698 bin liralık Man Adası tazminatının gerekçeli kararı açıklandı
Mahkeme banka dekontlarına 'hukuka aykırı delil' dedi, Erdoğan’ın yakınlarının hesap hareketlerinin araştırılması talebini 'ticari sır' diye reddetti.
Fotoğraf: DHA
İstanbul’daki üç mahkeme, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve yakınlarına ödeyeceği 698 bin TL Man Adası tazminatının gerekçeli kararlarını açıkladı. Kılıçdaroğlu’nun mahkemeye sunduğu banka dekontlarının hukuka aykırı delil olduğunu savunan mahkeme, Erdoğan'ın yakınlarının hesap hareketlerinin araştırılması talebini ise “ticari sır” diyerek reddetti. Diğer mahkeme ise kararında, “Davacıya itham edilen niteleme, davacının siyasi geleceğini etkileyecek niteliktedir” dedi.
'ERDOĞAN'IN SİYASİ KARİYERİNİ ETKİLEYECEK İTHAMDIR'
Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre İstanbul Anadolu 5. Asliye Hukuk Mahkemesi, 7 Haziran 2018’de Kılıçdaroğlu’nu Erdoğan’a 110 bin ve yakınlarına 87 bin TL olmak üzere toplam 197 bin TL manevi tazminata mahkûm etmesinin gerekçesini açıkladı. Mahkeme yargıcı Ülkü Ergin, gerekçeli kararında Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik’in mahkemeye sunduğu dekontlar incelendiğinde yurt dışına para gönderilmediği, Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı belgelerin iddialarını ispatlamaktan uzak olduğu öne sürdü.
Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan’a “milli değilsin” diyerek hitap etmesinin Cumhurbaşkanlığı makamını temsil eden kişiye karşı küçük düşürücü nitelikte ifadeler olduğu savunulan kararda, “Davaya konu itham, eleştiri sınırından uzak, tamamen Erdoğan’ın siyasi kariyerini etkileyecek ithamdır” denildi.
‘ARAŞTIRMA TİCARİ SIR’
İstanbul Anadolu 9. Asliye Hukuk Mahkemesi de, Kılıçdaroğlu’nu 13 Haziran 2018’de Erdoğan’a 100 bin TL, yakınlarına ise 42 bin TL olmak üzere 142 bin TL tazminat ödemesini kararlaştırmıştı. Hakim Ali Osman Taşkın, Kılıçdaroğlu’nun avukatının mahkemeye sunduğu banka dekontlarını hukuka aykırı delil olarak kabul ederek, şunları kaydetti:
“Bir politikacı olan davalının aynı zamanda TBMM’de grubu olan bir partinin genel başkanı olarak, kişilerin banka kayıtlarına ulaşması, müşteri sırrı niteliğindeki kişisel verilerini elde etmesi için kanunen kendisine verilen bir yetkisi olduğu da iddia ve ispat edilememiştir. 5411 sayılı Bankacılık Yasası’nda bankacılık sırrı, müşteri sırrı ve ticari sır niteliğindeki banka kayıtlarının kimlere verileceği, kimlere açıklanabileceği düzenlenmiş olup parti genel başkanlarına verilen bir yetki bulunmamaktadır. Mahkemelerin dahi sahip olmadığı böyle bir yetkinin siyasi bir kişiliği olan davalanın sahip olmadığı evleviyetle kabul edilmelidir. Bu durumda davalının, söz konusu banka dekontlarını elde etmiş olması, hukuka aykırı olup hukuka aykırı yollardan elde edildiği değerlendirilen banka dekontlarına mahkememizce hukuka uygun delil vasfı verilmemiş, davalının iddialarını ispat için hükme esas alınmamıştır.”
‘ÖZEL HAYATA MÜDAHALE’
Kararda, Kılıçdaroğlu’nun avukatının iddiasını ispatlamak için davacılara ait banka kayıtlarını istediği anımsatıldığı belirtilirken, mahkemenin talebi ret gerekçesinde “Tüm banka hareketlerinin celbedilmesi, kişilerin tüm banka kayıtlarının dosyada toplanması, davacıların kişilik hakkı kapsamında giz alanında kalan ekonomik bilgileri, bankacılık sırları, müşteki sırları, olası özel hayat dair banka hesap heraketleri, davacıların özel hayatlarına müdahale teşkil edecektir” ifadeleri kullanıldı.
‘ARAŞTIRMAK ZORUNDA DEĞİLİZ’
İstanbul Anadolu 20. Asliye Hukuk Mahkemesi de, 18 Temmuz 2018’de Kılıçdaroğlu’nu Erdoğan’a 150 bin, yakınlarına 209 bin olmak üzere 359 bin TL tazminat cezası ödemesi kararı vermişti. Gerekçesini açıklayan Hakim Memun Kılıç, Kılıçdaroğlu’nun avukatının Erdoğan ve yakınlarının tüm banka dökümleri, hesap hareketlerinin sorulmasını istediğini bunu mahkemenin reddettiğini anımsattı. Kararda, “Mahkeme, taraflarca gösterilen her delili toplamak ve/veya getirmek ve hatta ele almak zorunda değildir. Somut olayda da; mahkememizce muhakeme ve hüküm için yeterli aydınlanma sağlanmış, toplanması gerekli deliller toplanmıştır” denildi. (HABER MERKEZİ)