06 Kasım 2018 13:38

TGC Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin önceki başkanlarından Burhan Felek adına düzenlenen 'Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri' sahiplerini buldu

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin önceki başkanlarından Burhan Felek adına düzenlenen “Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri”ne değer bulunan 10 gazeteci 5 Kasım günü düzenlenen törende ödüllerini aldı.

“Şeyhül Muharririn" unvanını taşıyan, 72 yıl aktif gazetecilik yapan ve TGC önceki başkanlarından Burhan Felek'in anısına konan ödüller düzenlenen törenle sahiplerini buldu. 36 yıldır sürdürülen ödüller 70 yaşından gün alan,  50 yılı aşkın süreyle basına hizmet veren ve çalışmayı sürdüren gazeteciler arasından seçilerek veriliyor.

Burhan Felek için Karacaahmet’te mezarı başında sabah bir anma töreni düzenlendi. Törene TGC Başkanı Turgay Olcayto, TGC Önceki Başkanı Orhan Erinç, TGC üyeleri, Burhan Felek Lisesi yöneticileri, öğrencileri, kurucusu olduğu Anadolu Spor Kulübü’nün yöneticilerinden oluşan 70 kişi katıldı. Anma törenine katılanlar daha sonra Burhan Felek Lisesi’ni ziyaret ettiler.

Aynı gün Burhan Felek Konferans Salonu’nda düzenlenen törende 70 yaşından gün alan ve meslekte 50 yılını tamamlayan Ali Acar, Baki Şehirlioğlu (1 Ekim 2018 tarihinde ödüle değer bulunan Şehirlioğlu 18 Ekim 2018 tarihinde vefat etti), Erkan Oyal, Fevzi Koçak, Fikret Kalmuk, Sezer Duru, Sungu Çapan, Taylan Erten, Turhan Günay ve Zeynep Avcı ödüllerini aldılar.

OLCAYTO: BURHAN FELEK ZOR ZAMANLARDA CEMİYETİ AYAKTA TUTMAYI BAŞARDI

Tören Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto’nun açılış konuşmasıyla başladı. Başkan Olcayto yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Burhan Felek meslek örgütünün başında 26 yıl kaldı: Bu bir rekor sayılabilir. Bu yıl 26 içinde sıkıyönetimler var. Menderes döneminin baskıları var. Bu baskıların karşısında duran bir Burhan Felek var. Bu karşı duruşu öfkelenmeden yapıyor. TGC’yi zor zamanlarda ayakta tutmayı başarıyor. Cemiyetin kurumsallaşmasında çok önemli payı var. Çok geniş bir yelpazede kültürünü tazeleyen bir isim. Spordan, tiyatroya, sinemaya, batı müziğine, Türk Müziği’ne kadar birçok konuya aşina olan bir isim. İnce ironisiyle bu konularda yazılar yazardı. TGC’yi ayakta tutmak için neler yaptığını biliyoruz. Anısı önünde saygıyla eğiliyorum. Ödül alan tüm meslektaşlarımı kutluyorum.”

Törende TGC Önceki Başkanı Orhan Erinç ve Burhan Felek’in gazeteci yeğeni Okşan Atasoy Burhan Felek’in çeşitli yönlerini katılımcılarla paylaştı.

ERİNÇ: BURHAN FELEK ÇOK RENKLİ BİR KİŞİLİĞE SAHİPTİ

“Yeni Sabah’tan Cumhuriyet’e transfer olduğum 1963 yılında Burhan Felek ile çalışmaya başladım. Onun deyimiyle kapı yoldaşı oldum. Burhan Felek’in çok sayıda özelliği vardı. Edebiyatın ve sanatın, Türk müziğinin ünlüleri, emekli diplomatlar onu ziyaret ederdi. Biz de onları tanımış olurduk. Burhan Bey, çok renkli bir kişiliğe sahipti. Yaşamının başlangıcında spor, futbol var. Anadolu Spor Kulübü’nün kurucusuydu. Bugünkü federasyonun, İdman Cemiyetleri İttifakı’nın kurucuları arasındaydı. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin kurucularından ve başkanlarından olmuştu. Spor adamıydı, hakemdi. Orta Oyunu’na merak sarmıştı. TGC’nin sadece basın sorunlarına yoğunlaşması, politika ile ise sadece basın söz konusu olduğunda ilgilenmesi gerektiğini belirterek bir gelenek oluşturmuştu. Kendisinden sonra gelen başkanlar da aynı yolu izledi.”

ATASOY: BURHAN FELEK’İN 20 BİN YAZISINI TOPLADIK

Burhan Felek’in gazeteci yeğeni Okşan Atasoy ise bir kitap hazırlığı içinde olduklarını duyurarak şu bilgiyi verdi:

“Burhan Felek ile ilgili bir haberim var. Burhan Felek 72 yıl yazı hayatı içinden gelmiş bir insan. 25 bini bulan sayıda yazı yazmış. Bunlar muazzam bir yazı silsilesi. Bunları toplayalım dedik. Böyle bir işe kalktık. Dört yıldır toparlıyoruz. 20 bin yazı tamamlandı. Bu yazılar aynı zamanda sosyal bir tarih. Araştırmacılar için referans olabilir. Bunu bilimsel yapıyoruz. Birileri bundan istifade ederse çok mutlu olacağız.”

ÖDÜL ALANLAR

Tören 100 davetlinin katılımıyla gerçekleşti. Ahmet Fikret Kalmuk sağlık problemleri nedeniyle törene katılamadı. TGC Denetim Kurulu Üyesi Ercüment Erkul ödülü TGC Onur Kurulu Başkanı ve Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan’dan aldı.  

Vefat eden Baki Şehirlioğlu’nun adına ödülü TGC Başkanı Turgay Olcayto Ayşenur Arslan’a sundu.  Erkan Oyal’ın ödülünü TGC Onur Kurulu üyesi Rahmi Turan; Fevzi Koçak’a ödülünü TGC Saymanı Ahmet Özdemir, Sezer Duru’ya ödülünü Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mete Belovacıklı verdi. Törene katılamayan Sungu Çapan’ın ödülünü  onun adına Turhan Günay, TGC Başkan Vekili ve Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Vahap Munyar’dan aldı.

TGC Ankara Temsilcisi Taylan Erten’e ise ödülünü TGC Genel Sekreter Sibel Güneş takdim etti. Turhan Günay kendi ödülünü TGC önceki Başkanı Orhan Erinç’in elinden aldı. Seyahatta olan Zeynep Avcı’nın ödülünü Tilbe Saran’a TGC Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı verdi.

Törene TGC Başkan Yardımcısı Recep Yaşar, Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Başkanı Selami Turgut Genç,TGS Başkanı Gökhan Durmuş, BİK İstanbul Şube Müdürü Mehmet Köşker, TGC Denetim Kurulu Üyesi Engin Başçı, Onur Kurulu Üyesi Şükran Soner, Engin Köklüçınar, Balotaj Kurulu Başkanı Nuray Özger, Balotaj Kurulu Üyeleri Muammer Tuncer, Haşmet Yavuz, Serkut Bozkurt, Hilmi Hacaloğlu, Azize Şenbül, Kadın Gazeteciler Komisyonu Başkanı Pınar Aktaş, Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Hüseyin Irmak, Garbis Özatay, Özlem Özdemir, Aybeniz Ece Uçan, Yasemin Arpa, Nevin Akkaya, Mesude Erşan, Ayşegül Aydoğan, Uğur Güç, Zeki Efe, Gamze Akdemir, Yalçın Pekşen Abdurrahman Yıldırım, Vecide Şener, Metin Özyıldırım, kıdemli üyelerden Turgut Fethi Erden, Zafer Atay, Seracaddin Zıddıoğlu, Onursal Üyeler Turgay Atasü, Şenes Erzik ve Rüştü Bozkurt katıldı.

BURHAN FELEK KİMDİR?

Burhan Felek, 1889 yılında İstanbul'da doğdu ve Hukuk Mektebi'ni bitirdi. Mesleğe Ahmet Rasim'in Donanma Dergisi'nde başladı. Tasvir-i Efkar Gazetesinde spor ve foto muhabiri olarak çalıştı. Vatan, Millet, Yeni Ses, Tan, Cumhuriyet ve Milliyet gazetelerinde yazarlık yaptı. 1925 yılından başlayarak son günlerine kadar köşe yazılarını sürdürmesi nedeniyle Şeyhül Muharririn unvanı ile ödüllendirildi. İÜ Gazetecilik Enstitüsü'nde öğretim üyeliği yaptı. İtalyan mizahçısı Giovanni Guareschi'nin "Don Camillo" dizisini Türkçe'ye çevirdi, İstanbul Üniversitesi'nin Onursal Hukuk Doktorluğunu alan ilk gazeteci oldu. TGC başkanlığını 1949-1952 ve 1959-1982 yılları arasında 2 kez üstlendi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Çin Mars'ta ilk keşif görevine 2020'de başlayacak

SONRAKİ HABER

Flamingolar göçü erteledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa