30 Ekim 2018 03:52
/
Güncelleme: 04:27

1 buçuk milyar TL harcanan Melen Barajı tamamlanamıyor

İstanbul’un su ihtiyacını karşılaması için yapımına başlanan ve 1 buçuk milyar TL harcanan Melen Barajı tamamlanamıyor.

1 buçuk milyar TL harcanan Melen Barajı tamamlanamıyor

Fotoğraf: Acar54/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

İstanbul’un su ihtiyacını karşılayacağı söylemiyle 4 yıl önce yapımına başlanan Melen Barajı için 1 buçuk milyar TL harcandı ancak baraj hâlâ tamamlanamıyor. Zeminin hassas olması nedeniyle barajın gövdesinde oluşan çatlaklar su tutma işlemini engelliyor.

AKP’nin “2071” yılına kadar İstanbul’un su sorununu çözmesi iddiasıyla inşa ettiği barajın sık sık “yakında” açılacağı söylense de onarım gereken projede en az bir baraj yapımı kadar bütçeye daha ihtiyaç olduğu ortaya çıktı.

BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiği 1994 yılında İSKİ İstanbul Master Planı ile ortaya çıkan proje, kamulaştırma bedeliyle birlikte 1 buçuk milyar TL harcanmasına karşın henüz “vaat”ten öteye gidemedi. Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından projesi çizilen ve Melen Çayı üzerinde yükselen baraj tamamlandığında, İstanbul’un yıllık ihtiyacının yüzde 75’ine denk gelen 1 milyar 77 milyon metreküp su temin edileceği iddia edildi. Açılışı dört kez ertelendi İstanbul’a 170 kilometre uzaklıkta bulunan Melen Çayı, Düzce ovası Kuzey Anadolu Fayı üzerinde bulunan tektonik bir ova olması nedeniyle eleştirilerin odağı haline geldi.

Edinilen bilgiye göre, barajın yapılacağı alanın zemininde büyük problemler var. Zeminin baraj yapımı için fazla yumuşak olmasına yönelik uyarıları dikkate almayan Hükümet, DSİ aracılığıyla aldığı kararlarla inşaatı büyük oranda tamamladı. İstanbul’un içme suyunu karşılaması için son aşama olan barajın su tutma işlemine ise geçilemedi. Zeminde iyileştirme çalışmaları yapılmadığı için barajın gövdesinde çatlaklar oluştuğu bildirildi. Zemin iyileştirme çalışmaları yapılması gereken baraj, şu an beklemede tutulurken iyileştirme çalışmalarının maliyetinin ise en az 500 milyon TL olduğu ifade ediliyor.

Haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

(HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et