30 Kasım 2018 08:06

KHK mağdurları Avrupa Konseyi'ne mektup gönderdi

KHK ile ihraç edilen Eğitim Sen Zonguldak yöneticileri, Avrupa Konseyi'ne, OHAL Komisyonu ile ilgili mektup gönderdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

KHK ile ihraç edilen Eğitim Sen Zonguldak Şube Sekreteri İsmet Akyol ve Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi Gökhan Taner Günsan, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland’ın ofisine bir mektup göndererek, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunun yargı merci gibi davrandığını, savunma hakkını ortadan kaldırdığını, bir oyalama aracına dönüşerek etkin iç hukuk yolu olmaktan çıktığını, ihraç edilenlerde sosyal ve ekonomik olarak telafisi imkânsız büyük mağduriyetler yarattığını ifade etti.
Söz konusu mektup, Avrupa Konseyinin web sayfasına ve Avrupa Konseyinin sendikalarla da ilgilenen sivil toplum bölümü başkanı Camilleri Ellswort’un e-posta adresine de gönderildi.

KOMİSYONUN OLUŞMA ŞEKLİ VENEDİK KOMİSYON GÖRÜŞÜNE AYKIRI

Mektupta, “Türkiye’de emek mücadelesi veren Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) olarak aşağıda ifade ettiğimiz hususların ciddiye alınmasını ve on binlerce kamu çalışanını medeni ölü halinden çıkarılmasına katkı sunmanızı talep etmekteyiz. OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu;

* Komisyonun oluşma şekli Venedik Komisyon görüşüne aykırı olup Cumhurbaşkanlığının komisyon üyelerini görevden alma yetkisi nedeni ile komisyonun tarafsız ve bağımsız çalışma olanağı yoktur.

* Komisyon kararlarında sübjektif olarak değerlendirilebilecek “iltisaklı olma” halini göz önüne aldığından devlet istihbarat örgütlerinden gelen bilgiye göre hareket etmektedir. Silahların eşitliği ilkesine aykırı olarak başvurucuların hiçbir aşamada ne ile suçlandıklarını bilmeden, aleyhlerine olan delilleri görmeden ve savunma haklarını kullanmalarına olanak tanınmadan Komisyon başvuruları neticelendirmektedir.

* Komisyonun çalışması ile ilgili süre sınırı bulunmadığından bir belirsizlik hali söz konusudur.

* Komisyon kararının verilme süresi, Özel yetkili Ankara İdare Mahkemesi’nin ve akabinde iç hukuk yollarının çalışma süreleri göz önüne alındığında kararın AİHM önüne gelmesi en az 6 yıl alacaktır. Bu durumda kamu görevinden ihraç edilenlerin adeta birer medeni ölü olarak yaşamalarının beklenmesi insan haklarına aykırıdır” denildi.

Avrupa Konseyi’nin bu duruma daha fazla seyirci kalmayarak AİHS, Avrupa Sosyal Şartı, BM Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi, İLO’nun 111 ve 158 sayılı sözleşmeleri uyarınca Komisyonun ve Türkiye İç Hukukunun etkili olmadığını kabul etmesi gerektiği ifade edilen mektupta şöyle denildi; “Ayrıca Konseyinizi, OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonunun etkinliğini denetlemeye davet ediyoruz. İhraç edilen kamu emekçilerinin adalet ve onarım hakkına derhal ulaşabilmesi için tüm siyasi diyalog ve müzakerelerinizde, KHK ile ihraç edilenlerin öncelikle görevlerine iadesinin sağlanılarak bağımsız ve adil yargılama yapabilecek yargı mercilerince haklarındaki iddiaların soruşturulmasının sağlanmasının önemine vurgu yapılmasını diliyoruz.” (Zonguldak/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yurt ve pansiyonlarda etkin denetim önergesi reddedildi

SONRAKİ HABER

Yapıcı ve Atalay, Gezi soruşturması kapsamında ifade verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa