03 Aralık 2018 12:17

Haber-Sen muhabirlerle kahvaltıda buluştu

Haber-Sen, sorunlarını dinlemek için gazetecilerle bir araya geldi. Görüşme sonucu hazırlanan rapor Brüksel'de düzenlenecek bir toplantıda sunulacak.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Basın Yayın, İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen), Ankara’da bulunan basın emekçileriyle bir araya geldi. Kahvaltıda buluşan gazeteciler, karşılaştıkları baskılar ve yaşadıkları sorunları konuştu. Buluşmada konuşan Haber-Sen Genel Başkanı Musa Özdemir, sendika olarak 14 Aralık’ta Brüksel’de Küresel Sendika’nın (UNI Global Union) ev sahipliğini yaptığı Uni Yayıncılık Seksiyonu Çalışma Grubu Toplantısı'na katılacaklarını belirtti. 20'yi aşkın ülkeden yayıncıların raporlarıyla toplantıya katılacaklarını dile getiren Özdemir, yapılacak toplantı öncesinde sahada çalışan gazetecilerle görüşüp fikirlerini almak istediklerini ve toplantının da bu amaçla yapıldığını söyledi.

'TRT ÇALIŞANLARI İSTİFAYA ZORLANDI'

Ardından söz alan ve sendika adına Brüksel’deki toplantıya katılacak olan Haber-Sen Genel Sekreteri Burak Ustaoğlu da, AKP iktidarı ile birlikte basının yoğun bir saldırı altına girdiğini söyledi. Sanal ortam denetiminin de Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) verildiğini anımsatan Ustaoğlu, “Hala taslak çıkmadı. Çıkacak taslakla kişisel yaptığımız yayınlara müdahale edilecek. O insanlara cezai hüküm uygulanacak. TRT’den 2 bin kişiyi gönderecekler, zorla emekli edecekler dedik ve çıktı. TRT’den şu an bin 786 kişi ikna odalarında ikna edilerek, zorla emekli edildi. O gün söylediğimizi bugün de tekrar ediyoruz. 3 bin kişi İstihdam Fazlası Personel (İFP) adı altında gönderilecek. Madem TRT’de istihdam fazlası personel var ‘703 No’lu Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıktığından bu yana başka kurumlardan kaç kişi TRT’ye geçmiştir’ sorumuza hala cevap alamadık” ifadesinde bulundu.

‘SARI BASIN KARTI ARTIK SARAY’DAN’

“Saray artık sarı basın kartını istediğine verecek istediğine vermeyecek” diyen Ustaoğlu, şöyle devam etti:

“Sarı basın kartı mesleki bir alet diyoruz ve mesleki örgütler tarafından vermelidir derken var olan komisyonu bile arar hale geldik. Artık yasal hale gelecek sokakta çekeceğiniz bir resme bile polis müdahale edecek. Bu cenderede hepimiz varız. Bu baskıları en fazla Ankara'da görüyoruz en çıkmazda olduğumuz şey korunmaz olmamız.”

‘KİMLİĞİMİZİ SAKLAMAK ZORUNDA KALIYORUZ'

Artı TV muhabiri Sibel Hürtaş ise, soruşturması devam eden bir gazeteci olduğunu söyleyerek, hiçbir şekilde sarı basın kartı alamadıklarını söyledi. Sokak eylemlerinde bile artık sarı basın kartı sorulmaya başlandığını dile getiren Hürtaş, “Gazeteci misiniz, diye sorduklarında artık sarı basın kartı istedikleri için eylemciyim diyorum. Çünkü daha rahat giriyorum. Biz artık gazeteci kimliğimizi saklamak zorunda kalan bir grubuz. Bu sorunun bir şekilde aşılması gerekiyor” dedi.

Gazetecilerin aktarımları üzerinden yaşadıkları sorunları rapor haline getirecek olan Haber-Sen, bu raporu Küresel Sendika’ya sunacak. (Ankara/MA)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

TARİŞ işçileri direnişlerini Meclise taşıdı

SONRAKİ HABER

Saadet Partisinden seçim çağrısı: Mesai çıkışı metrobüse koşalım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa