiç bir şey beni şaşırtmıyor” dedi.
Hükümetin 20’den az emekçinin çalıştığı işyerlerinde patronlara kıdemine bakılmaksızın istediği kişiyi işten atmalarına olanak veren yasa tasarısına karşı sendikalar fazla mesai uygulamasına son vererek ve bir günlük greve giderek yanıt vermişti.
Hükümetin tasarının kapsamını daraltma, işyerinde çalışanların sayısını 20’den 10’a indirme önerisine de karşı çıkan sendikalar, yasa tasarısı tamamen geri çekilene kadar direneceklerini açıklamıştı.