06 Kasım 2018 12:34

İsveç’te çelik tekeli SSBA iş cinayetinde suçlu bulundu

İsveç’in en büyük tekellerinden SSAB, bir işçinin ölümüne neden olma suçundan 3 milyon kron para cezasına çarptırıldı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’in en büyük tekellerinden SSAB, bir işçinin ölümüne neden olma suçundan 3 milyon kron para cezasına çarptırıldı.

Yaşamını yitiren işçinin yakınlarına da 62 bin kron ödemesi kararlaştırıldı.

Bir devlet şirketi olan SSAB (İsveç Çelik Anonim Şirketi) dünyanın en büyük çelik şirketleri arasında yer alıyor. Üretim maliyetini aşağıya çekmek için kapsamlı tasarruf planlarını yürürlüğe koydu. Daha önce şirkette çalışanların yaptıkları işlerin bir bölümünü taşeron şirketlere devretti.

TAŞERONLAŞMADAN SONRA İŞ CİNAYETLERİ ARTTI

Taşeron firmaların devreye girmesiyle birlikte SSAB’a bağlı fabrika ve tesislerde yaşanan iş kazaları ve cinayetlerinde belirgin bir artış görüldü. 5 işçi yaşamını yitirdi, onlarcası yaralandı. Ölümle sonuçlanan son iş kazası 2016 yılının Nisan ayında SSAB’nin İsveç’in kuzeyinde yer alan Luleo ilindeki fabrikasında yaşandı. Bir taşeron firmada çalışan 55 yaşındaki vinç operatörü Rolf Blomkvist, çalışırken vinçle tavan arasında sıkışarak yaşamını yitirdi.

10 KEZ UYARIYA RAĞMEN 13 YIL ÖNLEM ALINMADI

İş Çevresi Kurumu’nun yaptığı araştırma bundan 2003 yılında işçilerin söz konusu vincin güvenli olmadığı uyarısında bulunduklarını ortaya koydu. Bu uyarıların 13 yıl içinde 10 defa tekrarlanmasına karşı SSAB yöneticileri herhangi bir önlem almaya gerek görmedi.

Mahkeme, SSAB’nin çalışanların güvenliklerinin sağlanmasında eksikleri olduğunu ve vinçlerde çalışanların dikkat etmeleri gereken yazılı kuralların bulunmadığını saptadı. Şirketi bir kişinin ölümüne neden olan ağır iş çevresi suçu işlemekten  mahkum etti.

REKOR TAZMİNAT CEZASI

3 milyon kronlu ceza İsveç’te bugüne kadar işyerlerinde meydana gelen ve ölümle sonuçlanan kazalar için verilen en yüksek meblağ. Kararın açıklamasından sonra medyaya açıklamalarda bulunan IF Metall Federasyonu Baş Omdusmanı (Daşınmanı) Thomas Barsk, mahkemenin şirkete 3 milyon kron ceza vermesinin önemli olduğunu belirterek, “Ama daha önemli olanı sorumluluğun nerede olduğunu göstermesi. Yüksek tazminata hükmetmesi mahkemenin sorunu ciddiye aldığını gösteriyor. Bu, sadece SSAB’ye değil tüm işverenlere çalışanların iş güvenliğini ciddiye almaları sinyalini gönderiyor” dedi.

SSAB’nin hukuk işlerinden sorumlu temsilcisi Anders Lorentzon, mahkeme kararından hoşnut olmadıklarını ve işyerinde sistemli iş çevresi güvenliği eksikleri bulunduğu değerlendirmesine katılmadıklarını söyledi. SSAB’nin mahkeme kararını temyiz edip etmeyeceği sorusunu yanıtlamaktan kaçındı.

ÖNCEKİ HABER

‘İşçilerin tazminatını ödemeyen Uyar TKİ’ye kömür mü satıyor?’

SONRAKİ HABER

Ögrencilerden YÖK protestosu: YÖK kapatılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa