17 Kasım 2018 10:30

Gazetecinin soru sormaması da suç oldu

Gazeteci Abdulkadir Turay'ın yargılandığı davada gerekçeli kararını açıklayan mahkeme cezaları, telefon görüşmelerine ve gizli tanıklara dayandırdı.

Gazetecinin soru sormaması da suç oldu

Fotoğraf: MA

Mardin’in Savur ilçesinde 9 Mayıs 2016 tarihinde, “örgüte yardım etmek” ve “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Abdulkadir Turay ve beraberindeki 9 kişi hakkında açılan davada, mahkeme gerekçeli kararını açıkladı. Mahkeme verdiği cezaları, Turay ve beraberindekilerin yaptığı bazı telefon görüşmeleri ile, “Avanos”, “Gerçek 1”, “Arif” ve “Vatan” adlı gizli tanık ve bazı tanık beyanlarına dayandırdı. 

2 yılı aşkın bir süredir tutuklu bulunan gazeteci Abdulkadir Turay hakkında verilen 9 yıl hapis cezasının gerekçeli kararında, haber kaynağına başka bir soru sormamak ve gözaltı bilgisini haberleştirmemek suçlama konusu yapıldı.

13 yıldır gazetecilik yaptığını ve telefon görüşmelerinin gazetecilik faaliyetleri kapsamında olduğunu belirten Turay’ın beyanlarını göz ardı eden mahkeme, Turay’ın akrabası Yusuf Erat ile yaptığı telefon görüşmelerini gazetecilik faaliyetleri kapsamında değerlendirmedi.

Mahkeme, Turay’ın Erat ile yaptığı bir telefon görüşmesinde verilen cevap üzerine farklı bir soru sormamasını, “habercilik ile bağlantısının olmadığı aşikar olduğu” şeklinde değerlendirdi. (MA)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

İşçiye, düşman hukuku

İşçiye, düşman hukuku

Patronların yüzde 30 zam dayatmasına karşı yayılan grevleri engellemek için adeta düşman hukuku uygulanıyor: Besleme basın devreye sokuldu, valilik eylemleri yasakladı, e-devletten sendika üyeliği engellendi, işçilerin önüne polis-jandarma barikatı çekildi, gözaltılarla gözdağı verildi… Hiçbirinden sonuç alınamayınca ‘suç icadı’yla BİRTEK-SEN Başkanı Mehmet Türkmen tutuklandı.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
16 Şubat 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et