Bia Medya Gözlem: Gazetecilere üç ayda 3 bin 23 yıl 10 ay hapis
Bia Medya Gözlem Raporu: 123 gazeteci hapiste. 304 gazeteci ve medya temsilcisi 46 ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılandı.
Fotoğraf: Evrensel
Bia Medya Gözlem Raporuna göre, 2018 Temmuz, Ağustos, Eylül döneminde medyada merkezileşme ve otoriterleşme derinlik kazandı; başta ifade özgürlüğü olmak üzere temel hak ve özgürlüklere yönelik ihlaller Avrupa Birliği (AB) ve ilgili uluslararası çevrelerde eleştirilerle karşılandı, kınandı.
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) temsilcisi Erol Önderoğlu tarafından Bianet için hazırlanan rapora göre, 123 gazeteci hapiste. 304 gazeteci ve medya temsilcisi 46 ağırlaştırılmış müebbet, bir müebbet, 3 bin 23 yıl 10 ay hapis istemiyle yargılandı. 28 gazeteci Erdoğan’a hakaret sanığı ve/veya şüphelisi oldu.
Yine de AB ile yeniden müzakere zemini arayan Türkiye ile AB ülkeleri arasındaki ilişkilerde esas belirleyici temel hak ve özgürlüklere yönelik ihlaller olmasa da gazeteci-Yazar Ragıp Zarakolu için Kırmızı Bülten çıkarılması, Avusturyalı Max Zirngast’ın Ankara’da “örgüt üyeliği”nden tutuklanması, Almanya merkezli Die Welt gazetesinin muhabiri Deniz Yücel’in “haksız tutukluluk” davası ve benzeri örnekler Avrupa’da gündem oluşturdu.
Temmuz-Ağustos-Eylül 2018 dönemini kapsayan BİA Medya Gözlem Raporu, özellikle “örgüt üyeliği”, “örgüt propagandası” ve “Cumhurbaşkanı’na hakaret”ten yargılanan birçok gazeteciye, bu dönemde mahkum olmaları nedeniyle hapis yolunu gösteriyor.
Cumhurbaşkanlığına “hakaret suçu”nu düzenleyen TCK 299, 1 Ekim 2018’e kadar en az 49 gazetecinin hapis, ertelemeli hapis veya para cezası olarak mahkumiyetine zemin oluşturdu.
Rapora göre, söz konusu dönemde en az 304 gazeteci ve medya temsilcisi, “darbecilik”ten “hakaret”e kadar varan suçlamalar nedeniyle toplam 46 ağırlaştırılmış müebbet, 1 müebbet hapis, 3 bin 23 yıl 10 ay hapis, 30 bin TL adli para cezası ile 3 milyon 540 bin TL de manevi tazminat istemiyle yargılandı.
Türkiye’de mesleki faaliyetleri veya siyasi dosyalardan mahpus 123 gazetecinin dosyası da Terörle Mücadele Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu’nun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatlarına göre sorunlu pratiğe çeşitli açılardan ışık tutuyor.
BİA Medya Gözlem Raporu’nda “öldürülen gazeteciler”, “hapisteki gazeteciler”, “saldırı, tehdit ve engellemeler”, “cezasızlık / hak aramaları”, “soruşturmalar, açılan-süren davalar, kararlar”, “hakaret, kişilik hakları ve tazminat davaları”, “yasaklamalar, kapatmalar, toplatmalar”, “Anayasa Mahkemesi”, “AİHM” ve “RTÜK” gibi bölümler yer alıyor.
Türkiye’de mesleki faaliyetleri veya siyasi dosyalardan yargılanan 123 gazeteci, gazetecilik ve politik davalar çerçevesinde Ekim ayını hapishanede karşıladı. Hapishanedeki 123 gazeteciden 36’sı halen yargılanıyor, 31’i mahkum olarak dosyalarını istinaf mahkemesine veya Yargıtay’a taşıdı. 27’si hükümlü, 29’u da hapiste iddianame bekliyor. (MEDYA SERVİSİ)