Lice’de son durum: Sokağa çıkmak da yiyecek götürmek de yasak!
Diyarbakır Lice'de sokağa çıkma yasağı nedeniyle yurttaşların mahallelerine götürdüğü kışlık gıda maddelerinin engellediği iddia edildi.
Fotoğraf: MA
Diyarbakır’ın Lice ilçesinin kırsal mahallelerinde mayıs ayı itibariyle neredeyse her hafta sokağa çıkma yasağı ilan edilerek bölgede askeri operasyonlar düzenleniyor. Operasyonlar ile bölge halkı hem maddi hem de manevi olarak zarara uğratılıyor. Operasyonlar, genel olarak Peşekevir, Koçeran, Ber Çiya ve Speyni ve Çeme Elika bölgelerinde yoğunlaşıyor. Mezopotamya Ajansından Mehmet Şah Oruç’un haberine göre; Yürürlüğe koyulan uygulamalar ile hayvancılık ile geçimini sağlayan bölge halkının, bölgeden göç ettirilmek istendiği iddia edildi.
‘EVLERDEKİ YİYECEKLERE EL KONULUYOR’
Sokağa çıkma yasağı ilan edilmesiyle birlikte Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) yetkililerinin de askerler ile birlikte mahallelere giderek, neredeyse her eve “kaçak elektrik” kullandıkları iddiasıyla 1500 ile 10 bin lira arasında para cezaları kesiliyor. Bölge halkı ise kesilen bu cezaların keyfi olduğu görüşünde. Sokağa çıkma yasağı ilan edilen bölgelere giriş ve çıkışların olduğu yollarda ise askerler tarafından kurulan arama noktalarında bölge halkı mağdur ediliyor.
Kış aylarıyla birlikte yurttaşlar, ihtiyaçlarını karşılamak için mahallelere götürmek istedikleri yiyeceklere ise yollarda kurulan arama noktalarında el konuluyor. Askeri operasyonlarda, sığınaklarda yakalandığı belirtilen ve kamuoyuna açıklanan gıda maddelerinin büyük çoğunluğunun da kışın boş olan evlerden toplandığı ifade ediliyor. Bölgedeki yerleşim yerlerinde yaşayan yurttaşlar, yürürlüğe konulan uygulamalardan rahatsız.
‘YİYECEKLER İMHA EDİLİYOR’
Bölgede yaşayan yurttaşlar, ilan edilen her yasak ardından kurulan noktalarda araçların arandığını ve böyle geçişlere izin verildiği belirtildi. Araçlarda fazla yiyeceğin bulunması durumunda ise yiyeceklere el konulduğunu aktaran yurttaşlar, “Kış ayına girdiğimiz için bahar ayına kadar bize yetecek kadar yiyecek götürüyoruz, ancak yiyecekler fazla oldu mu askerler tarafından el konuluyor” dedi. Un, şeker, yağ, bulgur gibi kuru gıdalar ile tüplere el konulduğunu aktaran yurttaşlar, “Örneğin, 4 torba un götürüyoruz. Bize ‘4 torba unu neden götürüyorsunuz’ diyorlar. Bir veya iki torbasına izin veriliyor, diğerlerine de el konulup imha ediyorlar” ifadelerini kullandı.
‘90’LI YILLARDAKİ UYGULAMAYA DÖNÜLMEK İSTENİYOR’
’90’lı yıllarda kışlık yiyeceklerini karşılamak için fiş aldıklarını hatırlatan köylüler, o dönem 40 günde bir 1 torba un alabildiklerini belirterek, “10 kişilik aileye 50 kilogramlık bir un torbası veriliyordu. Yapılan uygulamalar ile ’90’lı yılların uygulamaları tekrardan yürürlüğe sokulmak isteniyor. Bahara kadar bizlere yetecek kadar erzak götürmek istiyoruz ama buna izin verilmiyor. Ancak, bugün yapılanlar ’90’ları çoktan aşmış durumda” dedi. Operasyon sırasında köylere gelen askerlerin, yazın köye gelip kışın da kent merkezine giden yurttaşların evlerindeki yiyeceklere de el koyduğunu aktaran köylüler, evlerde buldukları yiyeceklere el koyup imha edildiğini aktardı.
Köylüler, yürürlüğe konulan uygulamalar ile bölgenin insansızlaştırılmak istendiğini kaydetti. (HABER MERKEZİ)