15 Ekim 2018 13:13
Son Güncellenme Tarihi: 15 Ekim 2018 13:33

ÇAYKUR’da mevsimlik işçilere dayatma: Kuru çayı bizden peşin alacaklar

ÇAYKUR’a yeni atanan Genel Müdür Ekrem Yüce, mevsimlik çalıştırılan sözleşmeli işçilere ilişkin ilginç bir açıklama yaptı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğüne atanan Ekrem Yüce görevine başladı. Düzenlenen törende konuşan Yüce, ÇAYKUR’da çalıştırılan mevsimlik sözleşmeli ilçilerin durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Her dönem yaklaşık 9 bin sözleşmeli işçinin mevsimlik çalıştırıldığı ÇAYKUR’da bin 500 işçinin yıl boyu çalıştırılacağını söyleyen Yüce, bunun için işçilerin çayı Çaykur’dan alma zorunluluğu getirileceğini açıkladı.

Yüce, ÇAYKUR'da işçilerin 180 gün çalışabilmesi sözleşme şartı nedeniyle yaklaşık 6 bin 500 personelin çalışma süresinin dolacağını da kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı:

“İşçilerin görevlerini yürütmeleri için ÇAYKUR olarak bin 500 adamaya (yıllık çalışma vizesi) ihtiyaç vardı. Bu konuda yapılan görüşmeler sonucunda bin 500 adamay Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından onaylandı. İşçilerimiz diğer işçi arkadaşlarla aynı seviyede çalışacak. Bu uygulama ile ÇAYKUR 11 milyon lira ek ödeme yapacak. İşçilerimiz ise bunun karşılığında ÇAYKUR'dan kurumunu sahiplenme ve destek adına bir yıllık kuru çayını peşin alacak. Bu da yaklaşık olarak 10 milyon liranın üzerinde bir satış gerçekleştiriyor.”

DİSK/GIDA-İŞ'TEN DAYATMAYA TEPKİ

ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce'nin açıklamasına DİSK/Gıda-İş Sendikası'ndan tepki geldi. Genel Sekreter Levent Gökçek, ÇAYKUR'da yıllık ortalama 10 bin işçinin sözleşmeli olarak çalıştırıldığını hatırlatarak çözüm olarak sunulan dayatmanın sorunun üstünü örtmek anlamına geldiğini vurguladı:
"ÇAYKUR’da bin 500 işçiyi sözleşmeli almak yaraya merhem olmaz. Bu sadece sorunların üstünü örtmektir. Bin 500 işçi sözleşmeli alınacaktır. Yani iş güvenceleri yoktur. ÇAYKUR’da tüm mevsimlik işçiler güvence ve kadro istiyor. İşçilerin bu haklı talebi talebine kulak tıkama ve görmezden gelme anlayışı yeni genel müdürle de devam ediyor. Daha önce ÇAYKUR’da çokça görülen ayrımcılık ve kayırma politikaları bin 500 işçinin sözleşmeli olarak işe alınmasında endişe uyandırmaktadır. Çünkü daha önce hep iktidara ve mevcut işbirlikçi sendikaya yakın olan isimler çeşitli olanaklardan yararlandı. Sözleşmeli işçi alımında bile işçilere 1 yıllık kuru çayını alma zorlaması ve dayatması yapılıyor. Biz DİSK/Gıda-İş olarak tüm mevsimlik işçilerin kadroya ve güvence altına alınması için kadrolu, kadrosuz tüm işçilere birleşme ve mücadele etme çağrısı yapıyoruz. ÇAYKUR’da tüm sorunların çözümünün yolu işçilerin ve çay üreticilerinin ortak mücadelesinden geçmektedir." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Süleymaniye Film Festivali Jürisi Kazım Öz: Seçmekte zorlanıyoruz

SONRAKİ HABER

Döktaş işçileri, kıyıma karşı üretimi durdurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa