27 Ekim 2018 12:54

Santrale direnen Karaağız köylüleri Bursa’da eylem yaptı

Bursa’da Biyokütle enerji santraline karşı 6 aydır Karaağız köyünde nöbet tutan köylüler Bursa’da eylem yaptı.

Fotoğraf: Bursa Muhalif

Paylaş

Bursa'nin Nilüfer ilçesinde 6 aydır biyokütle enerji santraline karşı direnen Karaağız köylüleri Bursa Heykel'de eylem düzenledi. CHP milletvekilleri Erdan Aydın, Yüksel Özkan'ın katıldığı eyleme Bursalılar da destek verdi. 6 aydır termik santralin yapılacağı yerde gece gündüz nöbet tutan köylüler; tarım ve hayvancılığı bitirecek, hava kirliliğine neden olacak biyokütle santralini yaptırmayacaklarını bir kez daha ilan etti.

Köylüler adına açıklama yapan Mesut Korkmaz “Aylardır nöbet tutup köyünü korumaya çalışanlar olarak bir termik santralden kurtulmaya çalışıyoruz. Çünkü, hedefimiz köyümüzde ölene kadar yaşamaktır. Geçimimizi elde ettiğimiz toprağımızı, hayvanlarımızı, temiz havasını içimize çektiğimiz ormanlarımızı, bin bir güçlükle bulabildiğimiz içme ve sulama suyumuzu koruma gayretindeyiz. Şehre göç etmemeye, ne olursa olsun köyünde yaşamaya uğraşan bizler özbeöz Bursalılarız. O dağları, ovaları vatan sayıp bekleyen koruyan insanlarız” dedi.

'KÖYÜMÜZE SANTRAL İSTEMİYORUZ'

Gözünü para bürümüş kişiler tarafından ata topraklarından kovulmak istendiklerini söyleyen Mesut Korkmaz şunları söyledi: “Köyümüzün kahvesinde önce mobilyada kullanılacak panelleri üreteceği yalanını söyleyerek bizi kandıranların, sonradan termik santral yapacağı ortaya çıkmıştır. ÇED yönetmeliğinin eksikliğinden yararlanıp, halka bilgi vermeden bir çok resmi kurumdan onaylar alan şirket bizi yok saymıştır. Bız Karaağızlıyız, o köy bizim, bize sorulmadan harita üzerinden izin verenler duyun sesimizi, bizler köyümüze santral istemiyoruz.”

“Bursa’nın dağ köylerinde turizm özendiriliyorsa, 2. derece arkeolojik sit alanı ve belki de antik şehir bulunan köyümüze, bunlara zarar verecek santral yapılmasına nasıl izin veriliyor. Turist santral görmeye mi gelecek? Bursa Müzesi ile Kültür Varlıkları “Korumama” Kurulu, santral arsasındaki antik yolu, komşusu tümülüsü ve Müslüman mezarlarını görmezden gelip izinler nasıl veriyor? Buralardaki, arkeologlar, sanat tarihçileri ve memurlar suç işlemeye neden gayret gösteriyor?​” ifadelerini kullanan Mesut Korkmaz, köyde zaten içme ve kullanma suyu sıkıntısı çektiklerini ve kurulması planlanan santralin 100.000 m3’ten fazla su kullanmaya başladığında daha da susuz kalacaklarını dile getirdi.

Santral yapılırsa hem Kınık köyünün hem de Karaağız köyünün susuz kalacağını belirten Korkmaz, tarım yapamaz hale geleceklerini, bu nedenle de santralin yapılmasına kesinlikle izin vermeyeceklerini söyledi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Brezilya'da devlet başkanlığı seçimi: Faşizm kapıyı çalıyor

SONRAKİ HABER

‘Krizin faturasını emekçiler ödemeyecek’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa