Maaşlarını isteyen taşeron karayolu işçileri işten atıldı
İzmir'de karayollarında çalışan yaklaşık 70 taşeron işçi ödenmeyen maaşlarını isteyince maaşları ödenerek işten atıldı.
Fotoğraf: Google Street View
Metehan UD
İzmir
İzmir'de karayollarında çalışan yaklaşık 70 taşeron işçi ödenmeyen maaşlarını isteyince maaşları ödenerek işten atıldı. İşçiler, 'Kadroya alınır mıyız' diye sordukları karayolu yetkililerinden 'Kuruma eşek alsak bile demirbaş olarak kayda geçer ama sizlerin kadroya geçme ihtimali yok. Sizler, ihalenizden kaynaklı karayollarında işçi olarak bile gözükmüyorsunuz" yanıtı aldıklarını söyledi.
Hükümet kamuda taşeron çalışmayı bitirdiğini iddia etse de taşeron şirketler, işçileri mağdur etmeyi sürdürüyor. İhalelerinin 'anahtar teslim' olmasından kaynaklı kadro kapsamı dışında kalan karayolları işçileri taşeron şirketlerin insafına bırakılmış durumda. Karayolları Genel Müdürlüğü 2. Bölge Müdürlüğü'nün açmış olduğu yol bakım, temizlik ve peyzaj işleri ihalesini 3. yıllığına alan taşeron şirket, haklarını isteyen taşeron işçileri işten çıkardı.
Taşeron şirket iş başı yaptırırken 3 yıl boyunca düzenli çalışma ve zamanında maaş ödeme vaat etse de işçiler çalıştıkları 3 ay boyunca parça parça toplamda bir maaş alabildi. Maaş alamadıkları için zorluk yaşayan işçilere gerekçe olarak krizden kaynaklı Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün ödemeleri zamanında yapmaması gösterildi. Karayolları yetkileri de işçileri de ödenek olmadığı taşeron şirkete ödeme yapılamadığı yönünde açıklamalarda bulundu. Krizin faturası bir kez daha işçilere kesilmiş oldu.
'YENİ ALINAN İŞÇİLER DE MAĞDUR OLACAK'
İşçilerin tepkisi giderek büyüyünce taşeron şirket işçilerin bütün alacaklarını yatırırken 80 işçinin 70'nin iş sözleşmesini fesh etti. İşten atılanlar arasında şef ve kontrol ekipleri de bulunuyor. İşten atılan işçilerin yerine ise yeni işçiler alınmış.
İşçiler "Bir yerden para bulunca maaşlarımızı ödediler ama biz 3 ay boyunca ne kiramızı ödeyebildik, ne evimize doğru düzgün yiyecek alabildik. Çocuklarımız para isteyince bir şey diyemiyorduk. Şimdi aldığımız ise kira, faturalar ve bakkal veya kredi kartı borçlarına gidecek. Bizlerin yerine alınan işçilere de ödeme yapamayacaklar, o işçiler de aynı sorunları yaşayacaklar. Bir süre sonra yine ödeme alamayınca çıkışlarını verecekler. Taşeron çalışma sistemi oldukça bu böyle sürüp gidecek. Şirket 'Ben nasıl olsa devletten paramı alacağım' mantığıyla hareket ediyor. İhalede işçi sayısının belirli olmamasından faydalanıyorlar. Daha az masrafla bu süreci yürütme derdindeler. Bizlerin yaşadıkları sorunlar kimsenin umurunda değil" dedi.
İşe girerken karayolları olduğu için bir süre sonra kadrolu çalışma ümidi taşıdıklarını belirten işçiler şunları söyledi: "Bir çoğumuz işlerini bırakıp geldi, belki kadroya gireriz diye ama o da yalan oldu. 'Kadroya alınır mıyız' diye sorduğumuz karayolu yetkilileri bizlere 'Kuruma eşek alsak bile demirbaş olarak kayda geçer ama sizlerin kadroya geçme ihtimali yok. Sizler, ihalenizden kaynaklı karayollarında işçi olarak bile gözükmüyorsunuz" dediler".