20 Kasım 2018 14:12
Son Güncellenme Tarihi: 21 Kasım 2018 07:02

‘Mahpus’ çocukların dünyası sergileniyor

Cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlü çocukların çizdiği resimler; İstanbul Barosunda sergilenmeye başladı. Sergi 15 gün boyunca ziyarete açık.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Cemre GÖNÜLLÜ
İstanbul

İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi ve Uluslararası Plastik Sanatlar Derneğinin çalışmaları sonucu cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlü çocukların çizdiği resimlerden oluşturulan sergi açıldı. Açılışa İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi avukatları, Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği sanatçıları katıldı.

Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla açılan sergi 15 gün süreyle, İstanbul Barosu 6. katta sergilenecek.

Barodan sergiye ilişkin yapılan açıklamada, “Mahpus çocukların dünyasına ait resimlerle, onların dünyasını anlamaya davet ediyoruz” denildi.

‘CEZAEVLERİ ÇOCUKLAR İÇİN İSTİSMARDIR’

Açılışta konuştuğumuz İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Av. Ayşenur Demirkale konuşmasına çocuk ve cezaevi kelimelerinin yan yana kullanılmasının çocuk hakları konusunda aykırı bir durum olduğunu vurgulayarak başladı. Ülkedeki çocuk tutukluluğunun bu kadar yüksek olmasının nedenini uygulamalardan kaynaklanan sorunlardan oluştuğunu söyleyen Demirkale “Cezaevi çocuklar için bir istismardır” dedi.

Çocukların aileleriyle görüşmesinde sıkıntılar olduğunu belirten Demirkale, “Çocuk ve aile diyalogunun devamı noktasında ara mekanizmalarının oluşturulması lazım; ulaşım ve maddi destek gibi imkanların sağlanması lazım. Bu noktada çocuklar psikolojik anlamda etkileniyorlar ve zarar görüyorlar” dedi. Çocukların kendilerini ifade edebilecekleri bireysel anlamda psikolojik destek alabilecekleri imkanların çok sınırlı olduğunu dile getiren Demirkale, mevcut koşullar itibarıyla cezaevinde görevli psikologların ve diğer uzmanların yeterli gelmediğini söyledi. Sivil toplumun hareket alanının geniş olması gerektiğinin altını çizen Demirkale “Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi’nin talepleri son derece doğru olduğunu ve bugünkü mevcut durumda bu taleplerin daha yüksek perdeden dile getirilmesi gerekildiğini” ifade etti.

‘FİZİKİ ŞARTLAR ÇOCUKLARA UYGUN DEĞİL’

İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi Genel Sekreteri Av. Fırat Çiçek mahpus çocukların atölye çalışmasının işleyişi hakkında bilgi verdi. Çiçek, 50’ye yakın avukatla ve Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği sanatçıları ile birlikte 3 cezaevinde (Maltepe 2 No’lu L tipi Kapalı Ceza İnfaz, Maltepe Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz, İstanbul Çocuk Eğitim Evi) çalıştıklarını belirtti. Maltepe 2 No’lu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nun üzerinde çok durduklarını ifade eden Çiçek, burada daha önce hiçbir şekilde bir projenin gerçekleşmediğini, ilk defa bu sene kendilerinin girdiğini aktardı. Cezaevi yönetimi tarafından bu çocukların daha farklı algılandığını söyleyen Çiçek “Maltepe 2 No’lu Cezaevi’nin yetişkinlere uygun olarak hazırlanmış fiziki şartları var ve çocuklar o şartlar altında yaşamaya çalışıyorlar. Biz bu yüzden bu projeye çok önem verdik” dedi.

‘ÇOCUKLAR UMUDUNU YİTİRMİŞ’

Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği’nden gönüllü olarak cezaevindeki atölye çalışmalarına katılan Hülya Botasun, ilk 3 sene duvar boyama çalışmaları yaptıklarını daha sonra cezaevi müdürünün isteğiyle tuvale geçtiklerini söyledi. Çocukların çoğunun umudunun olmadığını gözlemlediğini belirterek “Bunun temeline inip nasıl kurtarabileceğimizi konuşmamız gerek” dedi.

ÖNCEKİ HABER

'Geçici' yönetmelik kalıcı hale geldi!

SONRAKİ HABER

Katliamı fotoğrafladı ‘delilin yok’ dediler!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa