03 Aralık 2018 09:07

DSİ, İzmir'de baraj yapımı için ağaç kesecek

DSİ Genel Müdürlüğü, İzmir'de baraj yapımı için kalker ocağı açma izni aldı. Kalker ocağı için yüzlerce çam ağacı kesilecek.

Fotoğraf Kalker Ocağı için sunulan proje dosyasından alınmıştır.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, İzmir'de baraj yapımında kullanmak üzere kalker ocağı açma izni alırken, açılacak ocakla birlikte yüzlerce çam ağacı kesilecek. Ocağın etrafındaki zeytinlikler bir kez daha görülmezken ocak alanında endemik türler bulunuyor.

Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü sitesinde yaptığı duyurularla İzmir'de yeni taş ocaklarına açılması için onay sürecini başlattığının bilgisini verdi. Kent genelinde kimi ocaklar için 'ÇED Gerekli Değildir' kararı verilirken kimi ocaklar için ÇED süreci başlatıldı. Ocaklar, Bergama, Aliağa, Menemen, Menderes, Beydağ ilçelerinde yer alıyor.

Başvuruda bulunanlar özel sektör gibi kamu kurumları da bulunuyor.  Tarım ve Orman İşleri Bakanlığına bağlı olan Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün Bergama'da açmak istediği kalker ocağa ve kırma-eleme tesisi için de izin verildi. 300 bin TL maliyetli ocak bir yılda bir buçuk milyon ton ham madde çıkarılması planlanıyor. Hammadde ise baraj yapımında kullanılacak.

TARLALAR TOZA BOĞULACAK

Dede Tepe bölgesinde açılacak taş ocağı işi ihale ile enerji şirketine verilecek. Ocağa yakın konut 350 metre uzaklıktaki Bergama'nın Topallar Mahallesi'nde. Ocakta patlatma yöntemiyle  arama yapılacak. Ocakta dört günde, yılda ise 75 patlatma yapılacak ve her patlatma esnasında aynı anda 78 noktada dinamitle işlemi yapılacak. Her patlatma işlemi sırasında 3 tonun üzerinde patlayıcı kullanılacak patlama sonrasında 1 bin 600 kilonun üzerinde toz havaya karışacak. Ocağın bütün işlemleri sırasında ise günlük 248 kilonun üzerinde toz havalanacak.

PROJE DOSYASI: ENDEMİK TÜRLER BULUNABİLİR

Ocak alanı imar planlarında ormanlık alan ve tarım arazisi olarak yer alıyor. Ocak alanında kızılçam ağaçları bulunurken kaç ağacın kesileceği bilgisi bulunmuyor. Proje dosyasında ocak alanın Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun kapsamında olmadığı yazılmış olsa da Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre ocak alanın 3 kilometrelik etrafında çok sayıda zeytin ağacı bulunuyor.  Yine proje dosyasına göre ocak alanında Gür kötürüm, Öğrekotu, Yamaç tıstısı, Sütleğen, Dilli soğan, Bulut çiğdemi ve Balıkağısı gibi endemik bitki türleri bulunabilir. Yine proje alanında uluslararası sözleşmelerce korunması gereken, memeli, kuş ve sürüngen türleri de bulunuyor.

ÖNCEKİ HABER

DİSK: Asgari ücret net 2800 lira olmalıdır

SONRAKİ HABER

Keçiören’de baz istasyonu tepkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa