5 Kasım 2018 17:24
/
Güncelleme: 17:32

Figen Yüksekdağ yine tahliye edilmedi

HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında "kuvvetli suç şüphesi" gerekçesiyle tutukluluğunun devamına karar verildi.

Figen Yüksekdağ yine tahliye edilmedi

Fotoğraf: DHA

HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında, yargılandığı dava duruşmasında "Kuvvetli suç şüphesi" gerekçe gösterilerek tutukluluğunun devamına karar verildi. 

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın tutuklu yargılandığı dava dosyasının 8'inci duruşması, Ankara 16'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Sincan Cezaevi Kampusu Salonu'nda görülen duruşmaya mazeret bildiren Yüksekdağ katılmazken, avukatları hazır bulundu.

Avukatlarının kimlik tespiti ile başlayan duruşmada Yüksekdağ’ın mazeret dilekçesi okundu. Yüksekdağ dilekçesinde, “dava duruşmasına celse aralarının oldukça kısa tutulmasından dolayı avukatlarıyla birlikte yeterli hazırlık yapamadığından bahisle dosyanın kapsam ve mahiyetinin daha geniş bir zamanda hazırlık yapmayı ve savunma hususunda organize olmayı gerektirdiğini” belirtti.

Yüksekdağ’ın yaptığı konuşmalara dair, TBMM Başkanlığı’nca gönderilen CD’nin bilirkişiye tevdi edildiği, ancak gerekli raporun henüz ibraz edilmediğini belirten mahkeme heyeti, yine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan talep edilen HDP parti tüzüğünün mahkemeye ulaştırıldığını belirtti.

MAHKEME BAŞKANI: SAVUNMA BİRAN ÖNCE TAMAMLANSIN

MA'nın haberine göre Mahkeme Başkanı Sabahattin Sarıdoğan, Yüksekdağ’ın tutuklanma tarihinden bugüne toplamda 8 duruşma görüldüğünü ve bunlardan sadece 4’üne katıldığını belirterek, savunmayı biran önce tamamlamak istediğini ifade etti. Hakim Sarıdoğan, Yüksekdağ’ın uzun tutukluluk süresine dikkat çekerek, adil yargılama hakkına atıfta bulundu.  

Yüksekdağ’ın avukatı Ruken Gülağacı, yaptığı savunmada müvekkilinin uzun tutukluluk yaşandığını, ancak ne yapılan duruşmalarda ne de celse aralarında yapılan tutukluluk itirazlarına ilişkin bir sonuç alamadıklarını söyledi. Müvekkili hakkında verilen tutukluluk kararlarına ilişkin gösterilen gerekçelere dair, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve içtihatlara dayanarak itirazlarda bulunduklarını belirten Av. Gülağacı, ancak mahkeme heyetinin bu noktada tam bir gerekçeli açıklamasına vakıf olamadıklarını vurguladı.

YÜKSEKDAĞ MÜDAFİİ: HUKUKİ DEĞİL, SİYASİ BİR DAVADIR

Müvekkili Yüksekdağ’ın duruşmayı uzatmak gibi bir amacı olmadığını, zaten hazırlanan dosyanın eklerinin bile ancak 4’üncü duruşmadan sonra verildiğini anımsatan Gülağacı, “Müvekkilim adil yargılanması için savunmasını yapması gerekir. Ancak cezaevi koşullarında ve dosya eklerinin geç gönderilmesi bunun önündeki en büyük engeldi. Müvekkilim tabi ki tüm iddialara cevap verecektir. Siz de biliyorsunuz ki bu hukuki değil, siyasi bir davadır. Müvekkilim savunmasını yaptıktan sonra biz de hazırladığımız savunmaları sunacağız. Müvekkilim sizden şimdiye kadar tahliye talep etmedi. Biz de hukuk açısından talep ediyoruz yoksa mahkemenizden öyle bir karar beklemiyoruz. Mahkemenizin böyle bir karar veremeyeceğini de biliyoruz” dedi.

İddia makamı ise, sunduğu görüşünde Yüksekdağ’ın tutukluluk halinin devamını talep etti. Kararını açıklayan mahkeme heyeti, iddia makamının talebi doğrultusunda "kuvvetli suç şüphesi" gerekçesiyle Yüksekdağ’ın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 16 Ocak 2019 tarihine ertelendi. 

MAHKEMEDEN AİHS DEĞERLENDİRMESİ

Mahkeme aldığı ara kararda AİHS 6’ıncı maddesinde adil yargılanma hakkının düzenlendiği, davaların makul süre içerisinde bitirilmesinin, görülmesinin adil yargılama hakkının temel unsurlarından birisi olduğuna atıfta bulundu ve "Yargılamanın makul surede tamamlanması için savunma hakkının da makul surede kullanılması gerektiğinin sanığa tebliğ edilmesine ve sanık müdafilerine bildirilmesine” karar verdi. (HABER MERKEZİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Kamu işçisi hedefte

Kamu işçisi hedefte

Ücretleri baskılayan Erdoğan-Şimşek programının yeni hedefi toplu sözleşme sürecine giren 600 bin kamu işçisi. Sendikal bürokrasi eliyle işçiden kaçırılan sözleşme taslağı, iktidar medyasına sızdırıldı. “Taleplerimizi karşılamıyor” diyen işçiler öfkeli. Ekonomide, iç ve dış politikada sıkışan Saray iktidarı, toplumu yönetebilmek için yasaklara, gözaltılara ve tutuklamalarla sarılıyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
'Heybeden’ her gün yeni bir soruşturma çıkıyor. Yargı sopasıyla topluma gözdağı verilmek isteniyor.

Evrensel'i Takip Et