06 Kasım 2018 12:40

İstatistiklerin ortaya çıkardığı gerçek: Vatandaş açlığa sürükleniyor

Domates, yumurta, meyve sebze fiyatı son bir yılda yüzde 50’nin üzerinde arttı. Vatandaş açlığa sürükleniyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Son bir yılda domatesin fiyatı yüzde 141 artışla rekor kırarken yumurta fiyatları yüzde 62, meyve sebze fiyatları ise yüzde 33 oranında arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Ekim 2017-Ekim 2018’deki son bir yıllık dönemde 7 kalemden oluşan süt ve süt ürünleri enflasyonu ortalama yüzde 25.67 artı. Aynı dönemde 23 kalemden oluşan sebze enflasyonu ortalama yüzde 37.49 oranında yükseldi. Aynı dönemde, 9 kalemden oluşan taze meyve enflasyonu ortalama yüzde 33’ü aştı. Yumurtanın son bir yıllık fiyatı ise yüzde 62 oldu.

SATIN ALMA GÜCÜ DÜŞTÜ

“TÜİK’in Ekim 2017 – Ekim 2018 dönemine ilişkin son bir yıllık istatistikleri tüketicilerin açlığa sürüklendiğini gösteriyor” diyen Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, süt, yoğurt, beyaz peynir, kaşar peyniri, tulum peyniri, krem peynir ve kahvaltılık tereyağından oluşan süt ve süt ürünleri enflasyonu yüzde 25’i aştığına dikkat çekti.

Tüketicilerin en temel besin kaynağı olan yumurtanın fiyatı asgari ücretliler ile emeklilerin maaş artışlarından dört kat daha çok arttığını dile getiren Çakar şunları söyledi: “Ekim 2017 – Ekim 2018’deki son bir yıllık dönemde asgari ücretlilerin maaşları yüzde 14.2, emekli memurların maaşı yüzde 14.83 ve emekli işçilerin maaşları ise yüzde 15.4 artmıştır. Bu maaş artışları ile süt ve süt ürünleri, sebze ve meyvedeki son bir yıllık ortalama fiyat atışlarını karşılaştırdığımızda, hem çalışanların hem de emeklilerin satın alma güçlerinin iyice düştüğü görülmektedir”.

16 MİLYON KİŞİ AÇLIK SINIRININ ALTINDA

Türk-İş’e göre, 4 kişilik bir ailenin Ekim 2018 ayına ilişkin aylık gıda harcaması tutarının 1919 TL olduğunu vurgulayan Çakar, “Bu tutar, 4 kişilik ailenin açlık sınırıdır. 4 kişilik ailenin yoksulluk sınırı ise Ekim 2018 ayında 6252 TL’dir” dedi.

Çakar, TÜİK’in yüzde onluk gruplar itibariyle yıllık hane halkı kullanılabilir gelir dağılımı ile Türk-İş’in açlık ve yoksulluk sınırı rakamları karşılaştırıldığında, Türkiye’de nüfusunun yüzde 20 dolayında kesiminin açlık sınırının altında ( 16 milyon kişi), yüzde 60’dan  fazla kesiminin ise (48 milyondan fazla kişi)  yoksulluk sınırının altında yaşadığının görüldüğünü belirtti.

GIDADA KDV KALDIRILSIN

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar hızlı yoksulluğa sürükleniş karşısında en acil talebini dile getirdi: “Tüketiciler olarak, diyoruz ki; açlık ve yoksulluk önlensin, tüketicilerin satın alma güçleri yükseltilsin. Gıdada en haksız vergi olan KDV kaldırılsın. Yanlış tarım ve gıda politikaları terk edilsin.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Galatasaray-Fenerbahçe maçı ile alakalı PFDK sevkleri açıklandı

SONRAKİ HABER

Fidan dikme etkinliğinde toz kalkmasın diye araziye halı serdiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa