19 Kasım 2018 09:54
Son Güncellenme Tarihi: 19 Kasım 2018 15:37

Almanya Suudi Arabistan’a silah satışını durdurdu

Almanya, Suudi Arabistan'a satış izni verilen silahlar da satılmayacağını duyurdu

Fotoğraf: Akın Çeliktaş/DHA

Paylaş

Almanya, Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki başkonsoloslukta öldürülmesi nedeniyle Suudi Arabistan’a silah satışını resmen durdurdu. Daha önce yapılan açıklamalarda, bundan sonra satış izni verilmeyeceği ifade edilirken yeni kararda satış izni verilen silahların da satılmayacağı duyuruldu.

Ayrıca, Kaşıkçı cinayetine karıştığı ileri sürülen 18 kişi hakkında Almanya’ya giriş yasağı çıkarıldı. Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert ise yaptığı açıklamada cinayete karışanlarla ilgili sürdürülen soruşturma nedeniyle bu kararı aldıklarını söyledi.

Sol Parti Federal Parlamento Grubu Başkan Yardımcısı Sevim Dağdelen, hükümetin kararının göstermelik olduğunu dile getirerek, asıl olarak Suudi Arabistan yöneticilerine yönelik böyle bir kararın alınmasını istedi: "Cinayetin arkasında olduğu ifade edilen Muhamed bin Selma'nın bütün hesaplarına el konulmalı. Ayrıca silah satışı tamamen durdurulmalıdır."

Seibert, Başbakan Angela Merkel’in daha önce gündeme getirdiği bundan sonra Suudi Arabistan’a silah satış izni verilmemesinin geçerli olduğunu, ayrıca şu anda izin verilen satışların durdurulması yönünde çalışmanın olduğunu da söyledi.

Yurt dışına silah satış izni veren Federal Ekonomi Bakanlığı, bugünkü koşullar sürdüğü takdirde izin verilen silahların da satılmamasının hedeflendiğini açıkladı. Bunun nasıl yapılacağı konusunda çalışmaların sürdüğü belirtildi.

HANGİ MALZEMELER ETKİLENECEK?

Bakanlık sözcüsü onayı alınmış kaç silah ve savaş malzemesi siparişinin etkileneceği ise belirtilmedi. Lürssen firmasının ihraç etmeyi planladığı 20 adet devriye gemisi karardan etkilenecek büyük siparişler arasında yer alıyor. Gemilerden ikisinin yapımının tamamlandığı ve ihracat için gerekli onayın alındığı; sekiz geminin daha yapımına başlandığı kaydediliyor. Söz konusu siparişin 300 kişilik bir istihdam yarattığı belirtiliyor.

Ekonomi Bakanı Peter Altmaier yaklaşık bir ay önce Suudi Arabistan’a silah ve savaş malzemesi ihraç edilmesini öngören yeni taleplerin onaylanmayacağını açıklamıştı; daha önce onaylanmış sözleşmelerin akıbeti ile ilgili bir açıklama yapılmamıştı. Cinayetle ilgili soruşturmada yeni ilgilerin ortaya çıkması durumunda silah ambargosunun kapsamının genişleyebileceği tahmin ediliyor. (Köln/EVRENSEL)


ALMANYA, 18 SUUDİ ARABİSTAN VATANDAŞINA SEYAHAT YASAĞI KOYDU

Dışişleri Bakanı Sözcü Yardımcısı Christopher Burger Federal Basın Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinde rolü bulunan 18 kişiye ülkeye giriş yasağı getirildiğini ifade etti.

Burger, ülke olarak Kaşıkçı cinayeti konusunda Fransa ve İngiltere ile irtibat halinde olduklarına ve bu konuda gerekirse diğer farklı adımların da atılabileceğine dikkati çekti.

Sözcü Yardımcısı Burger, Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ın da Brüksel'de konuya ilişkin, ''Bizim için bu olayda olayın gerçekleşmesi ve azmettiricilerin kim olduğu gibi konularda sorular cevaplardan fazla. Son günlerde Fransız ve İngiliz mevkidaşlarımla bu konuda yakın görüştük. Almanya olarak cinayetle ilgisi bulunan 18 Suudi vatandaşına giriş yasağı getirdik. Bu konuda yeterli aydınlatma beklediğimizi hafta sonu dile getirdik.'' açıklamasını yaptığını söyledi. 

Burger, söz konusu 18 kişinin kimlikleri hakkında bilgi veremeyeceğini kaydetti. Giriş yasağının Schengen bölgesi için geçerli olduğunu dile getiren Burger, söz konusu 18 kişiden 15'inin özel timdeki kişiler, diğer üçünün de diğer ilgili kişiler olduğunu belirtti.

Burger, ayrıca Suudi Arabistan'dan soruşturmanın aydınlatılması konusunda şeffaflık beklediklerini yineledi. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Müftülükten okullarda ‘kutlu doğum’ etkinliği

SONRAKİ HABER

TGS: Gazeteler doların insafına terk edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa