Avustralyalı öğrencilerin iklim değişikliği boykotu
Avustralya’da öğrenciler hükümetin iklim değişimine karşı önlem alması talebiyle geçen cuma günü okulları boykot etti.
Avustralya’da öğrenciler hükümetin iklim değişimine karşı önlem alması talebiyle geçen cuma günü okulları boykot etti.
On binlerce ilk ve ortaöğretim öğrencisi, boykot günü sokaklara dökülerek hükümeti çevre politikaları konusunda adım atmaya çağırdı. Mevcut durumda Avustralya karbon salınımı konusunda önüne koyduğu hedefleri yerine getiremiyor. Üç yıldır karbon emisyonu rekoru kırılan ülkede, başbakan Scott Morrison “karbon salınımı hedeflerimizi tutturacağız” demeye devam ediyor. Fakat Birleşmiş Milletler’in açıkladığı kadarıyla, 2030’a dek %26-28 oranında emisyon azaltma hedefini kaçırmaya çok yakın Avustralya.
PARİS ANLAŞMASI
Paris Anlaşması, pek çok ülkenin katılımıyla 4 Kasım 2016 yılında yürürlüğe girdi. Yasal bağlayıcılığı olan ilk küresel iklim değişikliği anlaşmasıdır. Bu anlaşmada her ülke önüne 2030 yılına kadar karbon emisyonunu ne kadar azaltacaklarına dair bir hedef koydu. Amaç ise bu süre zarfında küresel ısınmayı 2 santigrat derecenin altında tutmak.
ABD Başkanı Donald Trump, iklim değişimi diye bir şey olmadığını, bunun kocaman bir yalandan ibaret olduğunu iddia ederek 1 Haziran 2017 tarihinde ABD’nin bu anlaşmadan çekileceğini açıklamış, çekilme süreci başlatılmasına rağmen kimi eyaletler anlaşmaya sadık kalacaklarını belirtmişti. Donald Trump’ın açıklamaları dünya çapında tepki uyandırmış, iklim tartışmalarını yeniden gündeme getirmişti.
EYLEMLERE TEPKİLER
Öğrencilerin boykotuna hükümetten verilen cevaplar ise pek de yabancı olmadığımız cinsten. Liberal senatörlerden James McGrath, “öğrencilerin sorumlulukları arasında eylem yapmak yoktur, okumak vardır” diyerek öğrenci velilerine çağrıda bulundu. Liberal milletvekillerinden Craig Kelly ise “öğrenciler iklim değişikliğine karşı çıkmak istiyorsa dondurmadan, hamburgerden 12 aylığına vazgeçsin de görelim” dedi.
Haftanın başında ise başbakan Morrison “okuldan parlamento olmaz, okullarda daha çok eğitim daha az aktivizm istiyoruz” demişti. Öğrenciler ise cevap olarak “çocukların parlamentoda gibi davranmasını istemiyorsanız parlamentoda çocuk gibi davranmayın o zaman” diyor.
Avustralya İşçi Partisi lideri Bill Shorten ise öğrencilerin yanında durarak “öğrenciler birkaç saat dersine girmedi diye yaygara koparanlar önce dönüp sene boyunca kaç kez meclise geldiklerine baksınlar” diyerek hükümet milletvekillerinin meclis oturumlarına katılmadığını vurguladı. “Sayın başbakanım, siz daha kalkıp işe gitmiyorsunuz diyebilir öğrenciler.” diye ekledi. Parlamentoda 44’ü Liberal Parti’den olmak üzere 75 kişilik koalisyon hükümeti milletvekili, 69 İşçi Partisi vekili, 5 ise öteki partilerden vekiller bulunuyor.
Kaynaklar
https://www.smh.com.au/politics/federal/rioting-is-not-one-of-the-three-rs-liberals-say-protesting-students-should-give-up-ice-creams-20181201-p50jmf.html
https://www.abc.net.au/news/2018-11-30/protesting-students-in-sydney-1/10572126
https://www.theguardian.com/environment/2018/nov/30/climate-change-strike-thousands-of-students-to-join-national-protest
https://www.theguardian.com/australia-news/2018/nov/28/hundreds-of-students-striking-over-climate-change-descend-on-parliament
https://www.smh.com.au/education/school-students-on-mass-strike-to-protest-climate-change-inaction-20181129-p50j4c.html