İzmir'de nasıl bir yerel yönetime ihtiyaç var?
İzmir’de sendika ve oda temsilcileri ile emekçilerin yerel seçimlere yaklaşımını ve aday belirleme sürecini konuştuk.
Metehan UD
İzmir
Yerel seçimler için siyasi partiler aday önerilerinde bulunuyor, kulisler yapılıyor fakat “Nasıl bir yerel yönetim” sorusu gündeme gelmiyor.
İzmir’de DİSK, KESK ve TMMOB temsilcileri ile emek cephesinin yerel seçimlere yaklaşımını ve adaylar belirlenirken nasıl hareket edilmesi gerektiği üzerine konuştuk. Seçimlere kriz ve yağma politikalarının altında gidildiğini sendika ve meslek odaları, emek, demokrasi ve barış mücadelesine destek verecek adayların ön plana çıkarılmasını istediler.
Aday profilini çizen DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı “Toplumsal muhalefetin öncülüğünü yapan, yerelden iktidara giden yolu benimseyen, sosyal belediyecilik anlayışını net olarak ortaya koyan, yerelde kalkınmayı savunan, kadınlara belediyede yer veren, örgütlenmenin önünde engel koymayacak adayların öne çıkarılması konusunda talebimiz var. Ezilenlerin, emekçilerin nefes alabileceği yerlerin büyütülmesi ve yeni mevzilerin kazanılması için emek ve demokrasi güçlerinin bu tür adayları destekleyebileceğini, etrafında birleşebileceğini söyleyebiliriz” dedi.
‘SEÇİM SONRASI DA TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’
Sarı, “Belediye başkanları gelip geçicidir ama belediye işçileri kalıcıdır ve en ağır koşullarda kentlilerin yaşam koşullarının iyileşmesi için hizmet veriyorlar. Adaylar, işçilerin kenti yönetecek başkanı seçtikleri gibi kendi patronlarını da seçtiğini unutmasınlar. İzmir’de Genel İş üyesi belediye emekçileri çevresiyle birlikte belirleyici bir güçtür. Seçildikten sonra da bu vaatleri veren belediye başkanlarını tek tek takip edeceğiz”.
KESK İzmir Şubeler Platformu Yürütme Üyesi ve Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal ise, katılımcı yerel yönetim anlayışını hayata geçirmek için çalışma yapacaklarını dile getirdi. Türkiye’de Ovacık Belediyesi gibi az da olsa buna örnek olduğunu belirten Vardal, emek, demokrasi ve barış mücadelesi veren, emekçilerle yan yana duran adayları KESK’in de destekleyeceği söyledi. Yerel yönetim tartışmalarının aday adaylarının ismi üzerinden ilerlediğine dikkat çeken Vardal, ortaya konmuş bir yerel yönetim anlayışı, ilkeler, yerel yönetim politikalarının tartışıldığı bir süreç olmadığını söyledi. Vardal, isimlerin popülerliği, seçimlerin alınıp alınamayacağı üzerine odaklanmış olan bir sürecin yürüdüğünü dile getirdi.
‘KRİZ VE YAĞMA ALTINDA SEÇİME GİDİYORUZ’
Yerel yönetim seçimlerinin özel bir dönemde yapıldığının altını çizen TMMOB İzmir İKK Dönem Sözcüsü Melih Yalçın “Seçimler, 17 yıldır artarak devam eden rant ekonomisine dayalı bir politikanın sonucunda krize ve kentlerdeki yağma politikalarının giderek yoğunlaştığı bir döneme denk geldi. Bu anlamda bu yerel yönetim seçimlerinin farklı bir şekilde ele alınması gerekiyor. Şimdiye kadar devam eden adaylık tartışmalarından ziyade nasıl bir yerel yönetim çalışması üzerine konuşmanın daha faydalı olduğunu düşünüyoruz. Rant politikaları sadece AKP’nin değil, CHP’nin de bu rant politikalarına çok fazla direnmediği, daha çok bunlara yol açtığı veya uyumlu çalıştığını söyleyebiliriz. İlerleyen sürece yönelik kaygı taşıyoruz. Biz de özellikle bu seçim döneminde geleceğimizi etkileyen rant politikalarının konuşulması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
Belediye başkanlarının da tek başına karar aldığını, karar alma mekanizmasını halka indirmediğini belirten Yalçın, belediye meclislerinin bir hükmü olmadığını dile getirdi.
PANEL VE FORUM DÜZENLENECEK
İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri yerel seçimler ilk etkinliğini hafta sonu yapacak. ‘Olağanüstü Koşullarda Yerel Seçim ve Demokrasi’ başlığıyla 9 Aralık Pazar günü saat 15:00’te Kültürpak İsmet İnönü Kültür Merkezinde düzenlenecek panele DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 26. Dönem İzmir CHP Milletvekili Zeynep Altıok, HDP Parti Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Saruhan Oluç ve EMEP GYK Üyesi Levent Tüzel konuşmacı olarak katılacak. Panelin ardından da forum gerçekleştirilecek.
Evrensel'i Takip Et