Yargıtay'dan emsal karar: Tecavüze indirimsiz ceza kararı onandı
Yargıtay, Ankara'da halk otobüsünde tecavüze uğrayan kadının davasında verilen cezayı 'Bir kadın istediği saatte dışarı çıkar' diyerek onadı.
Fotoğraf: Evrensel
Ankara'da 2017 yılında kullandığı halk otobüsünde alıkoyduğu kadına tecavüz ettikten sonra parmağındaki yüzüğü gasp eden, çıplak fotoğrafını çekerek tehditte bulunan şoför İbrahim Tuncay’a verilen 34 yıl 8 aylık hapis cezası istinaf mahkemesinin ardından Yargıtay tarafından da onandı.
Yargıtay, tecavüze indirimsiz verilen cezayı "Bir kadın, istediği saatte, istediği şekilde dışarı çıkar" diyerek onadı. Ancak Yargıtay, sanığa öldürmeye teşebbüs ya da yaralama suçlarından ceza vermezken, gasp edilen yüzüğün imitasyon olmasından dolayı yapılan indirimi de yerinde buldu. Soruşturma ve dava boyunca farklı savunmalar yapan Sanık İbrahim Tuncay son olarak "Bir kadının o saatte ne işi var" savunması yapmıştı.
T24'ten Gökçer Tahincioğlu'nun haberine göre Yargıtay, bu kararıyla sanığın yaptığı, “Bir kadın gece 23.00’te tek başına sokağa çıkar mı, otobüse biner mi?” savunmasına karşılık, “Bir kadın gece veya gündüz istediği saatte dışarıya çıkar. Hakları devlet güvencesi altındadır” değerlendirmesini yapan savcının görüşünü esas almış oldu.
MAĞDUR AVUKATI: OLUMLU AMA EKSİK KARAR
Avukat Hüsniye Şimşek, “Olumlu ama eksik karar. Bu nedenle ceza almalıydı. Bir de Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun davanın tarafı olması reddedildi. Kadınlar bu davalarda bu tavır nedeniyle yalnız kalıyor” dedi.
Kararı değerlendiren mağdur avukatı Hüsniye Şimşek, “Olumlu ama bizim yönümüzden eksik bir karar. Bütün kasları gevşeyinceye kadar kadının boğazını sıkıyor. Bilinç kaybı yaşanıyor ve tecavüz ondan sonra yaşanıyor. Öldürmeye teşebbüsten yargılanması gerekiyordu. Bu konuda ısrarcıyız. TCK’ya göre bu suçtan da ceza alması gerekiyordu ama bırakın öldürmeyi teşebbüsü, yaralamadan bile ceza almadı. Bu anlamda karar çok eksik. Vicdanen rahatlatmadı. Müvekkilim de hukuka güvenmiyor” dedi.
'BAKANLIK BİR İKİ DURUŞMADAN SONRA MAĞDURA DESTEK SUNMUYOR'
Yargıtay’ın, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nu davanın tarafı olarak kabul etmediğini anımsatan Şimşek, “Oysa yerel mahkeme platformun katılma talebini kabul etmişti. Bu tür davalarda kadınlar yalnız bırakılıyor. Ankara Barosu’nu bile kabul etmediler. İlginç olan bakanlık taraf oluyor. Bir iki duruşmaya katılıyor ve sonrasında mağdura ya da vekiline bir destek sunmuyor. Bizim yargımızdaki bu tür dosyalarda mağdur kendi kaderiyle baş başa bırakılıyor. Özellikle Yargıtay kararındaki bu durumdan çok rahatsızım” diye konuştu.
NE OLMUŞTU?
2017 yılında gece 23.00’te, halk otobüsüne binen kadın, şoför Tuncay tarafından alıkonulmuş ve tecavüze uğramıştı. Parmağındaki yüzüğü gasp eden Sanık Tuncay kadının çıplak fotoğrafını çekerek kadını tehdit etmişti.
Soruşturma ve dava boyunca farklı savunmalar yapan Tuncay, Ankara Batı 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki karar duruşmasında "Ben tecavüz etmedim. Mağdur olduğunu söyleyen kadın neden bağırmamış, neden kendisini savunmamış, tek başına gece niye 11.00'de otobüse binmiş?" savunması yapmış ve gazete kupürleri ve Yargıtay'ın verdiği düşük ceza kararlarını dayanak göstermeye çalışmıştı.
Savcılık ise esas hakkındaki görüşünde, "Yabancı veya Türkiye vatandaşı herkesin gece veya gündüz, istediği saatte, tek başına veya toplu şekilde hareket ve seyehat etme özgürlüğü vardır. Devlet, bu özgürlüklerin güvencesidir ve bu özgürlükleri güvence altına almak zorundadır" ifadelerini kullandı.
Mahkeme savcılığın görüşü doğrultusunda sanığı "Nitelikli cinsel saldırı" suçundan 17 yıl, "cinsel maksatla cebirle hürriyetten yoksun kılma" suçundan 6 yıl, "nitelikli yağma" suçundan 6 yıl 8 ay, "özel hayatın gizliliğini ihlal" suçundan 4 yıl, "tehdit" suçundan 1 yıl olmak üzere toplam 34 yıl 8 ay hapse çarptırmıştı. Mahkeme, hiçbir cezada indirim ya da iyi hal indirimi yapmadı.
Mağdur avukatı Hüsniye Şimşek, öldürmeye teşebbüs ya da yaralama suçundan ceza verilmemesi üzerine karara itiraz etti.
Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 17. Ceza Dairesi ise yerel mahkemenin kararını yerinde buldu ve hem mağdur kadının avukatı Şimşek’in hem de sanık Tuncay’ın itirazlarını reddetti. Avukat Şimşek, bu kararı da temyiz etti. Sanık Tuncay da temyiz başvurusunda bulundu.
Yargıtay 14. Ceza Dairesi, temyiz istemlerini reddederek kararı onadı. Böylece sanık İbrahim Tuncay hakkındaki karar kesinleşti.
Kararda, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun temyiz istemleri ise davanın tarafı olmadığı gerekçesiyle reddedildi. (HABER MERKEZİ)