Cezaevinde hastane dönüşü darp iddiası
Patnos Cezaevi’nde hastaneye tedavi için giden 3 tutuklunun, askerler tarafından cezaevi girişinde darbedildiği iddia edildi.
Fotoğraf: Babak Farrokhi/Flickr | CC BY 2.0
Ağrı’da bulunan Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’nde 3 tutuklunun hastane dönüşü cezaevi girişinde askerler tarafından darbedildiği iddia edildi. Uyku apnesi hastası tutuklu Ufuk Demir, haftalık telefon görüşmesinde eşi Berna Demir’e, hastane dönüşü askerlerce darbedildiklerini söyleyerek, cezaevindeki kötü koşullar hakkında bilgi verdi. Geçen hafta Çarşamba (7 Kasım) günü hastaneye muayene için götürüldüklerini ve dönüşte cezaevi girişinde askerler tarafından darbedildiklerini kaydeden Demir, eşine yaşanan olayı şu sözlerle anlattı:
“Ben ve iki arkadaşım hastaneye gitmiştik. Hastane dönüşü cezaevine geldiğimizde kapıdan içeri girdiğimizde 14 tane asker etrafımızı çevirerek bizlere saldırmaya kalkıştılar. Ben ve iki arkadaşım bu saldırıda yere düştük ve yerde tekmelendik. Yüzüm, gözüm, kulağım yara ve şiş içerisinde. Bize saldırılırken cezaevi sorumluları ve komutanlar da oradaydılar. Hepsinin gözü önünde bu olay oldu.”
Demir, aylardır temiz su yerine lağım kokan suların verildiğini bundan dolayı banyo dahi yapamadıklarını, yemeklerin yenilemez olduğunu ve geçen haftadan beri şartların iyileştirilmesi için eylemde oldukları bilgisini telefon görüşmesinde eşine aktardı.
PROTESTO ETMEK İÇİN GÖRÜŞE ÇIKMADILAR
Hak ihlalleri ile sürekli gündeme gelen Patnos L tipi Kapalı Cezaevi’ndeki tutuklular geçen hafta aylık gerçekleştirilen açık görüşe, musluklardaki sulardan koku gelmesi, sıcak suyun verilmemesi, yemeklerin yenilememesi, hastaneye sevklere izin verilmemesi, kargolarının teslim edilmemesi gibi hak ihlallerinden dolayı çıkmamıştı. (Ağrı/MA)
‘OĞLUMUN TEDAVİSİ ENGELLENİYOR’
Düzce T Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan epilepsi hastası Selami Keleş’in annesi Güzel Keleş, oğlunun maruz kaldığı hak ihlallerine ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi’ne başvurdu. Hukuki yardım talebinde bulunan Keleş, oğlunun hasta tutuklu olduğunu ve tedavisinin engellendiğini belirtti. 25 Ekim günü, oğlunu ziyaret eden Keleş, son durumunu Mezopotamya Ajansı’na (MA) anlattı.
Oğlunun kendisine, “Üzerimizde yoğun baskılar var. Kitaplarımız elimizden alındı. Ayakta sayım vermediğimiz için işkenceye maruz kaldık. Bu nedenle ben dahil, 21 kişiye 50’şer günlük hücre cezası verildi. Halen bize ‘ayakta sayım’ dayatılıyor. Bizler bu dayatmayı kabul etmeyince darbedilip hakkımızda disiplin soruşturmaları açılıyor. Hasta bir tutsak olmama rağmen tedavim yapılmıyor. Sadece beni revire götürüp getiriyorlar. İlaçlarımı da vermiyorlar. 4 arkadaşımızı sürgün ettiler. Bizi de sürgün edebilirler” dediğini aktardı. Oğlunun tedavi edilmesi için yoğun çabalar sonucu Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde tedavisine başlandığını dile getiren Keleş, “Oğlum 2 yıldır epilepsi tedavisi görüyor. İçeride tedavisi engellendiği için bu hastalığın nüksetmesinden endişeliyiz. Hastalığıyla ilgili gerekli müdahalelerin yapılmasını istiyoruz. Ayrıca, bize yakın bir cezaevine naklini istiyoruz” dedi. (Adana/MA)