Belevi Gölü’ne taş ocağı tehdidi
Tire’de Belevi Gölü'nün yanında zeytin ve tarım arazileri ile çevrili merada, patlatma yöntemiyle kalker çıkarılmasına izin verildi.
Fotoğraf: Pixabay
Metehan UD
İzmir
İzmir Valiliği, Tire’de zeytin ve tarım arazileri ile çevrili merada, patlatma yöntemiyle kalker çıkarılmasına izin verdi. Bu karar, ocak sahasının yanında bulunan ve Ramsar Sözleşmesi ile koruma altına alınan Belevi Gölündeki canlı yaşamı da tehdit edecek.
İzmir’in Tire, Torbalı ve Bayındır sınırları arasında kalan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün ruhsat sahası içerisinde, Timba Madencilik sahibi Cemal Sert tarafından yapılmak istenen ‘Taş (Kalker) Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi’ için valilikten onay çıktı. Proje dosyasının inceleyen valilik ÇED süreci işletilmesine gerek görmedi.
Şirket, ocağı ÇED sürecinden kaçırmak için 99 hektarlık ruhsat sahasının 23 hektarlık alanı için başvuruda bulundu. ÇED yönetmeliğine göre 25 hektarın altındaki başvurular ÇED sürecinden muaf tutuluyor, şirketler sonrasında kapasite artışı talebiyle ruhsat sahasını genişletiyor. Proje alanından yılda 400 bin tona yakın kireç taşı çıkarılması planlanıyor.
AYNI ANDA 60 DİNAMİT PATLATILACAK
Kalker çıkarma sırasında patlatma yöntemi de kullanılacak. 10 günde bir dinamit patlatılacak. Aynı anda 60 noktada bir patlatma yapılacak. Her defasında 2 bin 220 kilo patlayıcı kullanılacak. Ocak işlemleri yeraltına doğru 50 metreye kadar devam edecek. Ocağa yakın evler ise 4 kilometre ötede. Ocağın 313 metre mesafesinde ise Botaş boru hattı bulunuyor.
‘ZEYTİNE ZARARI YOKMUŞ’
Proje dosyasına göre ocağın açılmak istendiği yer mera ve planlarda tarım arazisi olarak belirlenmiş. Ocak sahası başta mera ve zeytinlikler olmak üzere bölgenin en verimli tarlaları ile çevrili. Proje dosyasında, yasal sınır olan 3 kilometrelik alanda zeytinliklerin olduğuna dair bir bilgi bulunmuyor. Proje için Tarım İl Müdürlüğü’nün de ‘uygundur’ görüşü var. Tarım İl Müdürlüğü yazısında, çalışma sırasında çıkacak tozun zeytin ağaçlarının gelişmesine zararı olmayacağını belirterek, Zeytin Kanuna uygun buldu.
GÖL DOSYADA YOK
Ruhsat sahası Belevi Gölü ile komşu. Kuruma tehlikesi ile karşı karşıya olan Belevi Gölü, Uluslararası Ramsar Sözleşmesi çerçevesinde, 2003’te sulak alan ilan edildi. Fabrika atıklarından kaynaklı balık ölümleri ile gündeme gelen göl, başta tepeli pelikanlar olmak üzere 20 kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Proje dosyasında, ocağın göle uzaklığı ve olası etkileri ile ilgili bilgi yok. ÇED dosyasına yazı gönderen Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü, Belevi Gölü’ne hiç değinmeden ‘sakıncası bulunmamaktadır’ yazısı yollamış.
(Fotoğraf: Arşiv)