07 Aralık 2018 10:42

Football Leaks: TFF, lisanssız menajerlere yapılan ödemelere göz yumdu

Football Leaks belgelerine göre Türkiye Futbol Federasyonu, kulüplerin lisanssız menajerlere yaptığı 4 milyon avronun üzerinde ödemeye göz yumdu.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Türkiye Futbol Federasyonunun (TFF) kulüpler tarafından lisanssız menajerlere yapılan 30’dan fazla ödemeden haberdar olduğu ortaya çıktı. Football Leaks belgelerine göre TFF, FIFA’yla yazışmalarında 2015 ve 2016 yıllarında kulüplerin transfer komisyonları karşılığında lisanssız yabancı ve Türk aracıların yanı sıra offshore şirketlere de 4 milyon avronun üzerinde para ödediğini kabul ediyor.

The Black Sea adına Football Leaks belgelerini inceleyen Zeynep Şentek ve Craig Shaw’ın haberine göre bu 30 ödemenin beşinde, TFF’nin kayıtlarında belirtilen ücret ile gerçek sözleşme bedeli arasında uyuşmazlıklar olduğu ortaya çıktı, beş ödemede de sözleşme bedelinin ciddi şekilde daha yüksek olduğu görüldü.

Bahsi geçen 30 tartışmalı ödemenin beş kulüp tarafından yapıldığı görülüyor: Antalyaspor, Akhisar Belediye Gençlik ve Spor, Bursaspor, Çaykur Rizespor ve Fenerbahçe.

Der Spiegel tarafından European Investigative Collaborations (EIC) konsorsiyumu ile paylaşılan Football Leaks belgeleri, TFF’nin raporlama standartlarını tutturamaması üzerine FIFA’nın 2016’da bir soruşturma başlattığını gösteriyor.

TFF, The Black Sea’nin sorularına yanıt vermezken FIFA, menajer kayıtlarını zamanında kamuya açık hâle getirmediği için TFF’ye bir uyarı verildiğini açıkladı. FIFA’dan The Black Sea’ye yapılan açıklamada “aracıların yaptıkları ihlallere yaptırım uygulama sorumluluğunun üye federasyonların yetkisinde” olduğu belirtildi.

Federasyon Genel Sekreteri Kadir Kardaş’ın FIFA TMS (Transfer Matching System - Transfer Eşleştirme Sistemi) Bütünlük ve Uyumluluk Departmanı’nın başındaki Kimberly Morris’e konuya dair verdiği yanıtlarda bahsi geçen tartışmalı işlemlerden bazıları şöyle:

ANTALYASPOR

* Verilere göre on beş ödemeyle en yüksek rakama Antalyaspor ulaşmış. Ödemelerin toplamı 2.1 milyon avro, 2015 döviz kuruna göre 7 milyon Türk lirasından fazla. Bu paranın büyük kısmı (1.06 milyon avrodan fazla, yani 3.5 milyon Türk lirası) menajer Metin Korkmaz’ın Marshall Adaları’ndaki offshore şirketi MEC Management Consultancy’ye gitmiş; Marshall Adaları’nda kurumlar vergisi ödenmiyor (şirket bu yılın başlarında kapatılmış). Korkmaz’a yapılan ödeme, oyuncular Ramon De Moraes Motta, Ömer Hasan Şişmanoğlu, Yekta Kurtuluş, Şahin Aygüneş ve Charles Fernado Basilio da Silva’nın transferlerine ait menajerlik ücretlerini içeriyor.

Antalyaspor ayrıca Korkmaz’ın iş ortağı Özkan Doğan’a, Kamerunlu forvet Samuel Eto’o transferindeki payı karşılığı 300 bin avro ödemiş. Doğan’ın şirketi Coach Sport Management’ın hangi ülkede kurulu olduğu belli değil. Ancak Doğan ve şirketinin adı, FIFA kurallarının aksine, Eto’o’nun iş sözleşmesinde geçmiyor. Yönetmeliklere göre aracı kişi veya şirketin adının futbolcu iş sözleşmelerinde mutlaka belirtilmesi gerekiyor.

Sözleşmede Eto’o’nun asıl menajeri Wilfried De Happi’den de bahsedilmiyor. De Happi’ye ait ve TFF’nin kayıtsız menajerler listesinde yer alan CPWS Global Management şirketine de 200 bin avroluk ödeme yapılmış. TFF’nin usule uygun kaydedilmediğini iddia ettiği bir 120 bin avroluk komisyon da Kamerunlu orta saha oyuncusu Jean II Makoun’un transferi için ödenmiş. De Happi, The Black Sea’nin sorularını yanıtsız bıraktı.

Antalyaspor başka sorunlu ödemeler de yapmış. TFF’ye göre kulüp, Olgun Peker’in sahibi olduğu Refleks Menajerlik Ltd. Şti.’ne 90 bin avro ödemiş. Peker, hayranlıktan soyadını aldığı suç örgütü liderliğindne hüküm giymiş Sedat Peker’e olan yakınlığıyla da biliniyor.

Olgun Peker 2012’de, TFF menajerlik sınavının kopyalarını para karşılığı temin etmek ve başkalarıyla paylaşmak iddiası ve nitelikli dolandırıcılık suçlamasıyla tutuklanmıştı. 2014’te Yargıtay, Peker’in dört yıllık hapis cezasını onamış ancak ertesi sene tüm şike davalarının yeniden görülmesiyle Peker ve beraberindeki birçok kişi beraat etmişti. Dava dosyasına Refleks Menajerlik şirketinin lisanssız olarak transfer işlemleri yürüttüğü ve Peker’in yetkisiz yaptığı bu işlemlerden haksız menfaat elde ettiği de belirtilmişti.

FENERBAHÇE

* Fenerbahçe’nin 1.4 milyon avrodan fazla para ödediği menajerlerden gerekli evrakları toplayamadığı, pazarlıklara dahil olan aracıların isimlerini sözleşmelerde belirtmeyi istikrarlı bir şekilde ihmal ettiği gözüküyor. Fenerbahçe’nin en büyük ödemesi, İtalyan menajer Federico Pastorello’nun Monaco’daki şirketine, eski Manchester United orta saha oyuncusu Nani’nin Temmuz 2015’teki transferi karşılığında yapılmış olan 600 bin avro. Pastorello’nun şirketi P&P, Nani’nin Fenerbahçe ile yaptığı sözleşmede belirtilmiyor. Bu durum FIFA’nın yönetmeliklerine aykırı bir durum oluşturuyor.

AKHİSAR

* Akhisar Belediye Gençlik ve Spor Kulübünün oyuncular Joel Landry Tsafack Nguemo, Leocisio Julio Sami, Milan Lukac ve Hugo Rodallega adına 333 bin avronun üzerinde menajerlik ücreti ödediği görülüyor. Hugo Rodallega’nın transferi için kullanılan aracılık şirketi ise El Reda Management SARL olarak geçiyor.

BURSASPOR

Beyanda yazanlara göre Bursaspor, Çek defans oyuncusu Tomas Sivok ve Şilili hücum oyuncusu Cristobal Andres Jorquera’nın transferleri karşılığında lisanssız menajerlere 175 bin avro ödemiş.

KULÜP KAYITLARIYLA UYUŞMAYAN BELGELER

Football Leaks’ten çıkan belgelere göre ayrıca, TFF’ye ibraz edilmiş komisyonlardan Fenerbahçe’ye ait üç tanesinde ve Antalyaspor’a ait iki tanesinde meblağlar kulüplerin kendi kayıtlarıyla eşleşmiyor. (SPOR SERVİSİ)

MİTHAT FABİAN SÖZMEN: FOOTBALL LEAKS: DEMİRÖREN REZALETİ, MEDYA SEFALETİ

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Bahçeli ile bu hafta içerisinde bir araya gelebiliriz

SONRAKİ HABER

TÜSİAD, ekonomik krizin derinleşeceği tespitini yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa