08 Kasım 2018 09:13

TARİŞ'te işçiler direnişi sürdürmeye kararlı

DİSK/Gıda-İş'e üye oldukları için işten çıkarılan işçiler, sendikal örgütlülükleri kabul edilene kadar direnişi sürdüreceklerini belirtti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Dilek OMAKLILAR
İzmir

İzmir Çiğli'de kurulu TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Fabrikasında DİSK/Gıda-İş Sendikasına üye oldukları için işten çıkarılan 7 işçi, fabrika önünde direnişe başladı. “Atılan işçiler işe alınsın, sendikal örgütlülük kabul edilsin” diyen işçiler, talepleri gerçekleşene kadar mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.

Çiğli Organize Sanayi Bölgesinde yer alan TARİŞ Fabrikasında işveren Gıda-İş Sendikasını tanımıyor. 5 aydır fabrikada örgütlü olan işçiler üye oldukları için baskı gördüklerini ve son olarak işten atıldıklarını belirtti. İşten çıkarılan DİSK/Gıda-İş Sendikası üyesi 7 işçi, fabrika önünde direnişe başladı.

‘FABRİKANIN AÇIKLAMASI YALAN’

Çıkarılan işçilerden Murat Yılmaz, “Sabah 7 buçuk itibari ile servisten gelen işçi arkadaşlarımızı karşıladık. Dün sendika ile yaptığımız toplantıda taleplerimiz kabul edilinceye kadar mücadelemizi fabrika önünde sürdüreceğimi deklare ettik. Taleplerimiz, atılan işçilerin geri alınması, sendikanın tanınması ve toplu iş sözleşmesi masasına oturulması” dedi. TARİŞ yönetiminin yaptığı “bölüm kapatılması ve kadro fazlalığı” açıklamasına da tepki gösteren Yılmaz, “TARİŞ işten çıkarmaların nedeni olarak kadro fazlalığını gösteriyor. Gıda-İş Sendikasına üye olmamız gerekçe değilmiş ve sendikanın biz işçileri tahrik ederek onları fabrikayı işgale yönlendirdiğini söylüyor. Bu tamamen yalan. Biliyoruz ki işten atılan arkadaşların tamamı sendikal faaliyetlerinden ve bu işin öncüleri olduğu için atıldı. Dolayısıyla tek ve gerçek sebebi işyerindeki sendikal mücadeledir. Ama bu mücadeleyi bitiremeyecekler” diyerek tüm kamuoyunu dayanışmaya çağırdı.

‘İŞTEN ATMALAR SON BULSUN’

18 yıldır TARİŞ'te çalışan ve annesi TARİŞ'in ortaklarından olan İlhan Sarıoğlu da “Bu süreçten sonra ben de köye gidip ortak olmayı ve buraya delege olarak gelmeyi düşünüyorum. Bu yönetime karşı da mücadele edeceğim” dedi. Direnişin, talepleri karşılanana kadar süreceğini söyleyen Sarıoğlu, “TARİŞ'in yaptığı açıklama da tamamen palavra, kendi açıklarını kapatmak ve sendikayı suçlamak için yapılan bu açıklama asla gerçeği yansıtmamaktadır. Yeni işten çıkarmalar da olacak önümüzdeki günlerde. Bizler işten atmaların son bulmasını istiyoruz” diye konuştu.

‘ÖRGÜTLENMEK BİZİM İÇİN TEK ŞARTTI’

Elektrik teknisyeni olarak 5.5 yıldır TARİŞ'te çalışan Mahmut Mora ise şunları söyledi: “DİSK/Gıda İş Sendikasına üye olduk ve istedik ki düzenli maaş zamlarımız olsun, sosyal haklarımız gelsin. Çünkü sendikasız olmanın bedelini çok ağır ödedik.” Örgütlenmeleriyle birlikte işyerinde baskıların arttığını söyleyen Mora, “Örgütlenmek bizim için tek şarttı. Ancak mobbing, sendikadan istifaya zorlama gibi baskılar da arttı. Bunlar yaşanırken sessizliğimizi koruduk ama bizi işten çıkardılar” diye konuştu.

Mora TARİŞ yönetiminin işten atmalara ilişkin açıklamasına da şöyle yanıt verdi: “Zaten bu fabrikada geçim sıkıntısı çektiğinden dolayı sadece kıdem tazminatını alıp borçlarını ödemek için 45-50 kişi son 2 yılda işi bıraktı. Bu işletmenin zaten işçiye ihtiyacı var ve bunun tersini söylemeleri çok komik. Kendilerini de küçük düşürüyorlar. Biz hakkımız olanı almak istiyoruz ve bunun için de direnişe başladık. TARİŞ’te çalışmak önemli değil, önemli olan onurlu yaşamak” dedi.

Tarımsal Araştırma Biriminde çalışan Cem Güdücü de “Bana çıkış için verdikleri yazıyı imzalayıp kendilerine geri vermiştim, o yazıya bakmamıştım. Sonra noter aracılığıyla evime yolladıkları yazıyı incelediğimde çeşitli birimlerin kapatıldığını bunların içinde benim de bağlı olduğum Tarımsal Araştırma Birimi var. Buradan doğacak ihtiyaç fazlası personeli çıkarttıkları belirtmişler, ama bu işi kılıfına uydurmaktan başka bir şey değil. Asıl neden DİSK/Gıda İş'e üye olmamız” diye konuştu.

‘YÖNETİM KURULU ÜYESİNİN HABERİ YOK’

İşten çıkarmaların aylar öncesinde planladığını belirten Cem Güdücü, çarpıcı bir iddiada bulundu: “Atacaklarını da ilk üye olduğumuzdan itibaren kurgulamışlar. Çünkü benim babam TARİŞ Zeytinyağ Birliği Ticaret AŞ’de yönetim kurulu içinde. Kendisinden temmuz ayında imza sirküleri istemişler. Yalnız işçilerin işten ayrılacaklarına dair değil, fabrika içindeki birimlerin düzelteceklerine dair istemişler. Ama bu imzaları yasal olmayan bir şekilde bizlerin çıkış kararı için kullanmışlar. Babam da böyle bir şey imza atmadığını söylüyor” diye konuştu.

AYRIM YAPMADAN HERKESİ DAYANIŞMAYA ÇAĞIRIYORUZ

DİSK/Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan: 3. havalimanında yaşanan gözaltı ve tutuklamalar, Cargill işçilerinin gözaltına alınması ve son olarak bizim örgütlendiğimiz TARİŞ’te yaşanan kitlesel gözaltılar en ufak hak aramaya karşı sermaye ve hükümetinin en sert şekilde müdahale ederek bastırmaya çalıştığını gösteriyor. Bir yandan da Flormar, Süperpak, Denizli’de de mücadeleler sürüyor. Yani işçi sınıfının mücadelesi her yerde veriliyor. Ama bu mücadelelerin yalnız kalması, yeterince dayanışma görmemesi, emek örgütlerinin yeterince önem vermemesi bu mücadeleleri zayıflatıyor ya da sürdürülemez hale getirebiliyor. Elbette her sendikanın ve emek örgütünün tek tek mücadelesi önemli ama krize karşı faturayı sermayeye ödetme, iktidarın anti demokratik uygulamalarının durdurulması ve küçük küçük de olsa kazanımlara ihtiyaç var. Bu nedenle biz Gıda-İş olarak hiçbir konfederasyon ve sendika ayrımı yapmadan, Türk-İş, Hak-İş, KESK, Memur-Sen, Kamu-Sen demeden tüm emek örgütlerine birleşme ve birlikte mücadele etme ve dayanışma çağrısı yapıyoruz.

SERTER’DEN TARİŞ İŞÇİLERİNE DESTEK

DİSK/Gıda-İş’e üye 7 işçinin işten atılmasına tepki gösteren CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, “TARİŞ işçilerinin ve Gıda-İş’in yanındayız” dedi.

Sendikal örgütlenmenin yasal hak olduğunu, sendikaya üye olan işçileri işten çıkarmanın suç olduğunu ifade eden Bedri Serter, “TARİŞ, İzmir için semboldür ve TARİŞ gibi bir yerde işçilere uygulanan bu yaklaşımı kabul etmek mümkün değildir. Sendikalı olmak, işçileri işten atmak için asla bir gerekçe olamayacağı gibi aynı zamanda suçtur” dedi.

TARİŞ yönetiminin “kadro yeniliyoruz” açıklamasının kabul edilemeyeceğini söyleyen Serter, “TARİŞ işçilerinin ve işçilere sahip çıkan DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikasının her zaman yanında olduğumu da belirtmek isterim” dedi.

FABRİKA ÖNÜNDE POLİS BEKLETİLİYOR

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni’nin TARİŞ yönetimiyle görüşmek istemesine özel güvenlik görevlileri engel oldu. Çepni’nin görüştüğü İnsan Kaynakları Müdürü ise “Bunlar boşta geziyorlar zaten” dedi. 20 yıllık işçilerin de aralarında olduğu işçiler ise tepki gösterdi. Fabrika önünde ise çevik kuvvet polisleri ve TOMA bekletilmeye başlandı.

GIDA-İŞ BÖLGE BAŞKANI İŞÇİLERE SESLENDİ: İŞÇİLER GERİ ALINANA KADAR BURADAYIZ

Gıda-İş Ege Bölge Başkanı Gürsel Köse ve işten çıkarılan işçiler TARİŞ'in vardiya çıkışında işçilere seslenerek "Haksız hukuksuz atmalara karşı buradayız. 7 arkadaşımız da işe alınana kadar burada olacağız" dedi. TARİŞ'te Gıda-İş sendikasına üye oldukları için işten çıkarılan işçiler, bu sabah başladıkları fabrika önündeki direnişlerinin ilk gününde fabrikada çalışan işçilere seslenerek mücadele çağrısı yaptı. Gıda-İş Sendikası Ege Bölge Başkanı Görsel Köse burada işçilere seslendi.

TÜM KÖY SEN: TARİŞ İŞÇİSİNİN YANINDAYIZ

Tüm Üretici Köylüler Sendikası Genel Merkezi yaptığı açıklamayla DİSK Gıda İş’e üye olan işçilerin işten atılmasını eleştirerek, sendikalı olmanın bir gereklilik olduğunu vurguladı.

TARİŞ’in özelleştirilmesiyle üretici köylünün mağdur edildiklerini belirten Tüm Köy Sen Genel Başkanı Sadık Turan, “Üretici olarak mağdur edilmiştik, şimdi de işçiler mağdur ediliyor. Sendikalı olmak tüm işçi ve emekçilerin doğal hakkıdır. Bu hakka yapılan saldırlar kabul edilemez.” dedi.

İşten atılan işçiler ve sendikacıların demokratik tepkilerine yönelik polis, jandarma saldırısın da eleştiren Turan, “İşçiler işten atılıyor, patronun keyfi tutumuna ses çıkaramayanlar demokratik tepkilerini gösteren işçi ve işçi temsilcilerine saldırıp gözaltına alabiliyorlar. Üretici köylüler olarak kurduğumuz sendika nedeniyle örgütlü gücün önemini biliyoruz. TARİŞ’te sendikalaşan işçiler bu nedenle yıldırılmak isteniyor ama boşuna uğraşıyorlar. İşçiler işe geri dönmeli, patron sendika ile toplu sözleşme masasına oturmalıdır. Tüm Köy Sen olarak Gıda İş’in ve işçilerin yanındayız. İşçilerin ve üretici köylülerin birlikteliğini önemsiyoruz.” dedi.

TARİŞ ZEYTİN 31 KOOPERATİFTEN OLUŞUYOR?

TARİŞ üzüm, incir ve zeytin alanında kurulu kooperatiflerin en üst birliği. S.S TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği de, Aydın, Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Manisa ve Muğla illerine yayılmış bağlı 31 kooperatiften oluşuyor. 28 bin üreticinin sermayesi ile 2001 yılında kuruldu. 32 modern kontinü sistem zeytin sıkma tesisi, 14 salamura işletmesi, zeytin ve zeytinyağı kombinası, Ar-Ge Bölümü, Uluslararası Zeytinyağı Konseyi’nce akredite laboratuarları, ISO9000 ve ISO9002 Kalite Sistem Belgeleri ile yetiştiricilikten yan ürünlerin değerlendirilmesine kadar her düzeyde örgütlenmiş, sektörün en büyük kuruluşu. Kooperatif yönetimi için iki yılda bir yerel birliklerden başlayan genel kurullar yapılıyor ve TARİŞ’in yönetimi seçiliyor.

ÖNCEKİ HABER

Zonguldak'ta TTK'nın ocağında çalışan madencinin parmağı koptu

SONRAKİ HABER

1 yaşındaki bebeğin öldüğü kreş izinsiz çıktı, 1 kişi tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa