AFAD Müdürü 'Mağduriyetler giderildi' dedi, depremzede yalanladı
Van depreminin 7. yıl dönümü. AFAD Müdürü 'Mağduriyetler giderildi' dese de Vanlı depremzedeler yalanladı.
Fotoğraf: MA
Fırat TOPAL
Orhan KURUL
Diyarbakır
AFAD Müdürü Osman Uçar, Van depreminin 7. yıl dönümüne dair yaptığı “mağduriyet giderildi” açıklamasına dair konuşan Van Eski Milletvekili Nazmi Gür, açıklamanın gerçeği yansıtmadığını söyledi. Depremzede Ali Ahi ise, halen konteynırda yaşayan birçok ailenin olduğunu belirterek, “7 yılda en az 7 kez ikametgah değiştirmek zorunda kaldım. Sırf kira ve işsizlikten dolayı” diye konuştu.
Van’da 23 Ekim 2011 tarihinde yaşanan ve 604 kişinin yaşamını yitirmesine, yüzlerce kişinin yaralanmasına neden olan depremin üzerinden 7 yıl geçti. Büyük yıkımın yaşandığı kentte halen birçok aile konteynırda yaşıyor ve acılarını sarmaya çalışıyor. Ancak AFAD İl Müdürü Osman Uçar, Van depremin 7. yıl dönümüne dair AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Özellikle depremin ardından yapılan çalışmalarla konut anlamında Van’da adeta yeniden bir şehir kuruldu. Vatandaşların mağduriyeti çok bekletilmeden giderildi. Devletimizin desteği ile bu sorunlar minimize edildi” dedi. Yapılan açıklamaya ilişkin Van Eski Milletvekili Nazmi Gür, Anadolu Konteynır Kent Depremzede Eski Sözcüsü Ali Ahi ile konuştuk.
‘AÇIKLAMA GERÇEĞİ YANSITMIYOR’
24. Dönem Van Milletvekili Nazmi Gür, AFAD Müdürü Osman Uçar’ın yaptığı açıklamaların gerçeği yansıtmadığını, propaganda içerikli bir açıklama olduğunu söyledi. Deprem günü Van’da olduğunu hatırlatan Gür, “Hem mağdur hem de tanığım” dedi.
Gür TOKİ’nin, Edremit ve Van Gölü çevresinde inşa ettiği yapıların alt yapılarının eksik olduğunu, büyük kısmının zemin etütlerinin dahi yapılmadığını ve 10-12 aylık bir sürede konutların tamamlandığını söyledi. Bu durumun TOKİ mağdurları diye yüzlerce kişilik mağdurlar yarattığını aktaran Gür, “O dönem yıkılan evlerin yerine TOKİ’nin mağdurlara fahiş miktarlarda sattığı evlerin taksitlerini hala ödeyemeyenler var, ödeme sıkıntısı çektiği için evlerine el konulan mağdurlar var” dedi. Gür, “Sonuç olarak deprem yıkım yarattı ve Van halkı hala o yıkımın yaralarını sarmaya çalışıyor. Her şeyi güllük gülistanlık gibi gösteren AFAD müdürünün söyledikleri de gerçeği yansıtmıyor” dedi.
7 YIL OLDU DEĞİŞİKLİK YOK
O dönem depremzede sözcüsü olan Ali Ahi, AFAD Müdürü Osman Uçar’ın açıklamasının gerçeği yansıtmadığını ifade ederek, Van’da depremden sonra yaşanan maddi ve manevi sıkıntıların hala devam ettiğini söyledi. Ahi, “ Halkla iç içe olmayan insanlar halkın derdini bilemez tabi. 7 yıl oldu, hayatımızda herhangi bir değişiklik olmadı aksine tamamen kötüye gitti herşey. Hala barınma ihtiyacı çözülmemiş onlarca insan var. Derme çatma evlerde yaşayan insanlar var. Depremden sonra, depremden kaynaklı çeşitli hastalıklarla, sıkıntılarla boğuşan, psikolojik sorunlar yaşayan insanlar var. Depremden sonra ailesi dağılmış insanlar var. Biz barınma ihtiyacını karşıladık diyorlar. TOKİ’lere gitsinler, orada yaşayan insanların memnuniyet oranı nedir, bir baksınlar” diye konuştu.
‘İŞSİZLİK HAYATIMIZIN BİR PARÇASI OLMUŞ’
Yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi noktasında umudunun da olmadığını belirten Ahi, Van’daki işsizliğe de dikkat çekerek, “Birileri çıkıp kendi kendine konuşuyor her şey güllük gülistanlıkmış gibi. Sosyal Yardımlaşma Vakfı üzerinden vatandaşa yardım ediyorlar ama o da insanların ihtiyacını karşılayacak düzeyde değil. Kiralar pahalı, bu ailelerin sağlık sorunu, eğitim sorunu var. İş bulabilen asgari ücretin altında çalışıyor. İşsizlik hayatımızın bir parçası olmuş. 7 yılda en az 7 kez ikametgah değiştirmek zorunda kaldım. Sırf kira, işsizlikten dolayı. Yani yaralar kesinlikle sarılamadı. Konteynırda yaşayan insanlar var. Çıkanlar oldu, çünkü 21 metrekarelik alanda 4-5 kişilik aile nasıl yaşayabilir, nasıl okula gidebilir çocuklar? Van’da birileri konuşacaksa bu halk olmalı, bu sorular halka sorulmalı” dedi.