Ekrem Ekşi, katledilişinin 38. yılında anıldı
12 Eylül'de gözaltında işkenceyle katledilen Ekrem Ekşi, mücadele arkadaşları tarafından anıldı.
![Ekrem Ekşi, katledilişinin 38. yılında anıldı](https://www.evrensel.net/upload/dosya/120792.jpg)
Fotoğraf: Evrensel
12 Eylül Darbesi’nde gözaltına alınan, işkenceyle katledilen, Yurtsever Devrimci Gençlik Derneği (YDGD)’nde gençlik sekreterliği yapmış, İTÜ ve İstanbul gençlik mücadelesinde öne çıkmış Ekrem Ekşi, katledilişin 38. Yıldönümde yakınları ve mücadele arkadaşları tarafından mezarı başında anıldı.
Anmada konuşan mücadele arkadaşları Ekrem Ekşi’ye dair anılarını, onun mücadelesini ve kişiliğini anlattı.
Anmada Emek Partisi adına konuşma yapan Cemal Çoban, “Ekrem Ekşi şahsında kaybettiğimiz tüm mücadele yoldaşlarımızı anıyorum, Ekrem’in hayatı ve mücadelesi bize ışık tutuyor. Ekrem’in mücadelesi bugün onun açtığı yoldan Emek Partisinde ve Emek Gençliğinde devam ediyor” açıklaması yaptı.
Emek Gençliği üyesi Cumali Kaya da “Ekrem yoldaşımızın mücadelesi mücadelemize ışık tutuyor. Onun fedakarlığı, işçi sınıfının kurtuluşuna adadığı hayatı bugün bizim için çok kıymetli bir deneyim. Bizler onun açtığı yoldan tıpkı onun gibi üniversitelerde, atölyelerde, işçi havzalarında mücadeleye devam edeceğiz. İşkence sonrasında hastanede söylediği 'Adım Ekrem Ekşi. Beni polis birinci şubede bu hale getirdiler. Ama yine de ben kazandım.' açıklaması bizim için çok önemli. Bizler işçi sınıfının iktidarını kurana kadar, biz kazandık diyene kadar mücadele edeceğiz” açıklaması yaptı.
EKREM EKŞİ KİMDİR?
30 Kasım 1955 tarihinde Zonguldak`ta doğan Ekrem Ekşi, 1974-1975 öğretim yılında İTÜ Mimarlık Fakültesi`ne girdi. O yıllar gençliğin 12 Mart yarı-askeri darbesinin etkisini kırdığı, örgütlenmeye başladığı ve kitlesel mücadelelerin ivmesini yükseltmeye başladığı bir dönemdi.
Okullarda, fabrikalarda, semtlerde gençlik hareketi yükseliyordu. Ekrem Ekşi de bu dönemde harekete katıldı. İTÜ ve İstanbul gençlik mücadelesinde öne çıktı.
Topkapı, Zeytinburnu bölgesindeki fabrikalarda, çırakların çalıştığı atölyelerde, emekçi semtlerinde kısa sürede ilişki kurduğu herkesin sevgisini kazanıyordu. Bir dönem Yurtsever Devrimci Gençlik Derneği (YDGD) genel sekreterliği yaptı.
12 Eylül 1980'de polisler tarafından gözaltına alınan Ekşi, uzun süre işkence gördü. 14 Ekim 1980'de hayatını kaybetti.(İstanbul/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et