Yılın ilk on ayında 62 çocuk işçi, iş cinayetinde hayatını kaybetti
İSİG Meclisi 2018 yılı çocuk işçilik raporunu yayımladı.
Fotoğraf: MA
20 Kasım Dünya Çocuk Hakları günü. Ancak haklarına ulaşamayan ve çalıştırılmaları yasak olan yaşlarda iş cinayetine kurban giden onlarca çocuk işçi bulunuyor Türkiye’de.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi 2018 yılı çocuk işçilik raporunu açıkladı. Rapora göre 2018 yılının ilk on ayında en az 62 çocuk işçi yaşamını yitirdi.İSİG, yaptığı yazılı açıklamada “Ulusal ve yerel basın, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan öğrendiğimiz bilgilere dayanarak tespit ettiğimiz kadarıyla bu yılın ilk on ayında en az 62 çocuk işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi... Yine kayıtlarımıza göre aynı dönemde ölen 25 işçi de 18 yaşında. Ancak bu işçilerin kaçının 18 yaşını doldurmuş olduğuna dair elimizde net bir bilgi yok. Yani bazıları 18 yaşın altında olabilir...” vurgusu yaptı.
ÇOCUK İŞÇİLİĞİ İLE MÜCADELE YILI 2018’DE 62 ÇOCUK İŞÇİ ÖLDÜ
Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 2018 yılını ‘Çocuk İşçiliği İle Mücadele Yılı’ ilan etti. “Ne kadar program hazırlansa, istatistikler söylense ve referanslarda verilse de Türkiye’de çocuklar çalışırken ölüyor” diyen İSİG, “Bu durum öyle bir noktaya varmış ki 2018 yılında 8 yaşında ölen çocuk işçi var. Yine mücadele yılı denilen 2018, böyle giderse en çok çocuk işçinin iş cinayetlerinde öldüğü yıl olacak” açıklamasıyla Bakanlığı eleştiriyor.
İŞ CİNAYETİNDE YAŞAMINI YİTİREN 62 ÇOCUĞUN 22’Sİ 14 YAŞ VE ALTINDA
Çocuk işçilik raporuna göre,
- Yaşamını yitiren 62 çocuk işçinin 10’u mülteci/göçmen çocuklar. Mülteci çocukların ölüm oranı, tüm göçmen işçilerin ölümünün 3-4 katı.
- Çocuk iş cinayetlerinin en fazla yaşandığı üç il sırasıyla Antep, Urfa ve Mardin. Tarım işçiliğinin en fazla yapıldığı bu iller aynı zamanda mülteci nüfusun da yoğun olduğu iller.
- Çocuk iş cinayetlerinde ölen kız çocuklarının oranı ise yüzde 11 ile genel iş cinayeti verilerindeki kadın işçi oranının neredeyse iki katı.- Çocuk işçiler en çok ücretsiz aile işçiliğinin ve küçük yaşta çalışmanın yaygın olduğu tarım sektöründe hayatını kaybediyor.
- 2013 yılında 59 çocuk, 2014 yılında 54 çocuk, 2015 yılında 63 çocuk, 2016 yılında 56 çocuk, 2017 yılında 60 çocuk çalışırken yaşamını yitirdi.
- Tarımdaki çocuk iş cinayetlerini yüzde 11 ile inşaat sektöründeki çocuk işçi ölümleri izliyor. Sanayide, madenlerde, küçük atölye ve işletmelerde, tamirhanelerde ve sokaklarda çalışan çocuk işçiler trafik kazalarında, boğularak, yüksekten düşerek ya da ezilerek hayatlarını kaybediyor.
- İş cinayetinde yaşamını yitiren 62 çocuğun 22’si 14 yaş ve altında. 14 ve altı yasal olarak çalışması tamamen yasak olan bir yaş. Çalışması “yasal” olan 15 yaşın üstündeki çocuklar ise kimya, metal gibi ağır ve tehlikeli olup çalışması kanunen yasak işlerde de çalıştırılıyor.
Çocuk işçiliğe karşı hukuksal önlemlerin alınmadığı da İSİG raporunda vurgulanıyor. (HABER MERKEZİ)