15 Ekim 2018 10:50
/
Güncelleme: 09:55

İzmir'de 17-25 Aralık eylemine 4 yıl sonra dava

Metehan UD
İzmir

İzmir'de 17 -25 Aralık Operasyonları sonrasında yapılan 'hükümet istifa' eylemine yaklaşık 4 yıl sonra dava açıldı. Dava açılanlar arasında eylemleri takip eden muhabirimiz Eda Aktaş da bulunuyor. Soruşturmayı yürüten dönemin emniyet müdürü ise şu anda FETÖ suçlaması ile tutuklu.

Kamuoyunda 17-25 Aralık Operasyonların ardından ülke genelinde  emek ve demokrasi güçleri sokağa çıkmış ve hükümeti istifa etmeye çağırmıştı. İzmir'de de Taksim Gezi Parkı Mücadelesi  sonrasında oluşturulan halk forumlarının çağrısıyla çeşitli eylemler yapıldı. 26 Şubat 2014 tarihinde Alsancak'ta akşam saatlerinde başlayan eylemde Basmane Meydanı'ndaki AKP Konak İlçe Binası'na yürümek isteyen kitleye Lozan Meydanı'nda müdahale edilmiş, 4'ü çocuk yaşta olmak üzere 19 kişi gözaltına alınmış ve eyleme katılanlar hakkında da soruşturma başlatılmıştı.

Eylemin üzerinden 4 yıl geçmesine bir kaç 4 ay kala soruşturma sonlandı ve hazırlanan iddianame mahkeme tarafından kabul edildi. Eyleme katılan toplamda 38 kişi hakkında Tüm şüphelilerin izinsiz olarak toplantı ve gösteri yapmak suretiyle 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet, çevrede bulunan işyerlerine ve kamuya ait mallara zarar verme,müdahalede bulunan polis memurlarına direnerek görevi yapmalarına engel olma suçlamaları ile dava açıldı.  Dava açılanlar arasında eylemi takip eden eski muhabirimiz Eda Aktaş da bulunuyor. İlk duruşma 14 Ocak'ta 22 Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

SORUŞTURMAYI YÜRÜTEN EMNİYET MÜDÜRÜ FETÖ'DEN TUTUKLU

İddianamede delil olarak emniyetin kamera görüntüleri, şikayetçi polislerin ifadelerinin yanı sıra bir adet ucunda demir olmayan imdat çekici, pankart, boş plastik boru, siyah renkli kapak, kırık cam parçaları, boya örnekler, beton parçaları, ayakkabı taban izleri bulunuyor. Soruşturma dosyasındaki dikkat çeken ise eyleme katılanlar hakkında savcılığa yazı yazan dönemin Güvenlik Şube Müdürü Yusuf Uysal. Uysal, 'Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) polis teşkilatı içindeki yapılanması yer aldığı gerekçesiyle 27 Ağustos 2016'da tutuklanmıştı. Uysal tutuklu olmasına rağmen yürüttüğü soruşturma davaya döndü.

NE OLMUŞTU?

17 Aralık 2013 sabahı dönemin Cumhuriyet Savcısı Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç'in talimatıyla, birçok kişinin gözaltına alındığı büyük bir operasyon başlatılmış ve gözaltındaki kişiler 'rüşvet, görevi kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma ve kaçakçılık' gibi suçlamaları yönetiliyordu.  Gözaltına alınanlar arasında o dönemdeki İçişleri Bakanı Muammer Güler'in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın oğlu Salih Kaan Çağlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar, Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, işadamları Ali Ağaoğlu, Rıza Sarraf ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in de aralarında yer aldığı 89 kişi vardı. Operasyonlar 25 Aralık'ta da devam etmiş kamuoyunda 17-25 Aralık Operasyonları olarak kalmıştı. Operasyonu yönetenler savcılar ve emniyet yetkilileri daha sonra 'FETÖ' suçlaması ile tutuklandı.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

İşçiye, düşman hukuku

İşçiye, düşman hukuku

Patronların yüzde 30 zam dayatmasına karşı yayılan grevleri engellemek için adeta düşman hukuku uygulanıyor: Besleme basın devreye sokuldu, valilik eylemleri yasakladı, e-devletten sendika üyeliği engellendi, işçilerin önüne polis-jandarma barikatı çekildi, gözaltılarla gözdağı verildi… Hiçbirinden sonuç alınamayınca ‘suç icadı’yla BİRTEK-SEN Başkanı Mehmet Türkmen tutuklandı.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Adalet bakanı, "Kimileri ‘Bize soruşturma açın’ dercesine ortalıkta dolaşıyor" demişti. BİRTEK-SEN genel başkanının tutuklanmasından sonra siyasetçiler, gazeteciler ve sanatçılar şafak operasyonu ile gözaltına alındı

Evrensel'i Takip Et