Sığacık’taki balık çiftliği için 4. kez ÇED süreci başlatıldı
İzmir’de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yargı kararlarını ve halkın itirazlarını yok sayarak balık çiftliği için dördüncü kez ÇED süreci başlattı.
Fotoğraf: Seferihisar Belediyesi Basın Birimi
Metehan UD
İzmir
Seferhisar’ın Sığacık Körfezi’ne kurulu olan orkinos çiftliği için hem mahkeme kararlarına hem de bölge halkının itirazlarına rağmen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü dördüncü kez onay süreci başlattı.
İzmir’in ‘yavaş şehir’ unvanlı ilçesi Seferihisar’ın turistik mahallesi Sığacık’ın açıklarında bulunan orkinos çiftliği için, İzmir Valiliği bir kez daha ÇED sürecini başlattığını duyurdu. Son olarak temmuz ayı içinde ‘ÇED olumlu’ kararı Danıştay tarafından iptal edilen çiftliğin proje tanıtım dosyası yine yönetmeliğe uygun bulundu.
İlk olarak 2010 yılında başvuruda bulunan Başaranlar Su Ürünleri Yetiştiriciliği Şirketi, 9 numaralı su ürünleri potansiyel sahasında yıllık 900 bin ton kapasiteli orkinos çiftliği tesisinde üretime başlamıştı.
Şirket yeni dönemde de üretim yapmayı sürdürmek istiyor ancak hem Seferihisar Belediyesi hem de bölge halkı tarafından açılan yürütmeyi iptal davaları ile verilen ÇED kararları bu süreçte 3 kez iptal edildi. Karadan 3 kilometre açıktaki 39 bin metrekarelik tesiste 50 metre çaplı 8 kafes bulunuyor. Tesiste üretilen orkinoslar Japonya’ya ithal ediliyor. Projeye 30 yıl süre biçilirken gerektiğinde süresiz olarak faaliyette kalabileceği de ifade ediliyor.
AKDENİZ FOKLARININ YAŞAM ALANI
Proje alanının bulunduğu bölge Akdeniz fokları için Türkiye’de belirlenen 14 önemli yaşam alanından biri. Tesislerden ağustos, eylül, ekim, kasım ve aralık aylarında günde ortalama 2 tona yakın atık denize karışacak. Yine mahkeme kararlarına rağmen proje dosyasında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğünün olur raporları bulunuyor.
ŞİRKET: DETAYLI İNCELEME YAPILACAK
Proje dosyasında bir kez daha başvuruda bulunulması şu gerekçelerle anlatılıyor:
“Proje sahibi tarafından 900 ton/yıl kapasiteli orkinos yetiştiriciliği faaliyeti gerçekleştirilmekte iken açılan dava nedeniyle YD kararı verilmiş gerekçe olarak da, körfezin uzun dönemli izleme verilerinin olmadığı, ortamın çevresel eşikleri ve taşıma kapasitesinin belirlenmediği gibi nedenler gösterilmiştir. YD kararına gerekçe olan çalışmaların yapılabilmesi, yönetmelik EK-1 kapsamında projenin daha detaylı incelenebilmesi için proje sahibince ÇED Yönetmeliğinin 24. maddesi b bendi doğrultusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvurulmuş ve başvuru uygun bulunmuştur.”
‘GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN ÇEVRESEL RİSKLER’
Son mahkeme kararında orkinos yetiştiriciliğinin Sığacık Koyu ekosisteminde geri dönüşü olmayan çevresel riskler oluşturacağı ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun 725 No’lu ilke kararına aykırılık teşkil ettiği vurgulanmıştı. Kararda “Turizm merkezi olan bölgenin yakınında, ekosisteme, doğal ve kültürel değerlere zarar verme olasılığı çok yüksek olan balık çiftliğinin kurulması, Seferihisar’ın ‘yavaş şehir’ uygulamalarına aykırıdır. Sığacık Körfezi’nin çevresel, deniz tabanı ve akıntı sistemi ile kapasitesi hakkında yeterli veri bilinmemekte, bu durumda ‘ÇED olumlu’ kararında hukuka uyarlık bulunmamakta” denilmişti.