Enez’de fabrika işçileri greve çıktı
Edirne’de AMCOL Minarel Madencilik fabrikasında toplu iş sözleşmesinde çıkan anlaşmazlıktan dolayı işçiler greve başladı.
Fotoğraf: Evrensel
Erdal AYDEMİR
Hüseyin ÇIBIKÇILAR
Edirne’nin Enez İlçesinde bulunan AMCOL Minarel Madencilik San. ve Tic. A.Ş.’de toplu iş sözleşmesinde çıkan anlaşmazlıktan dolayı işçiler saat 08.00’de fabrikada eylem yaparak greve çıktı.
Eyleme; CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Toplu Sözleşme ve Mevzuat Sekreteri Hasan Hüseyin Gürbüz, Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Tamer Küçükgencay, Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Yasin Karatay, Türkiye Maden İşçileri Sendikası Avukatı ve Türkiye Maden İşçileri Sendikası Toplu Sözleşmeler Uzmanı ve siyasi parti temsilcileri katıldı.
GAYTANCIOĞLU: İŞÇİNİN HAKKINI GÖZETMİYOR
Grevde söz alan CHP'li milletvekili Okan Gaytancıoğlu şunları söyledi: “İktidar sendikasızlaştırmayı ön plana alıyor. İşçinin hakkını gözetmiyor. Keşke sendika olmasa da biz rahat rahat işimizi görsek diye düşünüyor ama sendika bizim için son derece önemli. Burada çalışanlar gece gündüz didiniyorlar ve çok az ücretlerle çalışıyorlar. Yarın bu konuyu mecliste dile getiririm. Yabancı sermaye, küresel sermaye hem birinci sınıf tarım arazisinde işlerini yapıyor hem de işçinin hakkını vermiyorsa daha farklı yollara da gireriz. Kaldı ki asgari ücret iyice eridi son yapılan zamlarla. Nedense işçiye, emekliye gelince bunlar düşünülmüyor.”
KÜÇÜKGENCAY: ÜCRETLERİMİZ ASGARİ ÜCRETTE KALDI
Daha sonra söz alan Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Tamer Küçükgencay, “İşverenlerimizle bizim 3. dönem toplu sözleşmemiz olacak. İlk 2 dönem sosyal yardım artışlarıyla bir şekilde toplu sözleşmelerimizi bitirdik. Bu dönemde de sosyal haklarımızda anlaştığımız maddelerimiz var. Ama asgari ücretle gelen artıştan sonra bizim ücretlerimiz asgari ücrette kaldı. Arkadaşlarda haklı olarak 1604 TL maaşla çalışmak istemiyor. İşveren direniyor, yabancı sermaye topraklar bizim, arkadaşlarımızda haklı olarak çok fazla bir şey değil haklarını istiyorlar. Burada 85 tane arkadaşın hepsi kararlı olduğu bir grev bu. Bir tanesinin kafasında soru işareti yok. Ne olursa olsun sonucuyla gelinen bir şey. Grev tabi ki, iki tarafında çok istediği bir şey değil. Bunun için arkadaşların yaptığı grev haklı bir grevdir. Sonuna kadar da gelip destekleyeceğiz. Karlı bir şirket. Kazandırıyoruz, payımıza düşeni istiyoruz. Ayrıca Enez bölgesi köyleriyle beraber çok fedakârlık yaptı bu fabrikaya. Biz köle işçiliğine son istiyoruz. Bizim amacımız kimseyi kötülemek değil. İşçimizin hakkını alalım, ücretlerini versinler, yaşanabilecek bir gelire sahip olsunlar başka bir derdimiz yok.”dedi.
'6 AYDIR SÜREÇ DEVAM EDİYOR'
6 aydır sürecin devam ettiğini dile getiren Küçükgencay, “Gelinen noktada anlaşamadığımız rakam 300-400 TL bir rakam yüzünden neredeyse sözleşme ters döndü. Şimdi sil baştan tekrardan artık görüşmeler başlayacak. Burada talepler değişecek. İş yeri belki 3 gün çalışma yapmasa zaten o para yine onlardan çıkacak. Bu neyin dayatması ben bilmiyorum. Grevimiz devam edecek.”
İşçi temsilcisi Muammer Akça da son olarak, şunları söyledi: “Biz bugüne kadar hep bütün emeklerimizi bu fabrika için harcadık, gecemizi gündüzümüze kattık. Emeğimizin karşılığını istemek suç mu? Bize hep dedikleri pasta büyüyecek, emekler de büyüyecek. Ama pasta büyüdü bizim dilimler kurabiye oldu. Biz bu fabrikaya çok emek verdik, çok çaba saffettik emeğimizin hakkını artık istiyoruz.”
İşçiler konuşmaların ardından “İşçiyiz hakkımızı isteriz”, “İş ekmek yoksa barış da yok” sloganları attı.