04 Aralık 2018 12:43
Son Güncellenme Tarihi: 05 Aralık 2018 09:39

İzmir Büyükşehir envanterindeki kayıp tabloların davası görüldü

İzmir Büyükşehir Belediyesi envanterindeki kayıp tablolar yargıya taşındı. 6 bürokrat görevi kötüye kullanma suçlamasıyla hakim karşısına çıktı.

Tablo: Aliye Berger, “Mevleviler“, 50X42 cm, Pastel

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Sayıştay raporlarına da giren İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kayıp tabloları ile ilgili açılan ceza davasında aralarında dönemin genel sekreter yardımcısı, daire başkanı ve şube müdürlerinin olduğu 6 bürokrat hakim karşısına çıktı. Bürokratlar, görevi kötüye kullanma suçlaması ile yargılanıyor. 

Evrensel'in gündeme taşıdığı İzmir Büyükşehir Belediyesi envanterindeki kayıp 33 tablo yargıya taşındı. Aralarında Aliye Berger, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Şeref Bigalı, Cavit Atmaca, Mustafa Esirkuş gibi dünyaca ünlü ressamlara ait koleksiyon 2008 yılında imha kaydı ile kayıtlardan çıkarılırken tespit edilen tablolardan bazıları belediyenin çeşitli birimlerinde bulunurken bir kısmının ise akıbeti ile ilgili belirsizlik sürüyor.

İZMİR BÜYÜKŞEHİR DE MÜDAHİL OLDU

Kayıp tablolarla ilgili açılan davanın ilk duruşması 12. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya suç duyurusunda bulunan stratejik planlama uzmanı Ali Rıza Avcan, yargılanan 6 bürokrat ile avukatları katıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi de davaya Avcan'ın yanında yer alarak müdahil oldu.

BÜYÜKŞEHİR: BULUNMAYAN 22 TABLONUN DEĞERİ TAHSİL EDİLMELİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin dava dosyasına sunduğu dilekçede 2008 yılında tutulan imha tutanağındaki tablo sayısının 46 olduğunun bilgisi  verildi. Büyükşehirin yaptırdığı incelemeler sonucunda tabloların 5 tanesinin başkanlık makamında, 1 tanesinin Bostanlı Rekreasyon alanında, 18 tanesinin ise Konak Belediyesi'ne ait Güzelyalı Kültür Merkezi'nde bulunduğu belirtildi. Büyükşehir, 22 adet tablonun bulunumaması sebebiyle kamu zararı oluşturulduğunu ifade ederek sorumlularından tahsil edilmesini istedi.

'HER TABLO SANAT ESERİ DEĞİLDİR' SAVUNMASI

Yargılanan belediye bürokratları yaptıkları savunmalarında kayıtlarda tabloların olduğunu ancak sayım esnasında depolarda olmadığının öğrendikten sonra soruşturduklarını ancak bulamadıklarını söylediler. Sorumluluğu kendilerinden önceki yöneticilere atan bürokratlar tabloları bulamadıklarında 2008 yılında kayıttan düştüklerini söylediler.

İfade sırasında dönemin İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Tufan Eker'in kayıttan düşme belgesinin dikkatli bir şekilde imzalamadığını dile getirdi. Eker'in 'Her tablo sanat eseri değildir' sözleri ise dikkat çekti.

DOSYA BİLİRKİŞİYE YOLLANDI

Şikayetçi Ali Rıza Avcan, dosyanın bilirkişiye gönderilmesini istedi. Mahkeme, dosyanın idari yapı konusunda uzman hukukçuya ve sanat tarihi uzmanından oluşan bilirkişilere gönderilmesine karar vererek duruşmayı 11 Nisan 2019'a erteledi.

Bürokratlar, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 257. maddesinde düzenlenen görevi kötüye kullanma iddiasıyla altı aydan iki yıla kadar hapis cezasıyla yargılanıyor.

OLAYIN GELİŞİMİ

Resim koleksiyonunun yıllardır izini süren stratejik planlama uzmanı Ali Rıza Avcan, bir sonuca ulaşamayınca savcılığa suç duyurusunda bulundu ve konuyu Sayıştay'a taşımıştı. Suç duyurusu sonrasında dosyayı inceleyen Cumhuriyet Savcısı Turan Güzeloğlu iddianame hazırladı. Hazırlanan iddianame ise mahkeme tarafından kabul edildi. 

Dava açılanlar arasında dönemin İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Tufan Eker, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Muzaffer Kapı, Kütüphaneler ve Müzeler Şube Müdürü Veysel Çıldır, Kütüphaneler ve Müze Şube Müdürü Yılmaz Sözen, Kütüphaneler Şube Müdürü Şefi Kasım Şenyuva, Kütüphaneler Şube Müdürlüğünde Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni Meltem Varol bulunuyor. 

SAVCILIK: RESİMLERİN HİÇ BİRİNE ULAŞILAMADI

İddianamede "4483 sayılı yasa kapsamında yapılan incelemede bu resimlerin hiç birisine ulaşılamadığı, devletin envanterine kaydedilen bu resimlerin kaybolduğu, bu birimde kamu görevi ifa eden şüphelilerin sorumluluklarının bulunduğu, bu durumu gidermek adına bir uğraş vermedikleri, resimlerin ne olduğu ve sonucu ile ilgili bulgunun olmadığı, görev değişimlerinde devir teslim evrakı düzenlenmediği, bu şekilde görevlerini kötüye kullandıkları" ifadeleri yer alıyor. 

SAYIŞTAY RAPORLARINA DA GİRDİ

Kayıp tablolar İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2017 Sayıştay Denetim Raporuna da girdi. Raporda mevzuat hükümlerine göre herhangi bir sanat eserinin imha edilmesinin söz konusu olamayacağı belirtilerek, "33 tablonun kayıtlarda imha edildiği belirtilmişse de çalışmalar sonucunda 6 adedinin bulunduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla listedeki tabloların imha edilmemiş olduğunu ve de diğer kayıp tabloların akıbetinin ne olduğu sorusunu gündeme getirmektedir. Söz konusu durum özellikli taşınırlar olan sanat eserlerinin kayıt edilmesi ve korunmasında sorunlar olduğunu göstermektedir" denildi. Sayıştay, imha kaydı ile kayıtlardan çıkarılmış olan tablolardan 6 adedinin bulunmasının imha kayıtlarının sağlıklı olmadığını gösterdiğine de dikkat çekti. 

İBB: 24 TANESİ BULUNDU, SORUŞTURMA AÇILDI

Sayıştay raporu üzerine açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye kayıp tabloların 24 adedinin belediyelerin farklı birimlerinin duvarlarında bulunduğunu ve idari soruşturma açıldığını belirtti. 

KAYBOLAN TABLOLARIN SANATÇILARI VE İSİMLERİ

1. Aydın Akdeniz, “Hera” 
2. Cengiz Arsal,”Peyzaj” 
3. Aygün Arslan, “Bir Varoluş Biçimi” 
4. Atilla Atar, “Dönüşüm” 
5. Cavit Atmaca, “İnciraltı” 
6. Sevgi Avcı, “Peyzaj” 
7. Nazım Baykişiyev, “İsimsiz” 
8. Ethem Baymak, “Bosna Hersek’ten” (1) ve “Bosna Hersek’ten” (2) 
9. Aliye Berger, “Mevleviler” 
10. Şeref Bigalı, “Dertli”, “Mezartaşı” ve “Gri Kompozisyon” 
11. Mehmet Boztaş, “Buca’dan” 
12. Cemalettin Çoğulu, “Natürmort” 
13. Metin Eloğlu, “Soyut” 
14. Nurettin Ergüven, “Yeşilli Kompozisyon” 
15. Mustafa Esirkuş, “Boyunduruk Korkusu” 
16. Bedri Rahmi Eyüboğlu, “Balık” 
17. Adem Genç, “Görsel Bir Metaforun Uzamsal Oriyentasyonu” 
18. Yaşar Ali Güneş, “Kızlar” 
19. Mustafa Hazar, “İsimsiz Güzellik” 
20. M. Tüzüm Kızılcan, “Doğaçlama” 
21. Bilun Marmara, “Füreya Anısına Etüd 1” 
22. Ünsal Toker, “Natürmort” 
23. Feriha Tuğran, “Eflatun Kompozisyon” 
24. Umut Türker, “Biz Ressamlar Kuzgun Kunduzlar” 
25. Paul Wunderlich, “Tören” 
26. İsmail Yalçın, “Maskeli Figür” 
27. İsmail Yıldırım, “Sirk” 
28. Adrian Zisu, “Her Gün Cumartesi” 4

ÖNCEKİ HABER

‘Dijital dünyanın hızını sahneye yansıtmak istedik’

SONRAKİ HABER

Elektrik sayaçlarının direklere monte edilmesi Meclis gündeminde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa