Çorlu’da ‘Çöküşten Çıkışa’ Forumu: Çıkış için birlikte mücadele
Çorlu’da ekonomik kriz forumu: Binlerce işçi işten atılırken tekellerin karının hâlâ büyüdüğü görülüyor.
Fotoğraf: Evrensel
Çorlu’da siyasi partiler, sendika ve bağımsız kişilerden oluşan Katılımcı Demokrasi Grubu “Çöküşten Çıkışa” konulu forum düzenledi. Sosyolog Veli Saçılık, Milletvekili Barış Atay, Gazeteci-Yazar Can Soyer ve Teori ve Eylem Dergisinden Arif Koşar’ın katılımcı olarak bulunduğu forum Menduh Şevket Esendal Salonu’nda gerçekleşti.
Katılımın yoğun olduğu foruma, direnişte olan Aygün Alüminyum işçileri ile birlikte deri, tekstil ve metal iş kollarından işçiler de katıldı. Forum öncesi sahneye çağrılan Aygün Alüminyum işçileri, mücadelelerini anlatarak dayanışma çağrısında bulundu.
Forumda ilk sözü alan Can Soyer, 12 Eylül’den beri ülkenin gericileştirildiğini belirterek demokratik hak ve özgürlüklerde gerileme olduğunu ifade etti. Soyer, “Çıkış için ise AKP karşıtı kesimlerin bir cephe örgütlemesiyle Cumhuriyetin kazanımları korunabilir” dedi. Bu görüşe dinleyicilerden, “AKP’nin sınıfsal yapısının, arkasındaki sermaye güçlerini ve programı hesaba katılmadan mücadele edilemeyeceği” itirazları geldi.
Daha sonra söz alan Veli Saçılık ise KHK ile işinden olmasından sonra verilen mücadeleyi anlattı. Saçılık, “Ben hiç değilse geleceğe mücadele ettim diyeceğim” dedi.
Daha sonra söz alan Arif Koşar ise çöküşün ekonomik alanlarına değindi. Koşar, “Artık kriz var mı yok mu tartışmasının olmadığı kesinleşti. Binlerce işçi işten atılırken tekellerin karının hâlâ büyüdüğü görülüyor. AKP ise sermayenin programını uygulayarak faturayı emekçilere yıkmaya çalışıyor. Krizin ana nedeninin kapitalizmin yapısal nedenleri ve AKP’nin emperyalist tekellere ve batıya bağlılığının artmasından kaynaklanmaktadır” dedi.
Koşar şöyle devam etti: “Çıkış yolu AKP’nin yeni Türkiyesine karşı sadece eski Türkiye için mücadele etmekten geçmemektedir. Eski Türkiye’de de emekçiler iliklerine kadar sömürülüyor, MGK kararları ile yönetiliyordu. Onun yerine başta işçi sınıfı olmak üzere emekçilerin talepleri etrafında mücadelenin büyütülmesi, mücadele etrafında birliğin sağlanması gerekir. Krizden çıkış için işten atılmaların yasaklanması, eriyen ücretlerin kayıplarının giderilmesi, temel tüketim mallarına yapılan zamların kaldırılması, adaletli bir vergi sisteminin kurulması, başta eğitim ve sağlık olmak üzere kamu hizmetlerinin parasız hale getirilmesi gibi talepler etrafında mücadeleyi ilerletmeliyiz.”
Son sözü alan Milletvekili Barış Atay ise AKP’nin sinema/sanat alanı ile halkın uyutup gerçek dışı fikirleri topluma empoze etmeye çalıştığını anlattı. Atay, devrimci demokrat kesimlerin bir araya gelerek AKP iktidarına karşı ortak mücadele yürütülmesi gerektiğini vurguladı.
Salondan söz alan katılımcılar ise Trakya’nın çevre felaketi ile yüz yüze olduğunu belirterek, verdikleri mücadele için dayanışma çağrısında bulundu. (Çorlu/EVRENSEL)