2 Aralık 2018 06:37
/
Güncelleme: 17:36

Macron 'Sarı Yelekliler’i hedef aldı: OHAL ilan edilebilir

Fransa Cumhurbaşkanı Macron on binlerce kişinin katıldığı eylemleri hedef aldı, ‘adalet tarafından yargılanacaklar’ ifadelerini kullandı.

Macron 'Sarı Yelekliler’i hedef aldı: OHAL ilan edilebilir

Fotoğraf: DHA

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Arjantin'deki G20 Zirvesi'nde düzenlediği basın toplantısında, 'Sarı Yelekliler' eylemine katılanları “Bu şiddetin failleri değişim istemiyor, iyileştirme istemiyorlar, kaos istiyorlar” sözleriyle suçladı. Hükümet Sözcüsü Benjamin Griveaux ise konuk olduğu bir radyo programında olağanüstü hal ilan edilme ihtimaline ilişkin soruya "Cumhurbaşkanı, İçişleri Bakanı ve Başbakan pazar günü yapacağı bir toplantıda bütün olasılıkları değerlendirecek" yanıtını verdi.

Öte yandan Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Fransa'ya gidecek vatandaşlar için seyahat uyarısı yayınladı.

'YAŞANANLAR MEŞRU BİR ÖFKENİN BARIŞÇIL İFADESİ DEĞİL'

Fransa’daki eylemlere ilişkin açıklamalar yapan Macron, protestoya her zaman saygı duyduğunu iddia etti ve "Muhalifleri her zaman dinleyebilirim ancak şiddeti hiçbir zaman kabul edemem” dedi.

Fransa’da yaşayanların yüzde 82’sinin desteklediği eylemler için, “Paris'te yaşananlar meşru bir öfkenin barışçıl bir ifadesi değil” diyen Fransa Cumhurbaşkanı, “Hiçbir şey polise yönelik saldırıya, işyerlerinin yağmalanmasına, kamu ve özel binaların yakılmasına, yoldan geçen insanlar ve gazetecilerin tehditlere maruz kalmalarına ve Zafer Takı'nın tahrip edilmesine gerekçe değildir” ifadelerini kullandı.

MACRON, ON BİNLERCE KİŞİYİ ‘KAOS’ İSTEMEKLE SUÇLADI

“Bu şiddetin failleri değişim istemiyor, iyileştirme istemiyorlar, kaos istiyorlar” diyerek eylemleri hedef gösteren Macron, “Savundukları davaya ihanet ediyorlar. Kimlikleri tespit edilip adalet tarafından yargılanacaklar. Yarın döndüğümde ilgili bakanlarla görüşme yapacağım. Protestoya her zaman saygı duyarım, muhalifleri her zaman dinleyebilirim ancak şiddeti hiçbir zaman kabul edemem” dedi.

'BÜTÜN OLASILIKLAR DEĞERLENDİRİLECEK'

Fransa Hükümet Sözcüsü Benjamin Griveaux ise Paris'teki protestolar nedeniyle olağanüstü hal ilan edilmesinin ihtimaller dahilinde olduğunu belirtti.

Griveaux, konuk olduğu bir radyo programında "Böyle olayların tekrar meydana gelmemesi için gerekli tüm önlemleri almalıyız" dedi.

Radyo sunucusu Griveaux'a olağanüstü hal ilan edilebilir mi diye sorunca Griveaux "Cumhurbaşkanı, İçişleri Bakanı ve Başbakan pazar günü yapacağı bir toplantıda bütün olasılıkları değerlendirecek" yanıtını verdi.

TÜRKİYE'DEN SEYAHAT UYARISI

Öte yandan Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Fransa'ya gidecek vatandaşlar için seyahat uyarısı yayınladı.

Açıklamada, "17 Kasım'dan bu yana devam eden ve şiddet dozu artmakta olan sokak eylemleri nedeniyle, Fransa'da yaşayan ve anılan ülkeye seyahat edecek vatandaşlarımıza, Paris başta olmak üzere, şehirlerin bilhassa gösteri alanlarından uzak durmaları, güvenliklerini tehlikeye sokacak mekanlarda bulunmamaları önemle tavsiye edilmektedir" denildi.

Duyuruda, 24 saat hizmet veren Konsolosluk Çağrı Merkezi'ne Fransa’dan "+33 180 146335", Türkiye'den ise "+90312 292 29 29" telefon numarasından ulaşılabileceği bildirildi. (HABER MERKEZİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

‘Onaylamadığımız taslağı masaya koymayın’

‘Onaylamadığımız taslağı masaya koymayın’

Toplu sözleşme sürecinde olan kamu işçilerinin, Türk-İş ve Hak-İş yöneticilerinin üzerinde anlaştığı sözleşme taslağının kendilerinden gizlenmesine tepkisi büyüyor. Bu hafta hükümete sunulması beklenen taslağın onayları alınmadan masaya konmamasını isteyen işçiler, “Biz mücadele etmezsek sözleşmenin sonu belli” diyor.

72 bin 88 TL: Türk-İş’in yoksulluk sınırı

30 bin TL: Kamuda ortalama ücret

58 bin 200 TL: Türk-İş ve Hak-İş’in istediği zamlı ücret

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Erdoğan: Dünya bir imtihan yeridir, ekonomik zorluklar gelip geçer.

Evrensel'i Takip Et