CHP ve HDP, usülsüzlüklerle ilgili soruşturma açılmasını istedi
Sayıştay’ın raporlarında yer alan AKP’li belediyelerdeki usulsüzlükleri gündeme taşıyan CHP ve HDP’li vekiller, 'neden soruşturma açılmıyor' dedi.
Fotoğraf: VOA/Wikimedia Commons (Public Domain)
Sayıştay’ın belediyeler için hazırladığı 2017 Denetim Raporları’na ilişkin tartışmalar ile enflasyon rakamları siyaset gündeminde. Belediyelerdeki usulsüzlüklerin Sayıştay raporlarıyla ortaya döküldüğünü belirten CHP ve HDP’li vekiller, “Usulsüzlükler ortada, neden soruşturma başlatılmıyor?” diye sordu.
HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, Sayıştay raporlarında ortaya çıkan usulsüzlükleri hatırlattı, idari soruşturma bile açılmadığının altını çizdi. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen ise gazetemizde yayınlanan Sayıştay’ın kayyım belediyelerinde tespit ettiği usulsüzlükleri Meclis gündemine taşıdı. Antmen, “Kayyım atanan 99 belediyenin; sırasıyla belirtilmek üzere borcu ne kadardır?” sorusuna yanıt istedi
‘ÇOK AÇIK İDDİALAR VAR’
Mecliste basın toplantısı düzenleyen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, Sayıştay raporlarını gündeme getirdi.
Bütçe görüşmelerine dikkat çeken Bilgen, Sayıştay raporlarının idari soruşturmaya tabi tutulmadığını belirtti. Bilgen, “Türkiye’nin kendisine sorması gerekiyor. Sayıştay raporları hiçbir idari soruşturma gerektirmiyorsa, Meclisin Sayıştay raporlarından hareketle etkin bir araştırma yapma ihtiyacı duyulmayacaksa Sayıştay’a ne gerek var? Sayıştay bir anayasal kurumsa ortaya koyduğu çalışmaları yok saymak nasıl bir hukuksuzluğu ifade eder? Çok açık iddialar var. Usulsüz satın alamalar, ihale dışı hizmet alımları ve utanılacak düzeyde kişisel harcamalar, belediye hizmeti olarak sunulmuş” dedi.
‘YÖNETİM ANLAYIŞI SORUNLU’
Kayyım belediyelerinde usulsüzlüklere dikkat çeken Bilgen, “Kayyumlarla ilgili hiç olmazsa Sayıştay raporları üzerinden bir açıklama yapmak yerine yine kayyumlarla yönetmeye devam etmek bu ülkeyi yolsuzluk içerisinde yönetmekle tercih etmek değil midir? Eğer 15 Temmuz, 17-25 Aralık’ın bir devamıysa bu kadar şeffaflıktan uzak olan anlayış, yeni 17-25 Aralık’ları beraberinde getirmez mi? Biz bu konuyu sadece bir ekonomik denetim konusu olarak görmüyoruz. Türkiye’deki yönetim anlayışıyla doğrudan ilgili konular olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.
KAYYIM ATANAN BELEDİYELERİN BORCU NE KADAR?
CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen ise gazetemizde yayınlanan Sayıştay’ın kayyım belediyelerinde tespit ettiği usulsüzlükleri Meclis gündemine taşıdı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi veren Antmen, 1 MHP’li, 4 AKP’li ve 94’ü HDP’li belediyeye kayyım atandığını kaydederek “16 Ekim 2018’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kayyım atanan belediyelere 2 milyar liralık destekte bulunulduğunu açıkladı”ğını hatırlattı.
Antmen şu soruları yöneltti:
-Kayyım atanan 99 belediyenin; sırasıyla belirtilmek üzere borcu ne kadardır?
- Bu belediyelerin kayyumdan önceki ve sonraki borç tutarı nedir?
-Kayyım atanan belediyelere 2014 yılından kayyum atanana kadar ödenen devlet desteği ne kadardır? Kayyım atandıktan sonra bu belediyelere ne kadar destek sağlanmıştır?
- Kayyım atanan belediyelerden çıkarılan işçi ve çalışan sayısı nedir?
-Kayyım atanan belediyelere atanan yöneticilerin ve başkanın maaşı ne kadardır?” diye sordu. (HABER MERKEZİ)