Filistin’de sosyal güvenlik tasarısı protesto edildi
Filistin’de 1 Kasım’da yürürlüğe girecek sosyal güvenlik yasası protesto edildi.
Fotoğraf: AA
Filistin’de sosyal güvenlik alanını düzenleyen yasa tasarısına dönük işçi ve emekçilerin tepkileri sürüyor. 2 yıldır tartışmaya açılan taslağın 1 Kasım’da yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Batı Şeria'nın Ramallah kentindeki el-Menare Meydanı'nda toplanan binlerce Filistinli, yeni sosyal güvenlik kanununu protesto etti. Filistinli işçi ve emekçiler, yeni kanunun tüm kesimlere eşitliği sağlayacak şekilde düzenlenmesini istiyor.
Özel sektörde çalışan işçilerin sosyal güvenlik düzenlemesini kapsayan tasarıya karşı çıkan Filistin Genel Sendikalar Federasyonu ve kitle örgütleri erteleme ya da zorunluluk getiren tasarının opsiyonel hale getirilmesini istiyor. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün önerileri doğrultusunda hazırlanan tasarıyı protesto eden Filistinli işçi ve emekçiler, Çalışma Bakanı’nın da istifasını istiyor.
SOSYAL GÜVENLİK KANUNU NE GETİRİYOR?
1 Kasım’da yürürlüğe girmesi beklenen kanun tasarısı 2016’da Mahmud Abbas tarafından imzalandı. Tasarı emeklilik için 60 yaş zorunluluğunu öngörüyor. Tasarıyla birlikte işçi kesimi ücretlerinden yüzde 7’lik bir kesinti payı öngörülüyor. Tasarı ilk hazırlandığında bu rakam yüzde 7,5 idi. Ancak tepkiler üzerine yarım puanlık bir düzenleme yapıldı. Ancak işçi temsilcileri yüzde 7’lik oranın yüzde 4’e çekilmesini istiyor. Dul ve yetimlerin ölen eş ve ebeveynlerinden kaynaklanan maaş hakkı ise elinden alınıyor. Hamas Filistinli şehitlerin haklarını gözetmediğini söyleyerek tasarıyı reddetti.
1994 Paris Ekonomik Anlaşması’yla oluşturulan kıdem tazminatı fonu tasarıyla İsrail’den Filistin’e devredilecek. Düzenlemeyle rakam tam olarak bilinmemekle birlikte 10-50 milyon şekellik bir paranın Filistin’e aktarılması sağlanacak. (DIŞ HABERLER)