EMEP: İnsanca bir yaşam için asgari ücret vergi dışı bırakılsın

Basın açıklaması yapan Emek Partisi Kocaeli İl Örgütü, 'Asgari ücret vergiden muaf tutulsun, insanca yaşayacak bir ücret istiyoruz' talebini yineledi.

02 Aralık 2018 11:23
Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Kocaeli İl Örgütü, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplanması öncesi basın açıklaması yaptı. Açıklamada "İnsanca bir yaşam için asgari ücret vergi dışı bırakılsın" talebi dile getirildi.

İzmit Belediye İş Hanı önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında "İnsanca bir yaşam istiyoruz", "Asgari yaşamak istemiyoruz", "Krizin yükü patronlara" sloganları atıldı. HDP, ÖDP, Halkevleri, SYKP, KESK ve TMMOB üye ve yöneticilerinin de destek verdiği basın açıklamasını çevredeki vatandaşlar da ilgiyle takip etti.

'HÜKÜMET, SENDİKALARIN TALEBİNİ GÖRMEZDEN GELDİ; MİLLETVEKİLİ VE CUMHURBAŞKANI MAAŞINA ZAM YAPILDI'

Açıklamada basın metnini EMEP İzmit İlçe Başkanı Reyhan Başaran okudu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2019 yılı için geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için ilk toplantısını 6 Aralık tarihinde gerçekleştireceğini aktaran Başaran, asgari ücret görüşmelerinin 7 milyona yakın emekçiyi ilgilendirdiğini belirtti. Temel tüketim ürünleri ve hizmetlere gelen zamlar karşısında asgari ücretin adeta kuşa döndüğünü belirten Başaran, "Yaşam koşulları ağırlaşan, zamlar nedeniyle beli bükülen emekçilerin kayıplarının karşılanmasını isteyen sendikalar, hükümete eylül ayında asgari ücretin 2 bin liraya çıkarılması çağrısı yaptı. Sendikaların talebi Aralık ayındaki görüşmelerde artışın 2 bin lira üzerinden yapılmasıydı. Hükümet hep yaptığı gibi milyonlarca işçinin bu talebini görmezden geldi ve alay edercesine milletvekili maaşlarına zam yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın maaşına yüzde 26 zam yapılarak, maaşı 74 bin 500 TL olurken, emekçilere ise 'Aralık ayını bekleyin' dendi" ifadelerini kullandı.

'ASGARİ ÜCRETLİ, AÇLIK SINIRININ ALTINDA YAŞAMAYA MAHKUM EDİLİYOR'

Bugün asgari ücretin net 1603 lira olduğunu söyleyen Başaran, "Türk-İş'in kasım ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı, yani açlık sınırı 1943 lira. Rakamlar ortada. Bu gerçeği elbette ki hükümette, komisyon görüşmelerine katılan patron temsilcileri de biliyor. Patronlar kâr peşinde koşarken, hükümette bir tercih yapıyor. Bir patron partisi olarak da tercihi hep patronlardan yana oluyor. Asgari ücretli bile isteye açlık sınırının altında bir yaşama mahkum ediliyor" dedi.

'ASGARİ ÜCRETLİ VERGİ YÜKÜ ALTINDA İNİM İNİM İNLİYOR'

TÜİK verilerine göre bir yıl içerisinde süt, yoğurt, beyaz peynir, kaşar peyniri ve tere yağda enflasyonun yüzde 25'i geçtiğini hatırlatan Başaran, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Son bir yılda yumurtanın fiyatı yüzde 62,22 arttı. Asgari ücretlinin sofrasından eksik etmediği, edemediği patates, soğan son 1 yılda yüzde 37 zamlandı, taze meyvede zam oranı yüzde 33. Hele bebeği olan bir işçinin bebek maması ve bezine gelen zamlar nedeniyle gözüne uyku girmez oldu. Son 1 yılda bebek bezi yüzde 38, bebek maması yüzde 70 oranında zamlandı. Bu rakamlar bilinmez, bu rakamlar ulaşılmaz değil. Bu rakamları açıklayan bir devlet kurumu. Asgari ücretlinin gerçeği hükümetçe, patronlarca bilinmez değil. Ama gerçek başka. Gerçek bu görüşmelerden işçiler lehine bir kararın hiç bir zaman çıkmadığı. İşçi sendikasının da itiraz edip, çıkan zam oranına şerh koymaktan ileri bir tutum almadığı da hepimizin malumu."

Asgari ücretlinin vergi yükü altında inim inim inlediğini aktaran Başaran, "Yılbaşında yüzde 15 kesilen vergi miktarı ekim ayında yüzde 20'ler seviyesine çıkıyor. Temel ihtiyaçlar için yapılan harcamalardan alınan dolaylı vergiler de cabası. İnsanca bir yaşam için asgari ücret vergiden muaf tutulmalıdır" diye konuştu.

2018'in ilk on ayında en az 1640 işçinin çalışırken yaşamını yitirdiğini de belirten Başaran, "Bu süreçte Kocaeli’de en az 70 işçi iş cinayetinde yaşamını yitirdi. En fazla iş cinayetinin yaşandığı iller sıralamasında İstanbul’dan sonra ikinci sırada Kocaeli yer alıyor. İş cinayetlerinin Kocaeli ilçelerine dağılımında 13 ölümle ilk sırayı Gebze alıyor. En son Kuzey Marmara Otoyolu’nun Gebze mevkiinde yaşanan iş cinayetinde 3 işçi yaşamını yitirdi. Maliyet hesabıyla patronların önlem almamasının, kar hırsının ve ilgili bakanlığın denetimsizliğinin bedelini işçiler kanıyla, canıyla ödüyor" dedi.

'BİRLEŞİRSEK BİRLİKTE AŞABİLİRİZ'

Emek Partisi olarak, asgari ücretle geçinen 7 milyonu aşkın emekçiye ve gerçekten mücadeleden yana sendikalara çağrı yaptıklarını dile getiren Başaran, "Gelin, bu orta oyununu bozalım. Gelin, asgari ücretin insanca yaşayacak bir seviyeye çıkarılması için birlikte mücadele edelim. İşyerlerinde, fabrikalarda, mahallelerde asgari ücret en düşük memur maaşı seviyesine çıkarılsın talebini hep birlikte dile getirelim. İnsanca bir yaşam için asgari ücret vergi dışı bırakılsın" dedi.

İş cinayetlerinin son bulmasını, gerekli denetimlerin yapılmasını, patronların cezasız kalmamasını istediklerini ifade eden Başaran, "Temel tüketim ürünlerine gelen zamlar geri çekilsin, fiyatlar dondurulsun. Açlık, yoksulluk kaderimiz değildir. Birleşirsek bize reva görülen yoksulluğu, yoksunluğu da birlikte aşabiliriz" diyerek basın açıklamasını sonlandırdı. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İzmir’de ‘Yaşamak’ temalı tiyatro festivali

SONRAKİ HABER

Milli olmayan yerli bir roman: Önsevişmesiz Çocuklar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa