Lavrov: Washington'dan resmi açıklama bekliyoruz
Trump'ın Rusya ile imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan çekileceği açıklamasına Lavrov'dan yanıt: Resmi açıklama bekliyoruz
Fotoğraf: Sebastian Zwez/Wikimedia Commons (CC BY 3.0 DE)
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan (INF) çekilme kararı hakkında Washington yönetiminden resmi açıklama beklediklerini söyledi.
Euronews'ta yer alan haber göre, Rusya, ABD'den gelen ihlal suçlamalarını reddederken, çekilme kararının 'derin endişe uyandırdığını' vurguladı. Lavrov, ABD'nin anlaşmadan çekilmesi durumunda dünyanın daha tehlikeli bir yer olacağı uyarısı yaptı. Rusya ayrıca ABD'nin anlaşmadan çekilme yolunda resmi süreci başlatmak için henüz girişimde bulunmadığını belirtti. Ancak 'dengenin sağlanması için kendi önlemlerini' alacaklarını kaydetti. Açıklamada Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'un Moskova'ya bu hafta yapacağı ziyarette konunun ele alınacağı belirtildi.
ABD Başkanı Donald Trump, dün Rusya ile imzalanan "Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması"ndan çekileceğini açıklamış, Rusya'dan bu açıklamaya ilk yanıt Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov'dan gelmişti. Ryabkov Trump'ın açıklamasını "Çok tehlikeli bir adım" olarak değerlendirmişti.
Trump, Rusya'nın "Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması"nı ihlal ettiğini belirterek anlaşmadan çekileceğini söylemişti. Trump, "Biz anlaşmada kalan taraf olduk ve anlaşmaya saygı gösterdik ancak Rusya ne yazık ki bu anlaşmaya saygı göstermedi bu nedenle anlaşmayı feshedeceğiz, anlaşmadan çekileceğiz" ifadelerini kullanmıştı.
RUSYA ‘ŞANTAJ GİRİŞİMİ’ DEDİ
Trump’ın söz konusu açıklaması ve ABD’nin “şantaj girişimleri”nden endişe duyduklarını dile getiren Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov, Moskova’yı stratejik istikrar konusunda taviz vermeye ikna etmeye çalışan Washington’ın bu eylemlerini kınadı. Ryabkov, Rusya’nın anlaşmayı ihlal ettiğine dair suçlamaların ise temelsiz olduğunu belirterek, bu suçlamalarla ABD’nin kendi ihlallerini örtbas etmeye çalışıyor izlenimi yarattığını söyledi.
ABD’nin anlaşmalardan tek taraflı olarak çekilmesi halinde Rusya’nın askeri seçenekler de dahil bir dizi karşı önlem alacağını vurgulayan Rybakov, Orta ve Kısa Menzilli Füzeler Anlaşması ile ilgili sorunların çözülmesi için ABD ile diyalogda ısrarcı olacaklarını da belirtti.
INF ANLAŞMASI NEDİR?
ABD Başkanı Ronald Reagan ile dönemin SSCB Lideri Mihail Gorbaçov arasında imzalanan Orta Menzilli Nükleer Silahları Sınırlandırma Antlaşması, “Soğuk Savaş” denilen dönemin sonlarına doğru 1987’de Washington’da imzalandı. Anlaşma, Rusya ve ABD’nin menzili 300-3400 mil olan karadan atılan güdümlü füze almasını, üretmesini ya da test etmesini yasaklıyor. ABD, Rusya'yı sık sık bu anlaşmayı ihlal etmekle suçluyordu.
TRUMP’IN İDDİASI NEDİR?
ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Avrupa’ya gönderebileceği karadan fırlatılan nükleer silahlar geliştirdiğini . Trump, Rusya ve Çin’in nükleer sistemleri üretmeyi durdurma kararı almazlarsa ABD’nin nükleer silahlar üreteceğini söyledi.
Önceki gün konuyu gündeme getiren Trump, “Biz anlaşmada kalan taraf olduk ve anlaşmaya saygı gösterdik ancak Rusya ne yazık ki bu anlaşmaya saygı göstermedi. Bu nedenle anlaşmayı feshedeceğiz, anlaşmadan çekileceğiz” ifadelerini kullandı.
BOLTON MOSKOVA’YA GİDECEK
ABD basınında bir süredir, Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın anlaşmadan çekilmesi konusunda Trump'a baskı yaptığı yönünde haberler yer alıyordu. BBC’nin haberine göre Bolton'un önümüzdeki hafta içerisinde Moskova'yı ziyaret etmesi ve buradaki temaslarında ABD'nin anlaşmadan çekileceğini iletmesi bekleniyor.
İLK DEFA GÜNDEME GELMİYOR
“INF anlaşmasının iptali” tartışması ilk defa gündeme gelmiyor. ABD birçok defa Rusya’yı anlaşmayı ihlalle suçladı. Son olarak ekim ayı başında ABD’nin NATO Daimi Temsilcisi Kay Bailey Hutchison, Rusya'nın geliştirmekte olduğu orta mesafeli füzelerin INF Antlaşması'na aykırı olduğunu ve “bu füzelerin vurularak yok edilmesi” gerektiğini söylemişti. Bu sözleri gerilimi tırmandırınca da, “Rusya'ya önleyici füze saldırısı ile vurmayı kast etmedim. Rusya INF’ye uymazsa biz de ABD ve NATO’nun çıkarlarını korumak adına benzer kapasiteye sahip olmak durumunda kalırız” diyerek geri adım atmıştı.
1987'de Washington'da imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması, Rusya ve ABD'nin menzili 300-3400 mil olan karadan atılan güdümlü füzesi almasını, üretmesini ya da test etmesini yasaklıyor. ABD, Rusya'yı sık sık bu anlaşmayı ihlal etmekle suçluyordu. (HABER MERKEZİ)