Selahattin Demirtaş: Ben tutuklu değil, siyasi rehineyim
Selahattin Demirtaş’ın tutuklu yargılandığı dava Sincan Cezaevi Adliyesi’nde görülmeye başlandı. Duruşmada Demirtaş'ın reddi hakim talebi reddedildi.
Fotoğraf: Evrensel
Burcu YILDIRIM
Ankara
HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş tutuklu yargılandığı davaya gelerek Sincan Cezaevi Adliyesinde hakim karşısına çıktı.
Mahkeme avukatların reddi hakim talebini, 'davayı uzatmaya yönelik talep' olduğu gerekçesiyle reddetti.
HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutuklu yargılandığı dava Ankara Sincan Cezaevi Adliyesi’nde görülmeye başlandı. 12 - 14 Aralık tarihleri arasında 3 gün sürecek olan davanın ilk gününde çok sayıda kişi davayı izleyebilmek için Sincan Cezaevi Adliyesine geldi. Katılımın oldukça yoğun olduğu davayı takip edebilmek için yabancıların da bulunduğu çok sayıda siyasetçi ve gazeteci de Sincan Cezaevine geldi. Duruşma salonuna avukatlar, gazeteciler ve milletvekilleri alınırken davaya katılmak isteyen çok sayıda vatandaş salonun dolu olduğu gerekçesiyle cezaevi önünde bekletildi. İsveç Parlamentosu’ndan gelen heyet de uzun süre kapıda bekletildikten sonra duruşma salonuna alındı.
‘AKP KAZANSIN DİYE BENİ İÇERİDE TUTTUNUZ’
Savunmasına Kürtçe başlayan Demirtaş, ilk olarak açlık grevinin 35. gününde olan DTK Eş başkanı ve Hakkari Milletvekili Leyla Güven'i selamladı. Kendisinin sahte bir twitter hesabından yapılan paylaşımlarla tutuklandığını belirten Demirtaş, delillerin bugün cemaat üyesi olmakla suçlanan kişiler tarafından hazırlandığını ve tutuklandığını söyledi. Demirtaş, “24 Haziran’da düzenlenen seçimde cumhurbaşkanı adayı olmama rağmen tahliye talebimi reddettiniz. AKP seçimi kazansın diye beni içeride tuttunuz. Bir hücrede seçim çalışması yürüttüm ve buna siz sebep oldunuz. Ben içeride olduğum için AKP seçimleri kazandı. Heyet olarak tutukluluğun devamı kararlarınızla AKP’ye açık destek sundunuz. Ben sizden ne adli kontrol ne tahliye talep ettim. Kovsanız da kaçmam. Edirne’den atsanız da geri dönerim. Siz beni yargı arenasına attınız. Ama partimin de halkımın da avukatlarımın da desteğiyle buradayım” dedi.
‘BENİ BURDA TUTARAK ‘BİZİM ANAYASAYLA İŞİMİZ YOK’ DİYORSUNUZ’
Kendisi hakkında karar verecek yargı üyelerinin adli yıl açılışında Erdoğan'ın karşısında cübbelerini iliklemeye çalıştıklarını belirten Demirtaş, elindeki fotoğrafları göstererek “Bakın benim hakkımda karar verecekler. Hakim karar verirken kimi takar?” dedi. Avukatları tarafından mahkemeye sunulan konuşmalarının yer aldığı flash diskin yine kendisine geri verilmesine tepki gösteren Demirtaş, “Ben zaten konuştuklarımı biliyorum. Size verdik ki bakın, inceleyin diye. Siz neden bana geri veriyorsunuz” diye konuştu.
‘AİHM KARARI SONRASI HÜKÜMETİN TAVRINI BEKLEDİNİZ’
AİHM'nin tutukluluğunu haksız bularak “Siyasi tutukluluk, tahliye edin” dediğini hatırlatan Demirtaş, “Siz ne yaptınız? Önce hükümetin tavrını beklediniz. ‘AİHM kararını tanımayız, işi bitiririz’ denmesini beklediniz” dedi. Mahkemenin, AİHM kararının kesinleşip kesinleşmediğini Adalet Bakanlığı’na da sorduğunu kaydeden Demirtaş, “ama bir önceki cümlede diyorsunuz ki; ‘kesinleşmediği için tahliyesinin reddine’, ikinci cümlede, ‘kesinleşip kesinleşmediğinin Adalet Bakanlığına sorulmasına.’ Adalet Bakanlığı kim? AİHM’deki karşı taraf. Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı açtığım davanın karşı tarafına yazıyorsunuz.”
‘90 YAŞIMA DA GELSEM TAHLİYE TALEP ETMEYECEĞİM’
Hükümetin bir Demirtaş masası kurduğunu ve bugünlere gelindiğini söyleyen Demirtaş şöyle devam etti: “Sizden hiç tahliye talep etmedim. Şimdi de etmiyorum. Burada 90 yaşıma gelsem, ağzımda diş kalmasa da yine sizden tahliye talep etmeyeceğim. Siz beni kendi iradenizle tutuklamadınız ki tahliye edebilesiniz. Ben burada tutuklu değilim, bir siyasi rehineyim. Ben bir siyasi rehineyim ve siyasi rehineler tahliye talep etmezler. İstanbul İstinaf Mahkemesi bütün dünyanın gözü önünde hiç utanmadan usule, yasaya, her şeye aykırı olan bu kararı onadı. Karar veren hakimlerden biri de AKP’li eski avukat. Hakim olduktan sonra jet hızıyla istinaf hakimi oldu” dedi.
MÜHENDİSLİK HESABIYLA CEZA HAZIRLANDI
Demirtaş, kendisine verilen 4 yıl 8 ay cezanın ince bir mühendislik hesabı yapılarak hazırlandığına dikkat çekerek, “ 'Siyasi yasağı 2023'ü aşsın’ diye seçim hesapları yapılmış. Her şey usule, dosyaya, yasaya aykırı. AİHM benim kararımı verdiği an sarayda yargı mensuplarıyla fotoğraf verilmesi ne hoş bir tesadüf değil mi? Oysa siyasette tesadüfler olmaz. Hukuku uygulayacak bir mahkeme, hakim elbet çıkacak. AKP bir gün gidecek. Krala yaslananlar düşer, çünkü krallar da bir gün gider” dedi.
‘YARGI ONURU İÇİN DAVADAN ÇEKİLİN’
Demirtaş, daha önce 19. Ağır Ceza Mahkemesinin hakkında koyduğu şerhi imzalayan ve kararı veren hakimin dışındaki her üyenin davadan çekilmesini istediğini belirterek reddi hakim talebinde bulundu. Davadan çekilmeleri isteğinin sadece kendisi için olmadığını belirten Demirtaş, “İktidar zorbalığına karşı yargı onurunu korumanız için davadan çekilin” dedi.
HAKİMDEN ‘TARAFLIYIM’ YANITI
Duruşmanın öğleden sonra gerçekleşen oturumu ise avukatların beyanlarıyla devam etti. Ayakta kalan avukatlara sandalye verilmemesi, sivil polislerin ziyaretçi yerlerinde oturarak vatandaşların mahkemeyi izlemesini engellenmesi ve basın için ayrılan kısmın boş kalması nedeniyle avukatların ve sarı basın kartı olmayan gazetecilerin usulün uygulanması ısrarı üzerine hakim basın dışında sandalye veremeyeceklerini ifade etti. Gazeteciler “Bizi ziyaretçi kısmında oturtuyorsunuz sarı basın kartı olmadığı için ama sivil polisler basın kartıyla ziyaretçilerin arasında rahatça otuyor” diyerek itiraz etti. Bunun üzerine orta alanda boş olan sandalyeler avukatlara verilirken bir avukat “Siz o zaman taraflı davranıyorsunuz” diyerek salonu terk etti. Bunun ardından hakim, “Tamam taraflıyım” dedi. Çıkan tartışma sonrası mahkemeye tekrar ara verilmek zorunda kaldı.
‘KARŞI HAMLE YAPMAK CUMHURBAŞKANININ DEĞİL YARGININ İŞİ’
Aranın ardından bütün avukatlar ara kararda şerh kararı alan hakim dışında diğer üyelerin davadan çekilmesi ve reddi hakim talebiyle konuşmalarını yaptı. Avukat Mahsuni Kahraman, Cumhurbaşkanının AİHM kararına ilişkin “Karşı hamleyi yapar işi bitiririz” dediğini hatırlatarak, “Karşı hamleyi yapmak cumhurbaşkanının işi değil, onu yapacak kişiler sizlersiniz. Teknik hukuk açısından işi bitirdi ama sizler aracılığıyla bitirdi” dedi.Kahraman 550 - 600 civarında dosyanın atlanarak böyle bir karar verildiğini belirterek, “Hukuken biz kazandık ama siyaseten kimler kazanacak göreceğiz” dedi. AİHM kararının Türkiye hukukuna bir sabıka kaydı oluşturduğunu söyleyen Kahraman, “Bu kayıtta Demirtaş hakkında karar veren tüm hakimler etkendir. AİHM bu kararın Türkiye adına değil Erdoğan adına alınmış olduğunu söyledi” dedi.
‘18. MADDE İHLALİYLE TARİHE GEÇTİNİZ’
Avukat Ramazan Demir mahkeme heyetine “Siz müvekkilimi yargılayacak doğru kişiler değilsiniz. AİHM kararı doğrudan siz mahkemenizin kararına ihlaline ilişkin. Referandum süresince hayır kampanyasına devam edilirken tutuklamanın devam ettirilmesi motivasyonuyla davrandınız. Tarihe 18. madde ihlali kararı vermiş olarak geçtiniz. Bu konuda hakkınızı vermek lazım. Siz aslında burada yoksunuz. Onurlu davranarak bu davadan çekilmiyorsanız biz de gönül rahatlığıyla sizi reddediyoruz” dedi.
Avukat, Mehmet Emin Aktar ise konuşmasında, “Hiç bir gün burada Selahattin Demirtaş’a ‘Sayın’ diye hitap etmediniz. Başka dosyalarda hanım ya da bey diye ithaf ettiğinizi gördük. Bu sonuç da başka bir motivasyonla burada olduğunuzu gösteriyor. Bu sebepten ve araya koyduğunuz mesafeden ötürü davadan çekilmenizi istiyoruz” dedi.
‘KARANLIK TÜNELDEN ÇIKIŞ KAPISINI KAPATTINIZ’
Davanın siyasi olduğunu ancak hukukçular olarak mahkeme heyetinden hala bir beklentileri olduğunu söyleyen Avukat Aydın Erdoğan ise, “Siz karar tanımaz iktidarın durup düşünmesine sebep olabilirsiniz. Mahkemelere itibarı mahkemenin kendisi kazandırır ya da kaybettirir. Sokrates’i ve Denizleri idama gönderen mahkeme heyetinin şimdi adı anılmıyor. AİHM kararı karanlık tünelden bir çıkış kapısıydı. Siz bu kapıyı kapatarak siyasi kararlar doğrultusunda hareket ettiniz. Davadan çekilmenizi bekliyoruz” dedi.
‘LİMON SATIN AMA HAKİMLİK YAPMAYIN’
Avukat Kemal Akalın mahkeme heyetine “Siz JÖH'ün PÖH'ün görevini üstlenmişsiniz. Hukukla bir ilginiz yok. Yılların avukatı olarak, KHK'ler ile işsiz bırakılan insanlar gibi onurlu davranarak limon satın ama hakimlik yapmayın” dedi. Avukat Cihan Aydın ise, siyasi iktidarın isteği dışında karar veren mahkeme heyetinin sürgün edildiğini belirterek, “İktidarın isteği doğrultusunda hareket edenler ise mahkeme başkanı oldu, ödüllendirildi. Böyle bir resimle karşı karşıyayız. Ya kendinize bir yer beğeneceksiniz ya da bu riskleri almayacaksınız. Sizi reddediyoruz” diye konuştu.
Duruşmanın sonunda mahkeme heyeti Selahattin Demirtaş'ın reddi hakim talebini reddetti. Duruşma sonrası HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, duruşmayı değerlendirdi.
'AİHM KARARINA UYULSUN, SEÇİLMİŞLER SERBEST BIRAKILSIN'
Dava öncesi HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, aydınlar ve akademisyenler ile dün düzenledikleri ortak basın toplantısıyla duruşmaya çağrıda yaptı. HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutuklu yargılandığı davaya çağrı yapan aydın ve akademisyenler, "Demirtaş eninde sonunda çıkacak" dedi.
HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, AİHM'nin Demirtaş kararında Türkiye için ilk defa siyasi gerekçelerle tutuklama olarak ihlal kararı verildiğini söyledi. Türkiye'deki bütün tutuklamaların siyasi nedenlerde yapıldığını belirten Kertestecioğlu, “İstinaf mahkemesi de hemen verilmiş olan kararı onayarak 4 yıl 8 ay verdi. Öyle ki 5 yıl olsaydı biz Yargıtay'a gidebilecektik. Tutukluluk tedbirdir lafı, esas haline gelmiştir. Bir korku tüneli yaratılmaya çalışılıyor. Selahattin Demirtaş'ın söyleyeceklerini hepimiz merak ediyoruz. Bütçe görüşmelerinde bile en çok Selahattin Demirtaş ve tutuklu HDP'li vekiller konuşuldu” dedi.
'DEĞİŞİM UMUDU VERDİĞİ İÇİN REHİN'
KHK ile işinden ihraç edilen Sosyolog Veli Saçılık, Demirtaş ve Yüksekdağ'ın tutukluluk halini “Gayrinizami hukuk” olarak nitelendirdi. Kürt halkına, devrimcilere yöneltilen suçların yargı tarafından ayrı bir kesede değerlendirildiğini belirten Saçılık, “Demirtaş eninde sonunda çıkacak ve bu kararı verenler yargılanacaklar” dedi.
Mülkiyeliler Birliği Başkanı Dinçer Demirkent, bu meselenin kaynağında siyasi bir karar olduğunu ifade etti. "Önemli olan milletvekili dokunulmazlığının nasıl kaldırıldığı" diyen Demirkent, bugün Türkiye'de düşman hukuku olduğu için değişim umudu veren Demirtaş'ın rehin tutulduğunu söyledi.
Şair Ahmet Telli ise iktidarın bugünü ele geçirebileceğini fakat yarının Selahattin Demirtaş ve arkadaşlarının olacağını ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)