Uzundere'deki jeotermal aramaya karşı açılan dava görüldü
Uzundere'de jeotermal kaynak arama iznine karşı açılan davada bakanlık ve şirket temsilcileri çalışmaların zeytinlere zararı olmadığını ileri sürdü.
Fotoğraf: Evrensel
Metehan UD
İzmir
Uzundere'deki ikinci jeotermal kaynak arama iznine karşı açılan davada bakanlık ve şirket temsilcileri ağız birliği yaparak sondaj çalışmalarının zeytinlere zararı olmadığını ileri sürdü.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün İzmir'in Karabağlar İlçesi Uzundere Köyünde sondaj yöntemiyle jeotermal kaynak arama faaliyeti için verdiği onay kararına karşı açılan davanın duruşması görüldü. Uzundere Harmanyeri Kentsel Koruma Derneği ve 269 köylü ile Karabağlar Belediyesi tarafından açılan davalarda kararın iptal edilmesi istendi. İzmir 1. İdare Mahkemesinde görülen davaya çok sayıda Uzunderelinin yanı sıra Karabağlar Belediyesi avukatı, davalı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün bürokratları ile davaya müdahil olan Adem Petrol Şirketi'nin avukatı ve jeofizik mühendisi katıldı.
Duruşma öncesi, Adem Petrol'ün daha önce verilen yürütmeyi durdurma kararını gerekçe göstererek reddi hakim talebinde bulunduğu ancak bu kararın mahkeme tarafından reddedildiği öğrenildi. Uzundereliler ile Karabağlar Belediyesi avukatı kaynak arama izni verilen bölgede zeytinlikler olduğunu hatırlatarak kararın yasaya aykırı olduğunu dile getirdiler. Bakanlık bürokratları ile şirket sondaj çalışmalarının zararlı olmadığını ifade ettiler.
Karabağlar Belediyesinin avukatı daha önceki verilen ÇED kararının iptal edilmesine rağmen bir kez daha jeotermal arama izninin anlaşılır bir şey olmadığını belirterek "Bu bölgede ileriye dönük bir tesisin işletilmesi mümkün değilken aynı ruhsat sahası içinde bir kez daha arama kararı verildi" dedi.
'ÇAKAL ZARAR VERMEDİ ADEM PETROL ZARAR VERECEK'
Arama izni verilen bölgede tarlası olan Uzundereli Fatma Yılmazer ise babasının diktiği zeytin ve incir ağaçlarına elleriyle su taşıdıklarını dile getirerek şunları söyledi: "Okul zamanı derslere çadırlardan gidip gelirdik. Hep ağaçların başında idik. Bize çakallar ve yılanlar zarar vermedi ama Adem Petrol bize zarar verecek. Zeytin ve incir ağaçları ile annem beni okuttu ve ben de çocuğumu okutuyorum. Bu jeotermal ekonomimize zarar verecek. Bize dokunmasınlar. Devletten destek de beklemiyoruz sadece yaşam alanlarımızın korunmasını istiyoruz."
ÇEVRE MÜDÜRLÜĞÜ TOPU TARIM MÜDÜRLÜĞÜNE ATTI
Çevre ve Şehircilik bürokratları ise, kamuoyunda jeotermallerle ilgili yanıltıcı bilgiler olduğunu ileri sürerek jeotermal kaynak aramanın tesis olmadığını ve toz çıkaran bir faaliyet olmadığını dile getirdi. Bürokratlar kararın zeytin kanuna aykırı olmadığını ve zeytinlere de zararı olmadığını iddia etti. Tesis kurulması talep edildiğinde ÇED sürecinin işletileceğini dile getiren bürokratlar zeytinliklere rağmen ÇED kararının verilmesinde suçu Tarım İl Müdürlüğüne attılar. Bürokratlar, Tarım İl Müdürlüğünün olur yazısı verdiği sürece yapabilecekleri bir şeyleri olmadığını söyledi.
ADEM PETROL İŞLETME RUHSATI İÇİN BAŞVURDU
Adem Petrol Şirketinin avukatı ile jeofizik mühendisi de jeotermal kaynak aramanın zararlı olmadığını dair iddiaları tekrarladı ve bilirkişi incelemesi talep etti. Şirketin jeofizik mühendisi kaynak arama işlemi sırasında 30 derece sıcaklığında su bulduklarını bilgisini verdi ve işletme ruhsatı izni için bakanlığa başvurduklarını dile getirdi. Mühendis çıkarılacak suyu termal turizm de ya da seracılıkta kullanacaklarını söyledi.
BAKANLIK ÇEVREYE VERİLEN ZARARI İTİRAF ETTİ
Uzunderelilerin, kaynak arama sırasında çıkarılan çamurun doğaya yönetmeliğe aykırı bir şekilde bırakıldığını hatırlatması üzerine Çevre ve Şehircilik bürokratları çamurların bekletildiği çukurda yalıtım olmadığına ve çamurun çukurdan taştığına dair tutanakları olduğunu ve gerekli idari süreci başlattıklarının bilgisini verdi.
Uzundere köylülerinin avukatı Naciye Gür de bakanlık ve şirketin iddiaların aksine jeotermal kaynak işleminin de zeytin yasasına aykırı olduğunu dile getirdi.
Mahkeme kararını ilerleyen günlerde açıklamak üzere duruşmayı sonlandırdı.
MAHKEME KARARINA RAĞMEN YENİDEN İZİN
Uzundere Köyü sınırları içinde jeotermal kaynak arama için ilk olarak iki sene önce bakanlık tarafından 'ÇED gerekli değildir' kararının verdi ancak köylüler tarafından açılan dava sonucunda verilen karar yerel idare mahkeme tarafından zeytin kanunu gerekçe gösterilerek iptal edildi. Yakın zamanda da aynı ruhsat sahası içinde başka bir noktaya yeniden 'ÇED gerekli değildir' kararı verildi. Yeni sondaj noktası en yakın zeytinliğe uzaklığı 300 metre. Sondaj arama çalışmasına başlayan şirket, uzatma verilen ruhsat süresi dolduğu için alandaki çalışmaları sonlandırmak zorunda kaldı. İkinci kez açılan davada da mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Her iki ÇED sürecinde de Uzundere Köylüleri alanda nöbet tutarak jeotermal kaynak aramaya karşı mücadele verdi.
ADEM PETROL'ÜN SAHİBİ AKP'Lİ
Kaynak arama talebinde bulunan Adem Petrol'ün sahibi Ercan Turan AKP'liliğe ile biliniyor. Ercan Turan bir dönem AKP İzmir İl yöneticiliği yaptı ve 2015 seçimlerinde de milletvekilliği için adaylık başvurusunda bulundu ancak kabul edilmedi. AKP döneminde servetini büyüten isimler arasında olan Turan, Azerbaycan’dan petrol çıkararak satışını yapıyor.