Araştırmacı-Yazar Faik Bulut Antep'te okurlarıyla buluştu
Yaklaşık beş senelik bir çalışmanın ardından 'Horasan'dan nasıl geldik?' kitabını yayımlayan Araştırmacı-Yazar Faik Bulut, okurlarıyla buluştu.
Fotoğraf: Evrensel
Araştırmacı-Yazar Faik Bulut Antep CNR Kitap Günleri'nde yeni yazdığı 'Horasan'dan nasıl geldik?' kitabının söyleşisi ve imza etkinliği için okurlarıyla buluştu.
HORASAN' GÜNEŞİN DOĞDUĞU BÖLGE'
"Ezberleri bozan" olarak yorumlanan kitabı için yaklaşık 5 senelik bir çalışma yürüten Bulut "İmam Rıza'nın makamının bulunduğu İran'da alan çalışması yaptım ve İran'ın en zengin kütüphanelerinde incelemelerim oldu" dedi.
"Horasan'a yalnızca ehlibeyt yandaşları değil, Hariciler gibi muhalifler de gitmiştir. İlk gidenler Türklerin aksine Arap ve Kürt aşiretleridir." diyerek Kürtler açısından en büyük gidişlerin Ahlat bölgesinden olduğunu belirtti. Horasan 'ın asıl yerinin Merv şehri olduğunu belirten Bulut, "Horasan kelimesi' güneşin doğduğu bölge' anlamına gelir." dedi.
'HORASAN 'A İLK ALEVİLİĞİ GÖTÜRENLER ARAPLARDIR'
"Horasan aslında alevlerin yurdu olarak bilinse de Emevi fetihlerine kadar sinme sünniydi." sözlerine "Tasavvufçuların önemli bir kısmı da Horasan 'daymış." ekledi.
Bulut, Horasan' a ilk aleviliği götürenlerin Arap kabileleri olduğunu söylerken "bugünkü aleviliğe en yakın aleviliği götürenler ise Fatimi devletidir. Onlar örgütüçü, propagandacı, dağlı adamlar olarak anılırlar." diyerek sözlerini sürdürdü. Bulut "Alevilik ve Batınilikte hikmet ve irfan çok önemli kavramlardır." dedi.
"Anadolu' ya ilk geliş bilinenin aksine inanç ve mezhep temelinde değildir. Sebep hayvancılıktır." dedi. Anadolu 'ya esas geçişlerin "Bir kolu Irak' tan Malatya 'ya kadar uzanan koldan diğeri de Azerbaycan' dan olan koldan yapılmıştır." diyerek belirtti.
Katılımın yoğun olduğu söyleşiye anlattığı öyküleriyle destek veren Bulut söyleşi sonrası okurlara sözü verdi. Söyleşi okurların soruları ve görüşleriyle son buldu.
Söyleşiye Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Türkmen de katıldı. (Antep/EVRENSEL)