14 Kasım 2018 08:56
Son Güncellenme Tarihi: 14 Kasım 2018 18:49

TARİŞ direnişine destek ziyaretleri sürüyor

Gıda-İş sendikasına üye oldukları için İzmir TARİŞ fabrikasından atılan ve direnişe geçen işçilerin mücadelesi 7. günü geride bıraktı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

DİSK/Gıda-İş sendikasına üye oldukları için TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı fabrikasındaki işinden atılan 7 işçi, işe geri dönmek için fabrika önünde başlattıkları direnişi sürdürüyor. Direniş sürerken içeride çalışan işçiler de fabrika yönetiminin baskılarına karşı mücadele ediyor.

TARİŞ fabrikasında Gıda-İş Sendikasına üye oldukları için atılan 7 işçinin fabrika önünde başlattığı direniş 7. günü geride bıraktı. İşe geri dönmeyi ve sendikanın tanınmasını isteyen işçiler, sabah akşam fabrikadaki işçilere sesleniyor. TARİŞ fabrikası önünde direnişi kararlılıkla sürdüren işçileri Batıçim'de direnen ve işe iade davasını kazanan işçiler, Birleşik Metal-İş İzmir Şube yöneticileri, İzmir Barosu yöneticileri ve SES İzmir Şubesi ziyaret etti.

‘MÜCADELEYİ BÜYÜTMEYE KARARLIYIZ’

İşten atılan işçilerden Cem Güdücü, “İçerideki arkadaşlarımız mücadele ettiği sürece kapı önündeki mücadelemizi sürdürmeye ve büyütmeye kararlıyız” dedi. Güdücü, fabrikadaki işçilerin baskıyı kırmaya başladıklarını belirterek, “İşverenin baskılarına rağmen işçi arkadaşlarımız zorla imzalatılmaya çalıştırılan dilekçeleri imzalamadılar. Arkadaşlarımızın emniyetteki ifadesini değiştirmesini isteyen işveren temsilcilerinin, değiştirmeyenler hakkında suç duyurusu ve işten atma tehditlerine rağmen işçi arkadaşlarımız savunma yazmadılar. Baskılara rağmen işçi arkadaşlarımız mücadeleyi sürdüyor” diye konuştu.

BATIÇİM İŞÇİSİNDEN DAYANIŞMA ZİYARETİ

Batıçim işçileri, direnişteki TARİŞ işçilerine dayanışma ziyaretinde bulundu. Batıçim işçileri, “Biz Batıçim’de direnmeye devam ettik ve çıkışlar da durdu. Bugün karar verildi, işe iade davasını kazandık. İşten çıkarılan işçilere içerideki işçilerin desteği çok önemli. Biz bu tecrübeyi yaşadık, bizim yanımıza gelen arkadaşlarımızı da tehdit ettiler ama bu işverenin isteğidir. Önemli olan birlikteliği bozmamak” dedi.

TARİŞ İŞÇİSİNDEN FLORMAR İŞÇİSİNE DAYANIŞMA MESAJI

Direnişlerinde 7'nci günü geride bırakan TARİŞ işçileri, kendileri gibi sendikalaştıkları için işten atılan ve 6 aydır direnişte olan Gebze Flormar işçilerine dayanışma mesajı gönderdi. "Flormar direnişinin 183'üncü gününde, biz TARİŞ direnişçileri olarak onları İzmir'den selamlıyoruz" diyen TARİŞ işçileri, "Flormar işçisi yalnız değildir" sloganı attı.

BİRLEŞİK METAL-İŞ'TEN TARİŞ DİRENİŞİNE DESTEK

Birleşik Metal-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek ile Yönetim kurulu Üyesi Cengiz Koral da direnişteki TARİŞ işçilerine destek vermeye geldi. Şube Başkanı Çeltek, "Biz de daha önce burada mücadele yürüttük. Çevrede iş yerlerimiz var ve oradaki arkadaşlarla da burayı destekleyeceğiz. Bizler de yanınızdayız. Gıda-İş'in de bu mücadelesinin arkasındayız. Bize bu konuda ne görev düşüyorsa bu mücadele sürdüğü sürece sizlerleyiz, dayanışma içinde olacağız. Sağdan soldan size çok hikaye anlatan olur ama siz sendika dışında söylenenlere kulak asmayın, başaracağınıza inanıyoruz" dedi.

BARO VE SES ÜYELERİ DİRENİŞ ALANINI ZİYARET ETTİ

İzmir Barosu ve SES İzmir Şubesi de işçilere destek ziyaretinde bulundu. Fabrika önünde işçilere seslenen İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, “Demokratik toplumlarda devletlerin görevi, hakkını kullanan insanların üzerine polisini göndermek değildir. Görevi, insanların haklarını kullanması önündeki engelleri kaldırmaktır. Maalesef burada yaşananlar Türkiye'de demokratik devlet kurallarının işlemediğini bir kez daha göstermiştir. Biz İzmir Barosu olarak insan haklarından yana bir kentin, bir ülkenin, dünyanın özlemi ile hareket ettiğimizi söylemiştik. Bugün burada olmamızın sebebi haklarını arayan işçilerimizin yanında olduğumuzu, onlara her türlü hukuksal desteği vermeye hazır olduğumuzu söylemektir. Devletten beklediğimiz de haklarını kullanan insanların önünde mahkemeleri koymak değil, anayasa ile güvence altına alınan hakkın hayata geçirilmesine olanak sağlamaktır” dedi.

'İŞÇİNİN EL KOYMASI GEREKEN TARİŞ'E DEVLET EL KOYMUŞ'

SES İzmir Şube Başkanı Fatih Sürenkök ise, “Tariş’in hayatımda özel bir yeri var. Tıp  Fakültesi öğrencisiyken TARİŞ direnişi ile neler kazanılacağını öğrenmiştim. O zaman öğrenciydim ve o zamanki faşizme karşı mücadelenin en büyük yeri TARİŞ'ti. Aradan 40 yıla yakın zaman geçti. Bugün yine aynı yerdeyiz. Bu bizim utancımız olmalı. TARİŞ, işçisinin sahip olduğu bir yer. Kooperatif olması gerekiyor. Ama bugün TARİŞ'e devlet el koymuş durumda. İşçinin el koyması gereken yere devlet el koymuş ve burada sendikalaşmaya engel olmak istiyor. Devrimci işçilerin mücadelesinin önüne TARİŞ'te de geçecekler, Tepecik Hastanesi'nde de geçecekler. Dün mecliste de geçtiler, KHK

ile ihraç edilen arkadaşlarımızın hekimlik yapması, hemşirelik yapmasının önüne nasıl geçiyorlarsa burada da önüne geçiyorlar. Faşizmin olduğu her yerde bunlar doğal. Ama birleşe birleşe güçleneceğiz, mücadele edeceğiz. Bugün bu arkadaşlarımızı kapının önüne koyan zihniyetin, tekrar kendilerinin kapı önüne koyulacağına kuşkumuz yok. Yanınızdayız, hep birlikte mücadele ederek hakkımızı kazanacağız. KESK adına mücadelenizi selamlıyor ve yanında olduğumuzu haykırıyoruz” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)


NEREDE FAŞİZM VARSA ORADA DİRENİŞ VARDIR

HDP İzmir Milletvekili ve Eş Genel Başkan Yardımcısı Murat Çepni, Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, sendika üyesi oldukları gerekçesi ile işten atılan TARİŞ işçilerini gündeme taşıdı.

İzmir TARİŞ'te 7 işçinin sendika üyesi oldukları gerekçesiyle işten atıldığını, onlara destek olmak için bir araya gelen 100'e yakın işçinin de aynı akşam gözaltına alınıp, sendikaya üye olmamak kaydıyla serbest bırakıldığını ifade eden Çepni şunları söyledi:

“İşçilerin fabrika önündeki direnişi sürüyor. İşçilerin talebi, yeniden işe alınmak fakat emeğin kölece koşullarda sömürüsünden, doğanın, yaşam alanlarının sermayeye peşkeş çekilmesinden beslenen, iktidarını böyle yürüten AKP rejimi, saray iktidarı, nerede bir işçi grevi varsa oraya bütün kolluk güçleriyle saldırarak direnişi kırmaya çalışıyor, tıpkı 3. Havalimanı'nda olduğu gibi. 31 işçi hâlâ tutuklu, Dev Yapı-İş Sendikası Başkanı Özgür Karabulut hâlâ tutuklu ve görüşme talebimiz reddedildi. İşçilerin talepleri kabul edilmelidir. Şunu söyleyerek bitirmek istiyorum: Nerede bir sömürü varsa, açlık varsa, yoksulluk varsa, savaş varsa, faşizm varsa, orada direniş vardır. Seyit Rıza'nın dediği gibi, bu da size dert olsun.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Buldan'dan Kılıçdaroğlu-Ahmet Türk görüşmesi değerlendirmesi

SONRAKİ HABER

Batıçim işçileri davayı kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa