Kıbrıs raporu BM'ye sunuldu: Kıbrıs’ta çözümsüzlük sürdürülemez
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres Kıbrıs raporunu BM Güvenlik Konseyine sundu. Kıbrıs basınında 'çözüm' yorumları yapıldı.
Görsel: Wikimedia Commons
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyine sunduğu Kıbrıs raporunda, Ada’da kapsamlı çözüm umutlarının hala canlı olduğunu vurguladı.
Guterres, Kıbrıs sorunu için görevlendirdiği geçici özel danışmanı Jane Holl Lute’un taraflarla istişarelerine ilişkin değerlendirmelerinin ardından, raporunu BM Güvenlik Konseyine sundu. AA muhabirinin ulaştığı raporda Guterres, Ada’da iki kesim arasında kapsamlı bir çözümün hayata geçirileceğine inandığını belirtti. Guterres, “Ada’da iki toplum arasında kapsamlı çözüm umutlarının hâlâ canlı olduğuna inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.
‘ÇÖZÜMSÜZLÜK SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL’
Sonuç vermeyen ve sonu olmayan bir sürecin geride kaldığını, Kıbrıs’ta çözümsüzlüğün sürdürülemeyeceğine dair yaygın bir anlayış olduğunu kaydeden Guterres, “Kıbrıslıların sadece net bir ufukta başarılabilecek kalıcı bir barışın getirebileceği ortak bir geleceği hak ettiğine inanıyorum” ifadesini kullandı.
Ada’da çözümün gelecekte her Kıbrıslının koşullarını iyileştireceğine değinen Guterres, taraflar beklentilerinden daha azını kabul etse de çözümün büyüme, refah ve geleceğe dönük güven fırsatları sunacağına işaret etti.
‘YENİ FİKİRLERE İHTİYAÇ DUYULABİLİR’
İki tarafın da müzakere konusundaki istekliliği göz önünde bulundurularak “bundan sonraki sürece aciliyet duygusuyla iyi bir şekilde hazırlanılması” gerektiğini belirten Guterres, yeni bir çabadan sonuç alınabilmesi için “yeni fikirlere ihtiyaç duyulabileceği” yorumunu yaptı.
Guterres, müzakereler başlamadan önce kilit konularda gerçek bir yakınlaşma sağlanıp sağlanmadığını ve tarafların kendi öngörebileceği ortak bir geleceğe yönelik çözüm için yeni öneriler getirmede istekliliğini ölçmek için Lute’tan Ada’ya giderek istişarelerini sürdürmesini isteyeceğini aktardı.
Ayrıca Guterres raporunda, tam teşekküllü müzakerelere yeniden başlamadan önce taraflardan başlangıç noktası konusunda anlaşmalarını istedi.
“Bir kez daha Kıbrıs’ta ve çevresinde bulunan doğal kaynaklardan her iki toplumun da faydalanması gerektiğini yineliyorum” diyen Guterres, doğal kaynakların, tarafları karşılıklı kabul edilebilir ve kalıcı bir çözüm bulunması konusunda çalışmaya teşvik etmesi gerektiğini ifade etti.
Söz konusu rapor, 30 Ekim’de BM Güvenlik Konseyinde görüşülecek.
KIBRIS BASININDA ‘ÇÖZÜM’ YORUMLARI: TÜRKİYE, KIBRISLI TÜRKLERİ ARADAN ÇIKARIYOR
Kıbrıs gazeteleri ve yorumcuları da “çözüm” konusunu analiz etmeyi sürdürüyor. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Güney Kıbrıs Lideri Anastasiadis’in New York’taki gizli görüşmesi, Türkiye yönetiminin Kıbrıslı Türkleri ‘aradan çıkarması’ olarak yazılarda öne çıktı. İşte dün yayınlanan o yorumlardan bazıları:
KIBRIS’TA ‘ESAS OĞLAN’ TÜRKİYE
Serhat İncirli (Kıbrıs Postası):
“Ortada gerçekler vardır! Sıralayalım... Nedir bu gerçekler?
Bir: Kıbrıs Cumhuriyeti’nin masadaki muadili Kıbrıs Türk Devleti yani KKTC değildir!
İki: Evet, Kıbrıs sorununda “iki taraf” ve aynı zamanda “iki toplum” esas öznelerdir ancak “esas oğlan” Türkiye’dir! Üç: Özneler değil, esas oğlan, karar organıdır! Dört: Zaten hepimiz Türkiye ile görüşülmesi gerektiği inancındaydık. Beş: Çavuşoğlu ile Anastasiadis görüşmeleri sıklaştırılmalıdır. Altı: Başka şeylere ses çıkarmayan Akıncı’nın devre dışı kalma konusunda küsmesi açıkçası çözümden önemli değildir! Yedi: Çok mu karmaşık bir yazı oldu?
Sekiz: Olabilir! Dokuz: Kıbrıs sorunu şu ya da bu şekilde çözülmelidir; çözecek olan da Ankara’dır! Bu gerçekten kimse uçarak, veya hızlı koşarak kaçamaz!”
KIBRIS KİMİN UMRUNDA?
Sami Özuslu (Yenidüzen):
“Gerçek olan şu ki, kimse Kıbrıs’ta çözümle ilgilenmiyor. Kıbrıs’la ilgilenenler ise tamamen ve kesinlikle kendi çıkarları için bunuyapıyor. ABD, Rusya, İngiltere...Türkiye, Yunanistan... (...) Buzdağının görünmeyen kısmında o kadar çok çirkef kokusu var ki!.. Kıbrıs adasına ait münhasır ekonomik bölgeden çıkacak petrol, bölgedeciddi bir güç savaşına neden oluyor. Suriye savaşı sonrasında zaten Ortadoğu ve Doğu Akdeniz’de kartlar yeniden dağıtıldı. Oyuna yeni giren oyuncular oldu. Kimi oyuncuların elindeki kartlar güçlenirken kimilerinin gücü azaldı. Sürekli bir pozisyon alma var şimdi ve dikkatler özellikle Exxon şirketinin 10’uncu parselde Kasım ayında başlayacağı kazıya çevrildi. Eğer o kazıdan pozitif sonuç alınırsa, paylaşım kavgası alevlenecek. Uzmanlar şubat ayında ‘sağlam bir kriz’ bekliyor. (...) Diğer yandan Anastasiadis işe Türkiye Kıbrıslı Türkleri el birliğiyle oyunun dışına itecek işler çeviriyor. Tarihte görülmemiş bir şekilde Ankara Kıbrıs Türk liderliğini ‘sıfır’la çarpıyor. ‘Gevşek federasyon’ yahut ‘konfederasyon’ konuşulduğu iddia ediliyor ama bunun ne anlama geldiğini kimse kestiremiyor. Bu bir ‘çözüm’ olacaksa Kıbrıslı Türklerin durumu ne olacak, bilen yok. Mesela ‘toprak’ konusu ne olacak? Mülkiyet nasıl halledilecek? KıbrıslıTürkler AB’nin neresinde olacak? Bilinmiyor. Soran da yok zaten! ‘Ceviz ağacı’ gibi... Ne Ankara’nın umrunda, ne Anastasiadis’in...
KIBRIS SORUNU TÜRKİYE İÇİN BİR ENGEL
Erçin Şahmeran (Star Kıbrıs):
“Kıbrıs sorunu, Türkiye için AB yolunda bir engeldir, mülteci sorunu Türkiye ile AB ilişkilerini farklı noktalara getirdi. Kıbrıs Cumhuriyeti, bir AB üyesidir ve Türkiye ilişkilerini normalleştirmek zorundadır. Kabul edelim veya etmeyelim, siyasi olarak birbirini tanımadığını söyleyen bu iki ülke, birbiriyle spordan ticarete her türlü ilişkiyi kuruyor.
Rum tarafının, Kıbrıs sorununda muhatap olarak Türkiye’yi kabul etme çabası sır değil, bu yıllardır sürdürülen bir politika. Bunu başarmış görünüyorlar, görüşüyorlar, pazarlık yapıyorlar. Yani ilk değil, son da değil, devamı da mutlaka gelecektir.
Burada konu Cumhurbaşkanı Akıncı ile görüşme yapılıp yapılmaması değil, konu Kıbrıslı Türklerin göz ardı edilmesidir. Ve görüldüğü üzere bu yeni ve bugün olan bir gelişme değil.
Biz bunu dert edeceğimize, olayı kişiselleştirip, siyasi kazanç elde etmenin peşine düştük.
Sayılmayan, saygı duyulmayan, kuzey Kıbrıs’ta yaşayan herkestir.”
TÜRKİYE AKINCI’YI DEVRE DIŞINA MI İTİYOR?
Ferdi Sabit Soyer (Diyaog Gazetesi):
“Sayın Nikos Anastasiadis’in ortaya attığı ‘gevşek federasyon’ sözü ile ilgili olarak herkes, kendi penceresinden yorum yapıyor. Ama akıllar da BM Genel Sekreterinin görevlendirdiği Sayın Lute’nin vereceği rapora odaklandı. Bu sözü, Sayın Çavuşoğlu ile Sayın Anastasiadis’in gizli görüşmesi de eklendi. Kuşkular gelişti. CB Sayın Akıncı’yı Türkiye devre dışına mı itiyor? Bu tartışmalar da Kuzeyde aldı başını gitti. Tam kakofoni... (...) Bütün bu kakafoni Kuzeyde ve Güneyde aklıselim sahibi güçlerin, görüşmelerin başlaması ve çözüm yönünde bir sürece girmesi ile ilgili yapıcı ve itekleyici gücünü göstermesini engelledi. Çünkü hakim oraklar bir şeyin farkındadır. Evet, çözüm için dış dinamiğin de etkileyici gücü var. Ancak esas olan iç dinamiktir. İşte yaratılan bu kakakofoni içinde, her iki tarafta da iç dinamik, önüne yuvarlanan bu gündemleri tartışmaktan helak oldu... (DIŞ HABERLER)