06 Kasım 2018 12:45

‘İşçilerin tazminatını ödemeyen Uyar TKİ’ye kömür mü satıyor?’

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, işçilerin tazminatlarını ödemeyen Uyar Madencilik’le ilgili iddiaları TBMM gündemine taşıdı.

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel (Fotoğraf: Evrensel)

Paylaş

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Soma’da iş cinayetleri, işçilerin tazminat ve devletin alacaklarını ödememesiyle  gündem olan Uyar Madencilik’in yeniden faaliyete başladığı, hatta üretilen şlam kömürünün bizzat devlet kurumu olan TKİ tarafından alındığı iddiasını Meclise taşıdı.

Enerji ve Çalışma bakanlarının yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Özel, şirkete ilişkin şu bilgileri paylaştı: “2003 yılında Soma Darkale’de maden ocağı kiralayarak, sektöre giriş yapan Uyar Madencilik’e bağlı Soma’daki ocaklarda 2009 yılında 129, 2010 yılında 179, 2011 yılında 276, 2012 yılında 254, 2013 yılında 282 olmak üzere toplam 1120 maden kazası meydana geldi ve bu kazalarda 6 madenci yaşamını yitirdi. 2013 yılında Uyar Madencilik’e ait Darkale Kömür Ocağı’nda göçük meydana geldi ve 28 işçi mahsur kaldı. 1 işçi yaşamını yitirirken 27’si yaralandı. Şirket, Kasım 2013’te kapandığını ileri sürerek, Soma’da 743 madencinin işsiz kalmasına neden oldu. O zaman da işçilerin haklarını vermeyen şirketten yine şirket çalışırken, madende gerçekleşen iş kazalarında sakat kalan madenciler de haklarını alamadı.”

TAHSİLAT YAPILAMADI

Ekim 2014’te Ermenek’te 18 işçinin yaşamını yitirdiği maden kazasının yaşandığı Has Şekerler Madencilik Şirketi’nin sahibinin de Uyar ailesinden Saffet Uyar olduğunu hatırlatan Özel, farklı kentlerde faaliyetlerini sürdüren Uyar ailesine ait şirketlerin kamuya toplam borcunun 120 milyon lirayı bulduğunu dönemin Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in dile getirdiğini hatırlattı. Soma’daki şirketin Ersin Uyar ve İbrahim Uyar üzerine kayıtlı olduğu, bu iki kardeşin üzerinde mal varlığı bulunmaması nedeniyle tahsilat işlemlerinin yapılamadığını aktaran Özel, “Ancak, geçtiğimiz günlerde Soma’daki faaliyetlerini 2013 yılında askıya aldığını belirten şirkete ait maden sahasında çalışma yapıldığı buradaki hurdaların satıldığı ve buradan çıkarılan şlam kömürünün TKİ tarafından satın alındığı iddia edilmektedir” dedi.

‘GİRİŞİMİNİZ OLACAK MI?​’

Özel, Enerji Bakanı Fatih Dönmez ve Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a yönelttiği önergelerinde, “Halen Uyar ailesine ait kaç maden şirketi bulunmaktadır? Uyar ailesine ait şirketlerde bugüne kadar kaç maden kazası yaşanmıştır? Kaç madenci yaşamını yitirmiştir? Uyar ailesine ait şirketlerin kamuya toplam borcu ne kadardır? Bu şirketten alacağı bulunan toplam vatandaş sayısı kaçtır? 2013 yılında faaliyetlerine son verilen Soma’daki maden ocağında bugüne kadar kaç iş kazası yaşanmıştır? Soma’daki Uyar Madencilik’e ait sahalarda yeniden çalışmalara başlandığı, buradaki şlam kömürünün TKİ tarafından alındığı iddiaları doğru mudur? Şirket el mi değiştirmiştir? Şirket, yıllardır alacaklarını bekleyen vatandaşlarımıza borcunu ödeyecek midir? Bakanlık olarak bir girişiminiz olacak mıdır?​” sorularının yanıtlanmasını istedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Fidan dikme etkinliğinde toz kalkmasın diye araziye halı serdiler

SONRAKİ HABER

İsveç’te çelik tekeli SSBA iş cinayetinde suçlu bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa