8 Kasım Dünya Şehircilik Günü: Şehir planları yeni projelerle çöp oldu

Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman: '8 Kasım İstanbul'da kutlama değil, dert yanma günü.'

08 Kasım 2018 10:03
Paylaş

8 Kasım Dünya Şehircilik Günü'nde konuşan Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, 8 Kasım'ın İstanbul'da kutlama değil, dert yanma günü olduğunu söyledi.  Tayfun Kahraman, “Gerekli önlemler alınmazsa İstanbul'u gelecekte daha kaotik bir gelecek bekliyor" dedi.

 'İSTANBUL TAM BİR SORUNLAR YUMAĞI'

İstanbul Şehir Plancıları Odası Şube Başkanı Tayfun Kahraman, “8 Kasım Dünya şehirciliği için aslında çok önemli bir gün. 1950'lilerden beri dünya genelinde kutlanıyor. Bu kutlamaları biz özellikle İstanbul gibi şehirlerimizde dert yanma günü olarak değerlendiriyoruz. Baktığınızda İstanbul tam bir sorunlar yumağı.  Bu anlamda da biz kutlamak yerine birbirimize dert yanıyoruz" dedi.

‘PLANLAR ZAMANLA ÇÖP BELGE HALİNE DÖNÜŞTÜ’

İstanbul'un artık yaşayamayan ve kendine yetemeyen bir kent olduğunu söyleyen Kahraman, şunları söyledi: “Böyle bir şehirde yaşayamaz, nefes alamaz, ulaşamaz ve sağlıklı çevrelere ulaşamaz olduk. Bu sorunların ivedilikle çözülmesi lazım. Dünya Şehircilik Günü vesilesiyle bu sorunların çözümü için hep birlikte daha çok çalışmamız lazım. İstanbul'un güncel şehir planları 2006 ve 2009 yılında yapıldı. Bu planlar zamanla çöp belge haline dönüştü. Çünkü bu projelerde yer almayan pek çok büyük proje İstanbul'da inşa edildi. Bu projelerle İstanbul'un Kuzey Ormanları yok oluyor, İstanbul'un nefes aldığı, doğal kaynaklarının bulunduğu bu alanları kaybediyor. İstanbul için kaotik durum daha da artacak. 2009 çevre düzenleme planında bir kırmızı hat vardı. Bu planda da şöyle bir öneri vardı. Bu kırmızı hattın kuzeyinde kesinlikle yapılaşmaya ve projelere izin verilmemeli. Ama bugün bakıyoruz ki, bu kırmızı hat çoktan geçildi. İstanbul'u şimdi daha da kaotik bir gelecek bekliyor."

‘KARA YOLUNA DEĞİL RAYLI SİSTEME İHTİYACIMIZ VAR’

Kentte yeni yerleşim yerleri açmak yerine mevcut sorunların çözümü için çalışılması gerektiğini söyleyen Tayfun Kahraman, “Sorunların başında ulaşım sorunu geliyor. Ulaşım sorununu çözmek için bizim yeni karayollarına ihtiyacımız yok, raylı sistemlere ihtiyacımız var. İstanbulluların yaşayabilecekleri, trafikte çok vakit geçirmeyecekleri sağlıklı bir alt yapı sunabilmeliyiz. Ayrıca İstanbul'da yeşil alanlara rekreasyon (Bir bölgeyi insanların eğlenme, dinlenme amacıyla kullanabilecekleri bir duruma getirme) alanlarına ihtiyacımız var. Bugün İstanbul'da merkezdeki saray bahçelerinden başka yeşil alan kalmadığını görürüz. Onun da her geçen gün azaldığını görüyorum. Bu tablo karşısında kent gerçekten sağlıklı bir alt yapı bize sunmuyor" ifadelerini kullandı.

‘İSTANBUL'DA KİŞİ BAŞINA DÜŞEN YEŞİL ALAN 3 METREKARE’

Kentteki kişi başına düşen yeşil alanların azlığına dikkat çeken Kahraman, “Bugün İstanbul'da kişi başına düşen yeşil alan 3 metrekare. Bu çok küçük bir alan. Bir kentte kişi başına düşen yeşil alan 10 -15 metre aralığında olmalıdır. Ancak bugün biz refüj alanlarını da hesaplama içine katarak rakamları büyütmeye çalışıyoruz. Bir anlamda hile yapıyoruz. İstanbul'da en üst ölçekli plandan en alt ölçekli uygulama imar planına kadar uyumlu plan çalışmaları yapmak ve kamu mülkiyetinde olan alanların satışlarını gerçekleştirmeden bunların kamusal faaliyetler, sosyal donatı alanları anlamında kullanabilmeliyiz. Eğer bunu başarabilirsek bir sonraki dünya şehircilik gününde dert yanmıyor olacağız" şeklinde konuştu. (DHA)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Polisan’da işçi kıyımı hazırlığı

SONRAKİ HABER

The Sun: May Brexit için Brüksel'den zaman isteyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa