'Yasa teklifi, hekimlere şiddetin başlangıcı olacak'
KHK ile ihraç edilen Cerrah Nergül Çördük, hekimlerin çalışma haklarını elinden alan yasa teklifinin daha büyük sorunlara yol açacağını vurguladı.
Fotoğraf: Evrensel
KHK ile 24 yıllık mesleğinden ihraç edilen çocuk cerrahı Nergül Çördük, hekimlerin çalışma hakkını elinden alan 5’inci maddenin kabul edilmesini “Yeni bir şiddetin başlangıcı olacak” sözleriyle yorumladı. Yasa teklifine tepki gösteren İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Nergül Çördük, 15 yıl çalıştığı Denizli Pamukkale Üniversitesinden 2017 yılında ihraç edildi. “Bu suça ortak olmayacağız” başlığıyla yayınlanan bildiriye imza atan Çördük, üniversitenin açtığı soruşturma kapsamında hiçbir sonuç tebliğ edilmeden 24 yıllık mesleğinden atıldı.
Çördük, 6 ay işsiz kaldıktan sonra özel bir hastanede mesleğine devam ettiğini belirterek KHK ile ihraç edilen birçok meslektaşının ise hâlâ iş bulamadığını aktardı.
‘ANTİ-DEMOKRATİK DÜZENLEME’
Sağlıkta şiddete karşı çözüm üreteceği söylenen yasa teklfinde, şiddeti önlemeye yönelik en ufak bir düzenleme olmadığını dile getiren Çördük “Bu kanun teklifi sağlık alanında yeni bir şiddetin başlangıcı olacak. Özel hastanelerde KHK ile ihraç edilen hekimler SGK’li hastalara bakamayacak ve rapor düzenlemeyecek. Yine tıp fakültesinden yeni mezun olmuş öğrencilere yönelik 'güvenlik soruşturması' diye bir madde getirildi. Güvenlik soruşturmasından geçmeyenler hizmete gönderilmeyecek, 2 yıl bekledikten sonra SGK ile anlaşmalı özel hastanelerde çalışabilecek. Bütün hayatları doktor olmak için emek harcamakla geçiyor. Genç meslektaşlarımıza yapılacak bu uygulama çok daha ağır bir durum” diye konuştu.
‘AMAÇ İŞİMİZİ YAPTIRMAMAK’
Hastaların hekim seçme hürriyeti ve istediği hekimde ve muayenede tedavi olabilme hakkı olduğunu anlatan Çördük “Bu durumda benim hastaya bakmama engel olmak, aynı zamanda hastanın bana ulaşmasına engel olmak demektir. ‘Sağlık sistemini çok iyi hale getirdik’ diyorlar. Mesela, ben çok iyi bir cerrahım ve herhangi bir aile, çocuğunu benim tedavi etmemi istiyor. Ama bu insanlar bana ulaşamayacaklar. Birçok ailenin ekonomik düzeyi iyi değil. İnsanların, SGK olmadan ameliyatlarını yapmak mümkün olmayacak. ‘Özel hastane açamazsın ama muayene açabilirsin’ demek aslında işimizi yaptırmamak anlamına geliyor” dedi. Özel hastanelerde emek sömürüsünün söz konusu olduğunu ifade eden Çördük, çalışma haklarının engellenmesine karşı kamuoyunu bilgilendirmeye çalışacaklarını anlatarak hekimlik yapmaya devam edeceklerini söyledi. (İzmir/MA)