Didim Taşburun Limanı'nda ‘bu kadarı da olmaz’ dedirten kirlilik
Didim Taşburnu Limanında bölge halkı için sağlık sorununa yol açabilecek derecede kirlilik yaşanıyor. Balıçkılar, yetkililere çağrı yapıyor.
Fotoğraf: EKODOSD
Özer AKDEMİR
Büyük Menderes Deltasının denizle buluştuğu yerde bulunan Taşburun limanındaki kirlilik görenleri hayret ettiriyor. Didim’de bir zamanlar salaş balıkçı lokantaları ile ünlü limana bugün yolu düşenler kirlilik karşısında ‘böyle de kirlilik olur mu?’ diyorlar.
BİR ZAMANLAR TURİSTLERİN GÖZDESİYDİ
Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından birisi olan Büyük Menderes Deltası'nın bittiği yerde başlayan Taşburun limanı, 1980'li yıllarda sazlı balıkçı kulübeleri ile kaplıydı. Didim’e giden yerli-yabancı turistlerin uğrak yeri olan limandaki salaş balıkçı lokantaları yerli-yabancı turistlerin gözde mekanları arasındaydı. Liman, özgün yapısı, pırıl pırıl denizi ile tertemiz bir çevreye sahipti.
İNANILMAZ BİR ÇEVRE KİRLİLİĞİ
Didim'e bağlı bu küçük beldede yaşayan yurttaşlardan bazılarının davet ettiği Ekosistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği (EKODOS) üyeleri geçtiğimiz günlerde gittikleri Taşburun'un son haline inanamadı. Dernek Başkanı Bahattin Sürücü, bazı duyarlı balıkçıların şikayetlerini dinlemek için, Taşburun'da balıkçı teknelerinin olduğu kıyıya gittiklerini belirterek, gördüklerini şu sözlerle anlattı:
“Denizin içinde parçalanmaya başlamış mültecilerin kaçırılmasında kullanılan birçok tekneyle karşılaştık. Ağır koku içinde yaptığımız incelemelerde inanılmaz bir çevre kirliliğinin yaşandığını gördük. Bugüne kadar deniz kıyılarında pek karşılaşmadığımız şekilde ‘Böyle de kirlilik olur mu?’ dedirten cinsinden bir çevre kirliliğiyle karşılaştık.”
AĞIR KOKUNUN KAYNAĞI DEV ORKİNOS KAFALARI
Ağır kokuların kaynağının devasa boyutlara ulaşan avlandıktan sonra başları kesilerek denize atılan orkinos kafaları olduğunu aktaran Sürücü, “Birçok balık ölüsünün yanı sıra kedi gibi hayvanlarında öldükten sonra denize atıldıklarını tespit ettik. Denizin içindeki çöpleri karıştırırken, ‘Chelonia Mydas’ türü bir yeşil kaplumbağanın olduğunu gördük. Nesli tehlike altında olan ölü yeşil kaplumbağayı çöplerin arasından çıkarıp, doku örneklerini alıp, ölçümlemelerini yaparak kayıt altına aldık” dedi.
HİÇBİR KURUM İLGİLENMEMİŞ
Taşburun limanında denizin üstünün adeta vahşi bir çöplük alanına döndüğünü belirten Sürücü, denizin altındaki kirliliğin boyutlarının ise bilinmediğini ifade etti. Sürücü, “Bu kadar da olmaz, dedirten görüntülerin yaşandığı Taşburun Limanında, çöplerin kaynağı belli. Duyarlı bazı balıkçıların feryatlarına bugüne kadar hiçbir ilgili kurum cevap vermemiş. Buradaki çöplerin halk sağlığını etkilememesi için ivedilikle toplanması gerekiyor. Başta Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olmak üzere, Aydın Büyükşehir ve Didim Belediyelerine bu konuda büyük iş düşüyor” dedi.