RSF Basın Özgürlüğü Ödülleri, 8 Kasım’da Londra’da verilecek
12 ülkeden adayın yarıştığı Sınır Tanımayan Gazetecilik ödülleri için düzenlencek tören, 8 Kasım'da Londra'da gerçekleştirilecek.
RSF logo
Özgür Eren YILMAZ
İstanbul
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Londra’da ilk kez verilecek olan Basın Özgürlüğü Ödüllerinin törenini 8 Kasım 2018’de gerçekleştirecek. 12 ülkeden adaylar üç uluslararası ödül için yarışacak.
Dünya çapında toplam 12 gazeteci, sivil toplum örgütü ve medya kuruluşu, RSF Basın Özgürlüğü Ödülleri için üç kategoride aday gösterildi. Dördüncü bir ödül olan “L’esprit de RSF” (RSF’nin ruhu), bir İngiliz gazeteciye verilecek. Bu ödül için 4 aday gösterildi.
TÜRKİYE’DEN ÇİĞDEM TOKER ADAY
Türkiye’den gazeteci Çiğdem Toker’in de aday gösterildiği ödüllerde, uluslararası adaylar arasında annesi Daphne Caruana Galizia yolsuzluk soruşturması sonrasında 2017’de suikast ile katledilen Maltalı gazeteci Matthew Caruana Galizia; İtalyan gazeteci Paolo Borometti ve cinayet komplosu İtalyan polisi tarafından kirletilen Sicilyalı mafya uzmanı; Hintli gazeteci ve “Ben Troll’um: BJP’nin Dijital Ordusu’nun Gizli Dünyası” kitabının yazarı Swati Chaturvedi’nin yanı sıra, rüşvet hakkındaki açıklamalarından sonra saklanan Ganalı gizli muhabiri Anas Aremeyaw Anas bulunuyor.
Londra Fitzrovia’daki Getty Images Gallery’deki ödül törenini, Channel 4 News ‘Uluslararası Muhabiri Lindsey Hilsum sunacak. Bu yılki ödüllerde adaylar, RSF Başkanı Pierre Haski’nin yanı sıra Nobel Barış Ödülü sahibi Shirin Ebadi ve Çinli aktivist Wu’er Kaixi gibi önemli isimlerin de bulunduğu jüri tarafından seçildi.
‘ARKADAŞLARIMIZI SELAMLIYORUZ’
Ödül töreni öncesi gazetemize konuşan RSF temsilcisi Erol Önderoğlu şunları söyledi: “Uluslararası ödüllerin aslında tüm diğer değerli haber ve gazetecileri simgeleyen bir tarafı vardır; ancak Türkiye gibi ülkelerde baskı altında çalışanlara, gazeteciliği yaşatma gayesiyle türlü riskler aldıkları için görünür olmak, farkındalık yaratmak da iyi gelebilir. Türkiye’de finans dünyasındaki usülsüzlükleri ve şaibeli işlemleri, 3 milyon TL’lik tazminat dava tehditlerine rağmen, kamuoyunun önüne getiren Çiğdem Toker uzun süre takdir topluyordu. RSF, gerçek gazeteciliğin yaşatılması uğruna gerçek bir direnç sergilediği için Toker’i bu nedenle “cesaret” dalında aday gösterdi. İster ödül alsın ister almasın, umuyoruz ki genç meslektaşlarımız onun yazılarını okuyorken bu değerli mesleği hakkını vererek icra etmenin tutkusunu şimdiden yaşıyorlardır. Toker özelinde aynı tutku ve cesaretle mesleğini sürdürmek için didinen arkadaşlarımızı da selamlıyoruz”
IFJ’DEN GAZETECİLERİ KORUMA ÇAĞRISI
Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin ardından Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) dünya çapında medya çalışanlarının haklarını korumaya alan bir Birleşmiş Milletler sözleşmesi talep etti. New York’taki BM Genel Merkezinde gerçekleştirilen kampanya toplantısına aralarında Yunanistan, Peru, İtalya, Tunus, Rusya, Pakistan’ın da bulunduğu 15 ülke temsilcisinin yanı sıra federasyon başkanı da katıldı.
Talep edilen anlaşmanın önceliğinin gazetecilere karşı hak ihlallerinin cezasız kalmamasını sağlamak olduğu belirtildi. Federasyon başkanı Bellanger, “Uzun süredir gazetecilerin üzerinde baskı oluşturan cezasızlığa karşı yılmadan verilecek mücadelenin Kaşıkçı ve diğer kurbanların anısına saygı için en iyi yol olduğunu” ifade etti.
Ulusal gazetecilik örgütlerinin çatı örgütü konumundaki IFJ, 134 ülkede temsil ediliyor ve 600 bin üyesi bulunuyor. Merkezi Brüksel’de bulunan örgüt, çok sayıda ülkenin desteğiyle gazetecilerin haklarına ilişkin sözleşmenin BM Genel Kurulunda kabul edilmesini hedefliyor.
Örgütün verilerine göre, geçen yıl dünya çapında 82 gazeteci öldürüldü. Ancak her on vakadan yalnızca biri hakkında soruşturma açıldı. (MEDYA SERVİSİ)