'İdare hukuka değil, hukuk idareye bağlı'
İnsan Hakları Haftası panelinde konuşan hukukçular, Türkiye'de yargının geldiği noktaya dikkat çekti: İdare hukuka değil, hukuk idareye bağlı
Fotoğraf: Evrensel
İnsan Hakları Haftası panelinde konuşan hukukçular, Türkiye'de yargının geldiği noktaya dikkat çekti. İnsan hakları konusunda çok geriye gidildiğini belirten hukukçular, “İdarenin hukuka değil, hukukun idareye bağlı olduğunu görüyoruz” dediler.
10- 17 Aralık İnsan Hakları Haftası etkinlikleri kapsamında Ankara Barosu, Mülkiyeliler Birliği ve İnsan Hakları Derneği (İHD), “OHAL'de AİHM” konulu konferans düzenledi. Ankara Barosu Eğitim ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konferansa, milletvekilleri, akademisyenler, hukukçular ve öğrenciler katıldı. Konferansın açılışında konuşan Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, Türkiye'nin insan hakları konusunda geldiği noktayı "Bizden üç nesil öncesinin paralelindeyiz" olarak nitelendirdi. Sağkan, iki yıl süren OHAL' ilişkin ise “Tek adam rejimini kemikleştirmekten başka bir şey olmayan bu düzen, yeryüzünün güçlülerini tiranlaştırırken, geri kalan herkesi ağzı bağlı, sesi kısık, umudu yok edilmiş seyircilere çeviriyor" dedi. Mülkiyeliler Birliği Başkanı Dinçer Demirkent, "Bu çağda insan hakları mücadelesinin nasıl sürdüreceğini anlatmak, öğretmek, tartışmak ve yol bulmak zorundayız" dedi. Türkiye'deki hukuk sistemine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Demirkent, "İdarenin hukuka değil, hukukun idareye bağlı olduğunu görüyoruz" dedi.
'BİRLİKTE MÜCADELE İLE TÜRKİYE DEMOKRATİKLEŞEBİLİR'
İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin kabul edilişinin 70. yılında olunduğuna dikkat çekerek, "Ancak 70. yılında insan haklarının araçsallaştığını ve maalesef tehdit altında olduğunun saptamasını yapmış bulunuyoruz" dedi. Ülkenin insan hakları konusunda geldiği durumun daha kötü olduğunu belirten Türkdoğan, “Halbuki daha iyiye gidebilirdi. Gerçek bir demokratikleşme yolunda adımını atabilirdi ama çatışma çözümünü gerçekleştiremediği için hızla geriye gitti. Otoriter bir Anayasal ve Başkanlık sistemini inşaya yöneldi" diye konuştu. Türkdoğan, birlikte verilecek insan hakları mücadelesinin Türkiye'yi yeniden demokratikleştireceğine inandığını söyledi.
Hukukçu Kerem Altıparmak, HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın yargılanmasına ilişkin “102 fezleke 144 duruşma var, tutuklama kararı, itiraz ona da itiraz var. Hepsi hukuk içerisinde kağıt üstünde. Tutuklama kararında ihlal kararı çıksa bile diğer davalar var. Hepimiz o hamlenin yapılacağını zaten biliyorduk. Bu hukuk sisteminin başlı başına bir ihlal aracına dönüştüğünü gösteriyor” dedi. (Ankara/EVRENSEL)