İZBAN’da grev kararı asıldı

İzmir'de Demiryol-İş üyesi İZBAN çalışanları, enflasyon altındaki zam oranına karşı yaptıkları eylemlerle işyerlerine grev kararlarını astı.

13 Kasım 2018 11:01
Paylaş

Metehan UD
İzmir

İzmir'de Aliağa-Selçuk arası banliyö taşımacılığını işleten ve kent için ulaşım ana arterlerinden olan TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesinin ortak şirketi İZBAN AŞ bürokratları ile Türk-İş'e bağlı Demiryol-İş Sendikası arasında süren toplu sözleme görüşmeleri tıkanınca grev kararı asıldı.

İZBAN'da makinist, tekniker, teknisyen, istasyon operatörü, gişe çalışanı 338 işçiyi yakından ilgilendiren ve haziran ayında başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde bir kez daha anlaşma sağlanamadı. 63 maddelik TİS taslağında taraflar ücret zammı, ikramiye ve sosyal haklar gibi ekonomik açıdan önemli 24 maddede uzlaşamadı. Demiryol-İş sendikasının yüzde 28 zam talebine karşı bürokratların, enflasyon oranının altında olan yüzde 12-16 arasındaki zam artışı önermesi görüşmeleri tıkadı. Sendikanın 112 gün ikramiye önerisine karşı İZBAN bürokratları 90 gün ikramiye önerisinde bulundu. Sendikanın sürüş tazminatı ve vardiya tazminatı talebi de hiçbir şekilde kabul görmedi. 60 günlük süreçte anlaşma sağlanamazsa İZBAN'da bir kez daha seferler duracak.

İZBAN'da en düşük işçi maaşı 2 bin 19 lira iken en yüksek işçi maaşı 2 bin 619 lira. Yeni işe alınan 47 işçi ise eksik ücret uygulamasından dolayı asgari ücret alıyor.

Grev kararı sendika tarafından yapılan eylemle başta Alsancak İZBAN istasyonu olmak üzere bütün istasyonlara ve genel müdürlük binasına asıldı. Açıklamaya Demiryol-İş üyesi TCDD işçileri ile Metro AŞ üyesi işçiler, Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım da katıldı. Yıldırım enflasyon oranının altındaki teklifin kabul edilmeyeceğini ve işçilerin beklentilerinin altında sözleşmeye imza atmayacaklarını dile getirdi. Gerekirse greve de çıkacaklarını vurgulayan Yıldırım, sözleşmenin masada bitmesi için her türlü adımı atacaklarını söyledi.

Demiryol-İş İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz de çoğu üyesinin açlık sınırına yakın ücret aldığını belirterek “Yeni sözleşmenin başlangıcı olan 1 Temmuz itibariyle geride bırakılan 6 ayda zaten yüzde 9.2 enflasyon kaybı oluşmuştur. Bu 9.2’lik gelir kaybının üzerine 1 Temmuz’dan bu yana geçen 4 aylık sürede yüzde 12.26 enflasyon oluşmuştur. Ocretlerimize 1 Ocak 2018’de yapılan son zamdan bu yana yüzde 22.55 ücret kaybımız oluşmuştur. Resmi makamların açıkladığı hedef enflasyon rakamları yüzde 25-30 aralığındayken, ekonomi uzmanlarının tahminleri yüzde 40’ları bulmuşken işverenimizin teklif ettiği yüzde 12-15 ücret zammının sendikamızca kabul edilmesi imkansızdır. Ülkemizin içinde olduğu mevcut ekonomik koşullarda sendika olarak istediğimiz yüzde 28 zam oldukça makul seviyededir” dedi.

İZBAN işçisinin huzurlu bir şekilde çalışmak istediğini ifade eden Ervüz şunları söyledi: “11 Temmuz’dan bu yana devam eden sözleşme görüşmelerinde bütün yasal aşamaların bitmiş olması nedeniyle hiç istemediğimiz halde sendika olarak İZBAN işyerinde grev kararı almış bulunmaktayız. Başlangıç tarihini ilerleyen günlerde belirleyeceğimiz grevin olmaması için son güne kadar gecegündüz müzakereye açık olduğumuzu İzmir kamuoyuna saygılarımızla bildiririz.”

GÜNDE 500 BİN İNSAN TAŞINIYOR

İZBAN çalışanları, Aliağa-Selçuk arasındaki banliyö hattında, ülkenin havalimanı bağlantılı, en büyük kent içi raylı toplu taşıma sisteminde hizmet üretiyor. Torbalı-Selçuk hattının açılması ile 40 istasyona ve 136 kilometreye ulaşan İZBAN'da günde 500 bin civarında insan taşınıyor. Bir önceki TİS görüşmelerinde de yüzde 11'lik zam teklifi üzerine anlaşma sağlanamamış ve sendika 8 Kasım 2016'da greve çıkmıştı. 8 günlük grev sonucunda işçilerin talepleri kademeli olarak kabul edildi.

KOCAOĞLU: TİS'İ TCDD YÜRÜTECEK

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu son meclis toplantısında İZBAN'da tıkanan TİS görüşmeleri hakkında, “Biz geçen grevde İZBAN konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi ayağı olarak aktif rol oynadık ve bu siyaset malzemesi oldu. Geçen toplu sözleşmeyi biz yürüttük şimdi karışmıyoruz. Bu sözleşme sürecini de ortağımız olan Devlet Demiryolları yürütsün diye bir karar aldık. Bunu Devlet Demiryolları’na da bildirdik. Onlar gerekli çalışmayı yapacak” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Greif işçilerinin davası ertelendi

SONRAKİ HABER

KESK'ten 17 Kasım İzmir mitingine çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa